Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Din 2021, mașini mai vechi de 10 ani: Iată în ce condiții

© Sputnik / Miroslav RotariAmbuteiaj - Imagine Simbol
Ambuteiaj - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, care a fost supus consultărilor publice. Una dintre modificările propuse se referă la importul mașinilor de peste hotarele țării.

CHIȘINĂU, 10 oct - Sputnik. Statul vrea să elimine începând cu anul viitor interdicția de a importa mașini de peste hotare mai vechi de 10 ani. Această prevedere se conține în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021.

Secretarul de stat de la Ministerul de Finanțe, Dorel Noroc, a fost invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, unde a explicat de ce trebuie operată această modificare. 

Общественный парк «Штефан чел Маре» - Sputnik Moldova
Societate
A fost anunțat oficial: Care sunt localitățile cu cel mai poluat aer din Republica Moldova

„Toate aceste prohibiții nu prea au dat rezultate. Mă refer la autoturismele pe care le avem. În plus, când se vine cu o interdicție, persoanele încearcă să ocolească această interdicție. Și această ocolire se întâmplă fără să se achite impozite sau taxe la bugetul de stat. Iată de ce noi considerăm că aceste interziceri nu sunt binevenite, dar desigur că aici aspectul ecologic este foarte important și el trebuie rezolvat prin taxe mari pentru mașinile care poluează mai mult. Ceea ce înseamnă că odată cu excluderea acestor interziceri trebuie să adoptăm și un sistem de taxare foarte dur pentru cei care importă mașini mai vechi”, a declarat Dorel Noroc în studioul Sputnik. 

Secretarul de stat susține că ar trebui anulată și interdicția de a importa autobuze mai vechi de 10 ani.

„Noi prin această interdicție am dispersat piața foarte puternic, când avem câteva unități de autobuze noi. Ele sunt foarte scumpe și agenții economici care asigură curse interurbane nu își permit să le cumpere, pentru că ele nu se răscumpără. Și avem autobuze foarte-foarte vechi - de la 20 de ani și mai vechi. Partea de mijloc practic nu există. Noi trebuie să stimulăm astfel încât cele de 30 de ani să fie înlocuite cu autobuze de 15 ani cel puțin - aceasta va fi un efect al scoaterii acestei prohibiții”, a mai spus Dorel Noroc.

În prezent în Moldova este interzis și importul tractoarelor agricole mai vechi de 12 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0