CHIȘINĂU, 30 dec – Sputnik. Anual, în noaptea de Revelion sau dis-de-dimineață în anul nou, zeci de chișinăuieni cu toxiinfecții alimentare solicită ajutorul echipajelor medicale urgente.
În timp ce unii se aleg cu probleme după ce au mâncat prea mult, au combinat în mod nefericit produsele alimentare ori au consumat alimente păstrate inadecvat, alții ajung să sufere din cauza consumului de alcool în exces.
Și la acest final de an, autoritățile medicale, dar și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au venit cu mesaje în care-i îndeamnă pe oameni să-și aleagă cu mare atenție preparatele pentru mesele de Revelion și Crăciun, să le păstreze adecvat și să le consume cu discernământ.
Spitalele sunt pline acum cu pacienți cu COVID-19. Moldovenii sunt îndemnați să manifeste mare cumpătare pentru că, în această perioadă a pandemiei, este nu doar dureros să-ți afectezi sănătatea organismului, dar și deosebit de riscant să te pomenești pe coridoarele spitalelor suprasolicitate din cauza noului coronavirus.
Riști să fii internat cu toxiinfecție alimentară la spital, dar să te infectezi acolo de COVID-19 – este avertismentul medicilor.
Totuși, în cazul unei toxiinfecții alimentare severe, oamenii sunt sfătuiți să cheme „Urgența” și să facă investigațiile recomandate de medici.
Specialiștii de la „Rosspotrebnadzor”, citați de Sputnik, subliniază că este contraindicat consumul de vodkă în cazul toxiinfecției alimentare: tăria va compromite „tabloul clinic”, iar medicul nu va înțelege dacă problema a fost provocată de excesul de alcool sau de produsele alterate.
În plus, subliniază specialiștii în alimentație ruși, vodka nu omoară microbii din stomac.
Remedii populare: bicarbonat de sodiu și cărbune activat
Atunci când au arsuri la stomac (aciditate sporită) moldovenii apelează cel mai frecvent la bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă fierbinte, iar în cazul unor intoxicații alimentare – la cărbunele activat.
Sunt remedii moștenite de la generațiile anterioare și care și-au demonstrat eficiența.
Atât doar că remediile trebuie utilizate corect.
„Da, oamenii cumpără în preajma sărbătorilor cărbune activat, dar avem și preparate moderne, cu o acțiune mai complexă, ce pot fi administrate în cazul toxiinfecțiilor alimentare și pot fi cumpărate fără rețetă. (...) Asemenea preparate sunt procurate de sărbători și de persoane care admit că pot consuma la masă mai mult alcool decât ar fi cazul”, i-a povestit corespondentului Sputnik Ecaterina, angajată a unei farmacii din Chișinău.
„Atunci când administrăm cărbunele medicinal, trebuie să ținem cont neapărat de masa corporală: de exemplu, o pastilă de 250 mg la fiecare 10 kilograme din greutatea corporală a pacientului”, a precizat interlocutoarea.
Cât privește utilizarea bicarbonatului, farmacista a spus că este o metodă „clasică”, dar că acum există pe piață o gamă vastă de antiacizi eficienți.
Este important să reținem: bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) trebuie dizolvat în apă foarte fierbinte (peste 65°C), pentru că doar astfel se degajă bioxidul de carbon (CO2) și se obține o soluție bazică, alcalină – carbonatul de sodiu (Na2CO3).
Prin dizolvarea sodei de mâncare în apă rece sau caldă rezultă doar o soluție cu o sare, bicarbonatul de sodiu făcând parte din categoria sărurilor.
De regulă, o linguriță sau o jumătate de lingurăță de pulbere de bicarbonat de sodiu se dizolvă în 200-250 ml de apă fierbinte, amestecându-se rapid cu o linguriță, până se degajă bioxidul de carbon.
Dacă e nevoie ca soluția să fie folosită imediat, soda de mâncare poate fi dizolvată în 100 ml de apă fierbinte, după care se adaugă apă rece.
De multe ori, în articole despre beneficiile consumului de bicarbonat de sodiu nu se explică modul corect de dizolvare a pulberii. Ca urmare, unii oameni ajung cu probleme la spital sau, în cel mai bun caz, procedurile sunt ineficiente.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova