Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Lucruri importante de știut

Profesorul universitar și doctorul habilitat în științe medicale Eugen Tcaciuc a vorbit în studioul Sputnik despre cauzele hepatitei, dar și care sunt metodele de profilaxie și tratament ale acestei maladii, considerată drept o boală "tăcută" a ficatului.
Sputnik
Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Lucruri importante de știut

Ficatul, numit și laboratorul organismului, are două funcții importante: sinteza substanțelor și detoxifierea. Bolile ficatului sunt numeroase, dar cel mai frecvent întâlnite sunt bolile cronice ale ficatului, care includ hepatite cronice virale și nonvirale (medicamentoase, autoimune, toxice). De exemplu, hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii precum: Hepatita A, Hepatita B, Hepatita C și Hepatita D.

Tratament modern pentru persoanele care suferă de hepatită: Ce trebuie să știe pacienții

Pe de altă parte, este ciroza hepatică - o consecință a multor boli cronice ale ficatului, o boală gravă care poate duce la decesul pacientului. Alte afecțiuni hepatice frecvent întâlnite sunt steatoza și steatohepatita alcoolică, care este cauzată de consumul excesiv de alcool pe un timp îndelungat, precum și steatohepatita nonalcoolică.

Cauzele patologiei hepatice grave sunt sunt diverse, spune Eugen Tcaciuc. Cu regret, una dintre cele mai răspândite cause este consumul excesiv de alcool.

"Doza admisibilă pentru bărbați nu trebuie să depășească în zi 30 grame de alcool pur (baăuturi ce conțin 96% alcool), iar pentru femei nu mai mare de 20 grame. Dacă să ne referim la băuturile spirtoase ce conțin 40% alcool precum:  vodca, coniacul, wisky, rom, atunci – bărbații nu trebuie să consume mai mult de 70-80 ml pe zi, iar femeile nu mai mult de 50. Dacă această doză nu se depășește atunci nu există nici o daună asupra ficatului sau pancreasului", a declarat pentru Sputnik Eugen Tcaciuc.

Profesorul universitar a a remarcat faptul că și o dietă echilibrată are o importanță majoră pentru funcția ficatului. Alimentația cu cantități sporite de hidrocarburi și grăsimi săturate va duce la dereglarea metabolismului, iar ulterior la distrofia lipidică a ficatului.

"Este important să reducem hidrocarburile, glucidele și făinoasele. Folosiți produse care conțin cât mai puține calorii, de exemplu uleiul atât de floarea soarelui cât și cel de măsline este foarte caloric – 100 grame de ulei are 900 de kilocalorii, pe când 100 grame de unt de vaci – 600 kilocalorii", a subliniat el.

Potrivit specialistului, în ultimii ani, în Republica Moldova diagnosticul și tratamentul bolilor ficatului a evoluat foarte mult. Există diverse metode de tratament, până și transplantul hepatic se realizează cu succes pe parcursul ultimilor ani în țara noastră. Cu toate acestea, Eugen Tcaciuc le recomandă oamenilor să efectueze în fiecare an un control profilactic de prevenire și depistarea precoce a maladiei, întrucât de multe ori, boala nu manifestă nici-un simptom.

Factorii de risc care pot duce la hepatita B

"Patologia ficatului este foarte silențioasă. În marea majoritate a cazurilor, îmbolnăvirile de ficat în faza de hepatită au loc fără simptome, de aceea un control profilactic este binevenit. Cel puțin o dată pe an efectuați aceste analize: probele biochimice ale ficatului, markerii hepatici și ecografia abdominală", a punctat Tcaciuc.

De menționat este că în Republica Moldova, din anul 2007, există programul național pentru diagnosticarea și combaterea hepatitelor cronice virale. Din toamna anului 2016, mai mulți pacienți au beneficiat de tratament antiviral gratuit. Din cei peste 20 mii de pacienți cu Hepatita C, care au administrat tratamentul - 98 la sută s-au vindecat. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova