Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prunele moldovenești: În ce țări le exportăm anul acesta

Câte prune va exporta Moldova în acest an, pe ce piețe vor ajunge și de ce e nevoie de noroc și la controlul fito-sanitar – detalii a oferit pentru Sputnik Adrian Cojocaru, de la „Moldova Fruct”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Aproximativ 40 de mii de tone de prune vor merge la export anul acesta. Aceasta înseamnă 60-70% din totalul recoltei de prune din Moldova, a precizat pentru Sputnik Adrian Cojocaru, director al departamentului de marketing al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.  

Și recolta de prune a fost afectată de secetă și de ploile din primăvară. Dar multe livezi de prun au fost irigate în perioadele secetoase și recolta a fost salvată. 

„Nu este cel mai bun an, dar nici chiar cel mai rău”, a apreciat Adrian Cojocaru.

Prunele moldovenești: În ce țări le exportăm anul acesta

Prunele sunt produse pe o suprafață de aproximativ 22.000 de hectare în Republica Moldova, cu o producție medie anuală de 90.000 de tone.

Unde sunt exportate prunele din Moldova

În structura exporturilor de fructe, prunele ocupă locul doi sau trei, în funcție de an, după mere și strugurii de masă. Până acum câțiva ani, 80% din prunele exportate ajungeau pe piața Federației Ruse.

Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM? 

Anul trecut, ca urmare a diversificării piețelor, aproximativ o jumătate a ajuns pe piața rusă și o altă jumătate pe piețele europene. În anul curent, potrivit unor prognoze, mai mult de jumătate pot ajunge pe piețele țărilor din UE.   

„Orice piață este foarte importantă pentru noi și orice cumpărător contează”, a subliniat Adrian Cojocaru. El a menționat că în prezent există foarte multe cereri de prune moldovenești pentru piețele din statele UE.

Piețele din UE sunt foarte atractive pentru exportatorii moldoveni datorită prețurilor mai înalte decât pe alte piețe, a spus Adrian Cojocaru. 

Republica Moldova se numără printre primii 10 exportatori de prune din lume, după volumul de prune livrate în stare proaspătă și, totodată, se află printre principalii producători mondiali de prune deshidratate.

Soiul preferat de consumatori

Soiul preferat de consumatorii de peste hotare este „Stanley”, pentru consum în stare proaspătă, a precizat specialistul de la „Moldova Fruct”.

Prunele din soiul „Stanley” sunt de culoare violacee-închisă, au pulpa de culoare galben-verzuie, crocantă, suculentă, dulce, ușor acidulată și nu aderă la sâmbure.

Prunele moldovenești: În ce țări le exportăm anul acesta

Soiul de prune „Stanley” este apreciat și pentru faptul că este rezistent la transportare și păstrare, bun pentru consum în stare proaspătă, dar și pentru deshidratare (uscare).

Primele loturi de prune au ajuns în Italia și Germania

Săptămâna aceasta, primele loturi de prune moldovenești destinate exportului au ajuns în Italia și Germania.

Strugurii de masă sunt foarte căutați – prețurile cresc 

„Am reușit să livrăm primul camion de prune și am avut solicitare de a mai livra alte 20 de  tone, care la sfârșitul săptămânii vor ajunge în Italia”, a relatat Diana Vlasiuc, manager pentru dezvoltare la o companie moldovenească, citată într-un comunicat de presă al „Moldova Fruct”.

Firma în cauză a expediat primul lot și în Germania – anul trecut a vândut în această țară 200 de tone de prune.

„Pentru Germania, noi suntem o alternativă în perioada în care ei nu au de unde acoperi cererea. Încercăm să gândim strategic și să creăm relații cu cumpărători din diverse țări. Avem un produs calitativ și putem face față cerințelor” de pe diferite piețe. Anul acesta am livrat un camion de prune în Germania. Din luna octombrie, încep de fapt vânzările de prune din frigider, în baza prețului vom decide unde comercializăm”, a povestit Diana Vlasiuc.

Adrian Cojocaru a menționat pentru Sputnik că prunele moldovenești sunt foarte apreciate în țările UE.

E nevoie de noroc și la controlul „Rosspotrebnadzor”

L-am întrebat pe Adrian Cojocaru în ce măsură livezile de prun au fost afectate anul acesta de dăunătorul „Grapholita molesta Busck” (o molie), din cauza căruia Serviciul fito-sanitar rus a distrus două loturi de prune moldovenești în ultimele două luni. Răspunsul a fost că livezile au fost afectate de respectivul dăunător de la caz la caz.

Perju: Ce cantitate de fructe va exporta Moldova pe piața din Rusia

Adrian Cojocaru a spus că, într-un fel, „este nevoie de noroc” și la trecerea controlului fito-sanitar, pentru că nimeni nu verifică de viermi fiecare prună în parte.

Interlocutorul a mai adăugat că dăunătorii de acest fel fac parte dintr-un proces viu al naturii și asemenea riscuri nu pot fi excluse cu desăvârșire nicăieri în lume. O simplă căutare pe internet ne-ar demonstra că depistarea unor partide de fructe neconforme este un fenomen destul de frecvent și în Europa, și oriunde în lume, a spus Adrian Cojocaru.

În plus, a adăugat interlocutorul, unele autorități de control fito-sanitar fac publice cazurile partidelor neconforme, în timp ce altele mai puțin vorbesc despre ele.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova