CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Peste 10 zile expiră termenul de înregistrare prealabilă în vederea scrutinului prezidențial pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender (Tighina) și unele localități ale raionului Căușeni.
Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează că alegătorii se pot înregistra prealabil până pe data de 16 septembrie 2020 - cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.
Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova sunt stabilite pentru 1 noiembrie 2020.
Alegătorii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pe pagina web oficială a CEC: www.cec.md.
Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.
CEC precizează că înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală de la locul unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în Republica Moldova, aceasta va putea vota conform domiciliului.
Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), care vor vota la secțiile de votare distincte, organizate pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților de la Chișinău, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare. De asemenea, astfel va fi determinat numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.
Înregistrările prealabile făcute conform procedurii stabilite pentru scrutinele precedente rămân a fi valabile și pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
În cazul modificării adresei, informația trebuie să fie actualizată accesând pagina www.alegator.md, prin selectarea opțiunii „Înregistrarea prealabilă”.
Potrivit CEC, după scrutinul parlamentar din 2019 s-au înregistrat online circa 4.000 de alegători cu drept de vot aflați peste hotarele țării.
Conform datelor statistice, până pe 6 septembrie 2020 s-au înregistrat online circa 28.500 de alegători.
Informația despre cererile depuse la CEC pe suport de hârtie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, la rubrica „Biroul de informare”, compartimentul „Anticamera”, „Documente”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova