Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce ne așteaptă după alegeri, indiferent de rezultatul votării

Să nu ne facem iluzii pornind de la simpatiile și preferințele noastre electorale: indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale, minuni nu se vor produce, criza economică se va adânci, iar nivelul sărăciei va crește.
Sputnik

Asta o arată datele statistice și analiștii economici care știu se le citească fără părtinire. Printre aceștia este economistul Viorel Gîrbu, care într-o analiză (realizată pentru infodebit.md și bazată pe datele fiscului) constată că de la începutul anului până în prezent s-a înrăutățit evident situația agenților economici din Republica Moldova.

Cresc restanțele agenților economici la plata impozitelor

Și anume, Gîrbu a urmărit indicatorii conținuți în datele făcute publice de Serviciului Fiscal de Stat, care, în opinia lui, "descriu o înrăutățire substanțială a situației agenților economici în anul curent". Și asta pentru că au crescut restanțele agenților economici la plata impozitelor, ceea ce înseamnă că afacerilor acestora merg prost.

Producția agricolă a Moldovei – scădere dramatică în 2020
"Pe durata primelor 6 luni ale anului, volumul restanțelor la plățile de bază la bugetul public național, aferente plăților administrate de Inspectoratul Fiscal de Stat, a atins valoarea de 1,2 miliarde de lei, față de 0,9 miliarde de lei înregistrate în perioada raportată din anul 2019", constată Viorel Gîrbu.

Au crescut nu doar restanțele la plata impozitelor, dar și numărul infracțiunilor de diminuare a impozitelor la care recurg agenții economici.

"Numărul infracțiunilor de diminuarea a impozitelor s-a majorat, de asemenea, pe durata primelor șase luni ale anului de la 31, în anul 2019, la 48 înregistrate în anul curent, iar suma cazurilor constatate a crescut cu aproape 60% până la valoarea de 109,7 milioane de lei în 2020, față de 68,de milioane de lei cât a fost în perioada vizată a anului 2019", constată economistul.

Veniturile din impozitele pe venit, în scădere cu 300 de milioane de lei 

Și evoluția încasărilor impozitelor pe venit denotă că în economia națională avem o situație dificilă, constată Gîrbu.

Mai puține exporturi – mai puțină valută: Opinia expertului
"Mărimea încasărilor din această sursă s-a diminuat cu 300 de milioane de lei pe durata primelor nouă luni ale anului față de situația din perioada similară a anului trecut. În acest sens, încasările din aplicarea impozitului pe venit obținut din activitatea de întreprinzător s-au cifrat în această perioadă în sumă de 2,6 miliarde de lei, față de 2,8 miliarde de lei în anul 2019. În primele șase luni ale anului au fost încheiate 43 de contracte de amânare/eșalonare a stingerii obligației fiscale în suma de 3 milioane 278,7 mii de lei, în creștere față de datele anului trecut, când au fost încheiate doar două contracte de amânare/eșalonare a stingerii obligației fiscale în suma de două milioane 674,4 mii lei".

16 miliarde lei, pierderi ale veniturilor potențiale ale întreprinzătorilor și salariaților

Evoluțiile de moment ale încasărilor din aplicarea impozitelor pe venit, față de estimările făcute anterior declanșării crizei epidemiologice, indică asupra unor pierderi ale veniturilor potențiale ale întreprinzătorilor și salariaților din economia națională de ordinul a 16 miliarde de lei.

Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții
Viorel Gîrbu afirmă că deocamdată situația complicată în care se află agenții economici nu a dus la creșterea numărului de afaceri care au intrat în faliment. 

"La sfârșitul trimestrului III al anului, un număr total de 2 846 de agenți economici au fost declarați în stare de insolvabilitate. Această cifră este puțin inferioară față de datele anului trecut pentru perioada de raportare, atunci când numărul agenților economici declarați în stare de insolvabilitate a fost de 2 688. Evoluția evenimentelor la acest capitol nu denotă vreo influență negativă a crizei economice din anul curent", constată Gîrbu.

Dar tot el precizează mai jos că numărul afacerilor care intră în faliment ar putea să crească în următoarele luni.

"Apelul la mobilizare" al lui Năstase este o incitare la război civil – Experți
"Este de menționat în acest sens că numărul insolvenților, dat fiind specificului organizării activităților economice, ar putea să crească în perioada următoare. În același timp este de notat că reglementările naționale în acest domeniu nu sunt suficient de flexibile față de necesitățile mediului de afaceri, astfel agenții economici aflați în dificultate își reorientează anevoios resursele în vederea schimbării domeniului de activitate și lansării unei afaceri noi", a spus el.

Criza economică i-a afectat nu doar pe angajatori, dar evident că și pe angajați.

La începutul lunii septembrie, Biroul Național de Statistică a prezentat un raport privind ocuparea forței de muncă în care sunt citate concluziile unei cercetări sociologice.

Trandafirul nostru tradițional pe articolele Dolce? Costă mii de euro
Potrivit acestei cercetări, peste 217 mii de moldoveni (fiecare a zecea persoană în vârstă de 15 ani și peste) au declarat că munca le-a fost afectată de pandemia COVID-19 în intervalul lunilor aprilie-iunie 2020. Din numărul total, 7% au declarat că au devenit inactivi pe piața muncii din cauza pandemiei.

Numărul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar în aprilie-iunie nu au lucrat deloc este de 163 de mii de persoane – aceasta înseamnă o rată a inactivității de 8 ori mai mare, comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2019.

În comparație cu al doilea trimestru din 2019, numărul persoanelor aflate în concedii anuale a sporit de 4 ori, iar al celor în concedii fără plată și în șomaj tehnic a crescut cu 90%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova