Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un potențial ”nuclear” al Moldovei - iată cum agricultorii ar putea câștiga mai mult

Din cauza înghețurilor din aprilie și a secetei care a urmat, producătorii moldoveni de nuci ar putea înregistra pierderi semnificative a recoltei, toate acestea afectând prețul miezului, care ar putea crește considerabil pe piața internă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. După intrarea pe rod, nucul devine foarte profitabil pentru fermieri, o cultură rentabilă, spre deosebire, de exemplu, de grâu, floarea soarelui sau porumb. Declarația a fost făcută de președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Cu o îngrijire adecvată și condiții meteorologice favorabile, nucile produc până la 3-4 tone de miez la hectar. Acesta este randamentul maxim. Dacă calculăm la ce preț se vinde un kilogram de nuci decojite sau în coajă, aceasta este o afacere interesantă", consideră Tîrsînă.

Potrivit expertului, țara are noroc  de solurile fertile necesare cultivării nucilor. Dar uneori au ghinion cu factorii meteorologici și anume cu seceta.

Expert: Republica Moldova, printre primii exportatori de nuci din lume

O cantitate mare de minerale din soluri permite fermierilor să folosească mai puține pesticide și alte îngrășăminte dăunătoare pentru cultivarea acestei culturi, ceea ce face ca nucile moldovenești să fie cele mai competitive pe piețele mondiale. Nucile moldovenești se află pe pozițiile de lider în lume în ceea ce privește calitatea miezului, iar în ceea ce privește producția, fermierii noștri al doilea sunt devansați doar de colegii lor din SUA și Chile.

Plantațiile de nuci din Moldova ocupă aproximativ 16-17 mii de hectare, iar aproximativ 13 mii de hectare sunt plantate de-a lungul drumurilor și în păduri.

Tîrsînă a risipit temerile multor cetățeni ai țării că nucile recoltate din copacii plantați de-a lungul majorității drumurilor moldovenești în anii 70 și 80 ai secolului trecut sunt periculoși pentru sănătate și conțin un număr mare de substanțe nocive, inclusiv metale grele.

”Recent, a fost efectuat un studiu al nucilor colectate la diferite secțiuni din apropierea drumurilor din țară. S-a dovedit că în conținutul lor aceste nuci nu diferă de cele culese în livezi. Nucile sunt o cultură care, spre deosebire de fructe, nu absoarbe atât de mult substanțe nocive pentru organism”, a precizat Tîrsînă.

Agricultorii moldoveni sunt într-o poziție avantajoasă, deoarece avem propriile noastre soiuri de nuci în țară, care permit obținerea unei recolte bune chiar și în condiții meteorologice nefavorabile care au predominat anul acesta. Mai mult, mulți cultivatori autohtoni de nuci folosesc metode moderne de combatere a dăunătorilor și bolilor care afectează acești copaci.

Cea mai mare livadă de nuci din Moldova, cunoscută în toată Europa – Video

Dacă în anii 60 ai secolului trecut au apărut în țară soiuri precum „Cazacu”, „Costiujeni”, „Schinoasa” și alte 8 soiuri, care la acea vreme erau cele mai productive. În prezent, în țară, cultivatorii de nuci preferă să folosească soiuri mai moderne, precum „Chandler” american sau „California”. Dar cu adevărat mândria creșterii nucilor moldovenești poate fi numită soiuri precum „Pescianski” și „Kogălniceanu”.

În acest sezon, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de nuci din țară ar putea fi afectată în proporție de până la 40-45% comparativ cu ceea ce se așteptau agricultorii în primăvară. Acest lucru poate afecta prețurile de pe piața internă (pentru un kilogram de miez, va trebui să plătiți cu 10-12 la sută mai mult). Cu toate acestea, în ceea ce privește livrările de export de nuci, creșterea prețurilor de aici va fi destul de nesemnificativă, deoarece în țările din America Latină și în SUA situația cu recolta este mai bună decât în ​​Moldova.

Spre deosebire de livezile de nuci, plantațiile de migdale (În Moldova sunt peste 2 mii de hectare) sunt situate relativ compact - în nordul și sudul țării, în ferme relativ mari - de la câteva zeci la sute de hectare. În plus, în ultimii ani, producătorii de migdale din Moldova au cooperat destul de activ - creează grupuri de marketing pentru a primi subvenții de la donatori și subvenții de stat suplimentare.

Dar, în același timp, doar câțiva dintre aceștia exportă produse în cantități semnificative (în principal în Italia). Majoritatea migdalelor moldovenești sunt vândute pe piața internă - producătorilor de bomboane și cofetărie și supermarketurilor. Problema este că în Uniunea Europeană și cu atât mai mult în Moldova este puțin probabil ca consumatorii să cumpere mai mult și să plătească mai mult pentru un produs neesențial.

Alarmant: Riscăm să rămânem fără nuci în următorii ani

Nutriționiștii subliniază că nucile conțin o cantitate mare de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, mangan, molibden, nichel, cobalt, vitaminele B1, B2, PP, E, acizi grași, inclusiv Omega-3, dar nu merită uitați că, în pofida deficitului de aminoacizi în proteina din nuci, acesta este un produs bogat în calorii.

Persoanele care consumă cu regularitate nuci, riscul de a dezvolta boli coronariene este redus, deasemenea scade și  concentrația colesterolului din sânge. În plus, li se recomandă să fie incluși în dieta persoanelor cu diabet.

În același timp, nucile ajută la întărirea vaselor sangvine, iar aminoacizii din alune ajută la lupta împotriva îmbătrânirii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova