Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șase învinuiți în dosarul fraudei bancare, eliberați din penitenciar

Șase învinuiți în dosarul fraudei bancare au fost eliberați din penitenciar și au fost plasați în arest la domiciliu. Anunțul a fost făcut de procurori, care se arată nemulțumiți de decizia judecătorilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Potrivit Procuraturii Generale, magistrații de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Ciocana, le-au schimbat măsurile preventive celor șase învinuiți reținuți acum o lună în dosarul fraudei bancare. Astfel, din arest în penitenciar, ei vor sta în arest la domiciliu. 

VIDEO - Fraudă de proporții: Cum au fost deposedate de case și mașini mai multe persoane
Procurorii menționează că la diferite etape magistrații au respins demersurile lor privind aplicarea sau prelungire cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare pe numele învinuiților și au admis recursurile avocaților, care au solicitat plasarea clienților lor în arest la domiciliu pentru o lună.

De precizat că Procuratura Anticorupție și PCCOCS le-a înaintat celor șase suspecți învinuirea pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale. Este vorba despre foștii conducătorii ai celor trei bănci falimentate: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, dar și despre reprezentanți ai holdingului Șor, care recent au fost puși oficial sub învinuire pentru două capete de acuzare.

De menționat că procurorii continuă urmărirea penală în acest caz.

Noi învinuiți în dosarul „frauda bancară”: Cine sunt aceștia
În 2014 a devenit cunoscut faptul că Banca de Economii (BEM), Banca Sociala и Unibank, care dețineau aproape o treime din activele bancare ale Moldovei, au scos din țară în jur de un miliard de dolari. Băncile au fost lichidate, iar bunurile acestora au fost scoase la vânzare pentru a compensa cel puțin o parte din mijloacele financiare.

În 2015, de investigarea situației cu privire la decizia Băncii Naționale a Moldovei s-a ocupat consorțiul companiilor internaționale Kroll și Steptoe & Johnson LLP.

În iunie 2018, Procuratura Generală a prezentat strategia de întoarcere a banilor furați din trei instituții bancare, a fost făcută promisiunea că organele de drept vor raporta despre rezultatele acțiunilor întreprinse la fiecare jumătate de an.

În mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că principalul beneficiar al furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova