Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă să se ruineze

Unele instituții culturale din țara noastră au ajuns într-o stare deplorabilă. Acestea pot să se prăbușească în orice moment și prezintă pericol pentru oameni.
Sputnik
Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă să se ruineze

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a declarat că 80 la sută dintre clădirile vechi din zona Chișinăului istoric se află într-o stare de degradare și necesită consolidare și restaurare.

Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică

În orice clădire este nevoie să fie verificate rețelele inginerești cel puțin o dată la trei ani. Cât privește rezistența edificiului și necesitatea unui proiect de consolidare, sunt necesare verificări cel puțin o dată în zece ani. 

Ion Ștefăniță mai spune că multe instituții culturale necesită a fi restaurate de urgență, în caz contrar am putea deveni martorii unor tragedii. 

"De exemplu, Palatul Național are probleme la nivel de înveliș de acoperiș și trebuie de intervenit cât mai curând. Muzeul Național de Etnografie timp de zece ani a avut aceeași problemă și doar în acest an s-au alocat bani pentru reparație. Patrimoniul Industrial Moara Roșie – o clădire cu patru nivele are o probabilitate foarte mare de prăbușire. Localnicii spun că în fiecare zi aud cum cad pietrele. Și lista poate continua", a spus Ștefăniță.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, țara noastră are un patrimoniu foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna îngrijit așa cum se cuvine. 

Majoritatea galeriilor din Chișinău nu sunt trecute în actele cadastrale - Video
"Practic în fiecare localitate există un monument în ruine, fie că este vorba de o biserică veche, de o mănăstire sau un conac. Este adevărat că avem o serie de probleme în domeniul sănătății, educației ș.a., însă autoritățile nu trebuie să neglijeze domeniul cultural. De fapt, statul este obligat să ia măsuri responsabile privind restaurarea și conservarea monumentelor", a subliniat directorul AIRM.

Ion Ștefăniță a mai spus că în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova