Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărătoarea inversă - Avertismentul unui expert pentru Maia Sandu

A început numărătoarea inversă. Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț este de părere că până la sfârșitul săptămânii, președintele Maia Sandu ar trebui să desemneze un candidat pentru fotoliul de premier, chiar cu riscul votării unui Guvern în Parlament.
Sputnik
Numărătoarea inversă - Avertismentul unui expert pentru Maia Sandu

Teodor Cârnaț spune că președintele Maia Sandu a pierdut timp după consultările cu fracțiunile parlamentare, iar jurisprudența Curții Constitușionale o obligă ca până pe data de 8 ianuarie să desemneze un candidat la funcția de premier.

„Președintele țării este obligat să înainteze, în termen de 15 zile, un candidat la funcția de premier, după consultările cu fracțiunile parlamentare. Maia Sandu trebuia să facă acest pas după data de 28 decembrie  pentru a epuiza acele 45 de zile necesare pentru declanșarea anticipatelor”,a precizat Teodor Cârnaț.

Expertul a mai spus că ideea autodizolvării Parlamentului este o aberație, iar Constituția nu prevede un asemenea mecanism.

Semnul unui viitor eșec: Și Stanislav Pavlovschi se distanțează de Maia Sandu
„Constituția prezumă că Parlamentul este o instituție a statului care exercită atribuțiile încontinuu. Acest organ se prezumă că este permanent. Din punct de vedere al legitimității și respectării normei legale, ar fi preferabil ca președintele să nu aștepte interpretarea Curții Constituționale, dar să-și onoreze obligațiunile constituționale, adică să propună pe cineva premier. Chiar dacă, ipotetic, Curtea Constituțională ar oferi o interpretare privind autodizolvarea Parlamentului, această procedură va dura mult timp, mai repede ar fi să declanșezi mecanismul de desemnare a unui candidat la funcția de premier”, a mai spus expertul.

Teodor Cârnaț consideră că președintele Maia Sandu va trebui să respecte buchia legii chiar dacă vor apărea riscuri ca să fie instalat un guvern, lucru pe care noul șef d stat nu și l-ar dori.

Expert: Ar fi preferabil ca președintele să urmeze Constituția, dar să nu caute soluții
„Președintele este în întârziere, timpul este în defavoarea ei. Conform unei interpretări a Curții Constituționale președintele va trebui să desemneze un candidat până pe data de 8 ianuarie, din data de 23 decembrie, când a fost anunțată demisia premierului. Șeful statului are 15 zile la dispoziție pentru a înainta un candidat, pentru a nu crea un vid de putere executivă”, a punctat Teodor Cârnaț.

Totodată, expertul menționează că în cazul unei tergiversări intenționate președintele va risca cu propria funcție și ar putea fi acuzat de CCM că deliberat nu și-a onorat obligațiunea constituțională.

Amintim că premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia în data de 23 decembrie. Chicu a îndeplinit interimatul funcției până în data de 31 decembrie 2020, după care a refuzat să mai fie premier în exercițiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova