Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Video - De ce protestul agricultorilor se va stinge curând

Agricultorii au de gând să-și țină tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale până marți, 15 decembrie, când așteaptă un răspuns clar de la guvernanți cu privire la revendicările lor.
Sputnik

În data de 15 decembrie agricultorii protestatari care și-au parcat tractoarele în centrul Chișinăului vor decide ce fac mai departe, merg acasă s-au amplifică acțiunea de protest.

Protestul cu tractoare al agricultorilor, într-o fază inactivă

După ce miercuri și-au parcat tehnica agricolă, ocupând practic toată Piața Marii Adunări Naționale cu tractoare, fermierii au anunțat că acțiunea lor de protest intră într-o fază inactivă: în centrul Capitalei se vor afla doar tractoarele, nu și proprietarii lor.

Video: Reportajul zilei - Protestul cu tractoare al agricultorilor
Agricultorii s-au dus acasă, lăsând în PMAN doar niște echipe mici care supraveghează tehnica agricolă pe timp de zi și de noapte. Dar acest protest inactiv va dura doar până în data de 15 decembrie, când fermierii vor reveni în Capitală și când autoritățile urmează să le dea un răspuns clar cu privire la revendicările lor. Dacă acestea îi va satisface, atunci ei, în mod organiza, își vor scoate tehnica din Chișinău și vor pleca acasă. Dacă nu, atunci acțiunea pre protest va intra într-o fază activă, în Chișinău urmând să vină alți zeci și sute de agricultori cu tot cu tractoare și toți se vor îndrepta spre centrul urbei.

Agricultorii își doresc un compromis nu mai puțin decât guvernanții

Surse din cadrul agricultorilor protestatari ne-au spus că aceștia speră să ajungă totuși la o înțelegere cu autoritățile, dat fiind că o acțiune de protest de durată nu le servește sub nicio formă la rezolvarea problemelor lor care sunt eminamente de natură economică, și nicidecum politică.

PSRM propune amânarea majorării cotei TVA în agricultură
Aceleași surse din cadrul protestatarilor ne-au spus că deja s-a identificat o soluție de compromis privind majorarea TVA în agricultură. Miercuri, agricultorii au discutat cu reprezentații comisiei parlamentare de resort, care le-au promis că autoritățile vor renunța la intenția de a majora TVA de la 8% la 12% pentru producția agricolă. Că în această problemă părțile au ajuns la un compromis o confirmă și declarațiile făcute ieri de reprezentații partidului de guvernământ. Amintim că în data de 9 decembrie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a propus un amendament la legea privind politica fiscală prin care solicită ca majorarea TVA de la 8% la 12% pentru producția agricolă să intre în vigoare din 1 iulie 2021, în loc de 1 ianuarie 2021, cum e prevăzut în proiectul înaintat de Guvern. În același timp, socialiștii propun micșorarea, din 1 iulie 2021, TVA de la 20% la 12% pentru îngrășămintele minerale, pesticide și fertilizanți, chestiune care iarăși face parte din revendicările agricultorilor protestatari.

Cum au intrat agricultorii cu tractoarele în PMAN - Video
O altă revendicare în care în mod sigur că va fi identificat un compromis este cea care ține de plata compensațiilor pentru culturile din grupa a doua de cereale care au fost compromise de seceta din primăvara și vara acestui an: câte trei mii de lei la hectarul de porumb și floarea soarelui. De fapt, acordarea acestor compensații constituie o obligațiune pe care Guvernul Chicu și-a sumat-o încă din vară și la care nu a renunțat nici pentru un moment: plățile au fost efectuate pentru prima grupă de cereale, nu și pentru a doua, dar nu pentru că Executivul nu ar mai intenționa să le facă, ci din cauza, cel mai probabil, dificultăților financiare cu care se confruntă Guvernul pe timp de pandemie și de criză economică.

Agricultorii protestatari nu-s țărani naivi, ci oameni de afaceri pragmatici

Este adevărat că agricultorii au și alte revendicări. Dar, chiar dacă ele ori vor fi satisfăcute parțial, ori vor rămâne fără răspuns din partea autorităților, asta nu-i va determina pe agricultori să protesteze la nesfârșit în PMAN, mai ales pe timp de iarnă, cu ploi, vreme proastă și ger.

Transportatorii anunță grevă generală – detalii
Pe de altă parte, agricultorii, fiind și ei oameni de afaceri, sigur că vor manifesta înțelegere, știind că Guvernul este în dificultate și nu poate să le dea tot ce cer ei, mai ales că altora, din alte sectoare ale economiei, afectate dur de restricții și criză, nu le dă nimic.  

Și apoi, acum toată lumea așteaptă demisia Guvernul Chicu. Dacă aceasta va avea loc cam în două săptămânii cum adie unii lideri politici, atunci nu este prea clar cui îi va fi adresat protestul agricultorilor, căror forțe politice: socialiștilor și lui Igor Dodon, care în curând nu va mai deține nicio funcție în stat, sau partidelor de dreapta și Maiei Sandu, care în câteva zile va prelua atribuțiile șefului statului.

Și împotriva cui să protestezi dacă pică Guvernul Chicu și Dodon nu mai este președinte?

Iată când am putea avea alegerile parlamentare anticipate – o spune Chicu
Când țară nu are niciun stăpân, împotriva cui protestezi și, dacă protestezi, cu cine negociezi? Dar toată lumea știe că agricultorii care protestează în PMAN nu sunt niște țărani naivi și idealiști, ei sunt oameni de afaceri pragmatici, care știu să-și apere interesele și care nu admit să-și piardă vremea fără rost.

Și încă ceva. După preluarea mandatului de către Maia Sandu și în eventualitatea căderii Guvernului Chicu, nici partidele parlamentare de dreapta nu vor mai fi interesate să-i aibă pe agricultori cu tractoarele lor în fața Executivului. Ei sunt buni pentru PAS și alții doar pentru a determina căderea Guvernului Chicu și a declanșa alegeri parlamentare anticipate.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova