SUA își utilizează superarmele împotriva propriilor cetățeni: Ce a rezultat

În SUA este în desfășurare un experiment unic, iar în rol de cobai se află toți alegătorii americani.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. Esența experimentului: alegătorilor li se oferă două versiuni ale realității politice.

Conform versiunii oficiale, oferită americanilor de jurnaliștii din mainstream media, politicienii Partidului Democrat, vedetele de la Hollywood și idolii sportivi ai NBA, în SUA au loc proteste pașnice împotriva violenței poliției și o luptă nu mai puțin pașnică împotriva rasismului și pentru echitatea socială.

Trump a fost de acord oficial să candideze la președinția SUA

Conform versiunii reale, care poate fi observată de americanii ce nu se informează exclusiv din mass-media și care nu au încredere deplină în actorii și jucătorii de baschet milionari, în Statele Unite au loc acum revolte în masă, la care „luptătorii pentru dreptate socială” incendiază magazinele, îi bat pe trecători, iar primarii și guvernatorii ce reprezintă Partidul Democrat îi cer poliției să nu se amestece.

Apoteoza discrepanței dintre aceste două versiuni ale realității a devenit un subiect al canalului de televiziune american CNN, în care corespondentul stătea pe fundalul unei clădiri în flăcări, iar pe ecran era afișată inscripția: „Cu flăcări, dar un protest în general pașnic”.

Logica Partidului Democrat în acest caz este următoarea: să ceri poliției să intervină și să disperseze participanții la acțiunile de vandalism și jafuri ale magazinelor nu se poate, deoarece „protestatarii pașnici” sunt unul dintre principalele active politice ale Partidului Democrat.

"Semnal Rusiei": De ce SUA au trimis un submarin secret spre țărmul Norvegiei

În al doilea rând, „acțiunile de protest” sunt necesare pentru ca alegătorii lui Trump să se teamă să-l voteze de frica unor viitoare violențe fizice. Mai mult, Partidul Democrat și, în special, aripa sa radicală (și cea mai activă în mass-media) s-au încadrat pe deplin în strategia de acuzare a lui Trump și a polițiștilor americani de rasism sistemic, iar aceasta ar înseamnă că poliția nu poate fi sprijinită în niciun caz: Biden însuși va apărea într-o lumină proastă, iar primarii și guvernatorii care au redus deja bugetele sau chiar aproape că au dizolvat departamentele locale de poliție vor arăta și mai prost.

La urma urmei, sub controlul fiefului lui Biden se află cea mai puternică mașină mass-media de pe planetă (chiar aceiași oameni care au inventat termenul „protestatari pașnici” pentru a descrie neo-naziștii înarmați de pe maidanul din Kiev). Ea și-a îndeplinit misiunea în ceea ce privește convingerea societății ucrainene și, cu atât mai mult, are bune șanse să facă față unui obiectiv similar pe câmpul său propriu de informații.

Anume prin aceasta se explică, pe de o parte, abordarea absolut formală a condamnării violenței împotriva proprietarilor și angajaților magazinelor, pizzeriilor și benzinăriilor, a căror proprietate este distrusă cu deplina îngăduință a autorităților locale și, pe de altă parte, sprijinul deplin și profund emoțional pentru „protestele pașnice” din partea oficialilor antrenați în campania lui Biden. Din punctul lor de vedere, cei care controlează televiziunea și rețelele sociale își pot permite orice batjocură la adresa realității și bunului simț.

Palmă grea pentru SUA: Nu și-au putut impune voința în fața lumii!

Se poate părea că aceasta este o evaluare foarte cinică (mai ales atunci când este dată de „propaganda rusă”), dar chiar și unii jurnaliști americani care îl urăsc sincer pe Trump, exprimă aprecieri similare:

„Liderii democrați, de la aproape invizibilul primar din Kenosha (un oraș care a devenit locul luptelor de stradă și al revoltelor în masă cu victime - nota autorului) până la cei care participă la alegerile prezidențiale, nu vor să denigreze o cauză justă, să intensifice atacurile republicanilor sau să provoace furia bazei sale progresiste (electorale) (senatorul Chris Murphy din Connecticut a șters un tweet în care se afirma că atât împușcarea (afro-americanului) Blake (de către un polițist), cât și revolta au fost greșite, după ce comentatorii l-au acuzat că i-a pus pe aceeași treaptă.  Astfel, democrații continuă să atenueze reacția de violență și speră că aceasta se va diminua, chiar dacă aceasta a continuat pe tot parcursul verii. <...> Cu câteva excepții, mass-media a fost reticentă să reflecteze revoltele din vară și creșterea simultană a violenței. The New York Times a ignorat sau a minimalizat acest subiect vreme de săptămâni întregi ”.

Acum a apărut o problemă pentru establishment-ul american, care a mizat în general că aripa de putere a Partidului Democrat îi va putea speria pe alegătorii lui Trump cu metodele testate de „Sectorul de dreapta” și de organizațiile similare din Ucraina, iar sprijinul deplin al mass-media le va permite democraților să-și păstreze respectabilitatea. Experimentul de creare a unei realități media care s-o poată învinge pe cea reală poate învinge prezentul se apropie de un rezultat negativ pentru cei care cred în atotputernicia propagandei media și a violenței de stradă.

Potrivit portalului de știri Axios, „democrații din anturajul lui Joe Biden sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că jafurile și violența urbană l-ar putea ajuta pe președintele Trump, în special în rândul americanilor indeciși sau ezitanți. De ce contează acest fapt: este o poveste de amploare care ajută la explicarea stării competiției (electorale), în timp ce unii democrați au intrat în panică că Trump poate câștiga”.

Kosaciov: Acuzațiile de implicare a Rusiei în protestele din SUA sunt un fals

Chiar și în condițiile în care mulți susținători ai lui Trump refuză să discute cu angajații companiilor sociologice, de teama dezanonimizării, a problemelor ulterioare la locul de muncă sau a amenințărilor de violență împotriva lor, grupurile de discuții și sondajele din statele-cheie arată că numărul simpatizanților săi crește. Tocmai aceasta provoacă „panica” de care se plâng jurnaliștii din mainstream media.

Deși prognozele mainstream și modelele matematice ale sociologilor care au prezis victoria lui Hillary Clinton în 2016 prezic în unanimitate victoria lui Joe Biden, se formează impresia că miza pe intimidarea puternică a societății și a manipulărilor mass-media se poate transforma într-o surpriză neplăcută pentru democrați.

Posibil, jurnaliștilor și experților desprinși de realitatea „de pe pământ” le este greu să creadă că fiecare mic magazin incendiat sau cafenea de familie este o campanie publicitară puternică în sprijinul lui Trump. Iar atunci când devastatorii distrug în mod intenționat afacerile aparținând minorităților etnice, nici chiar CNN, împreună cu toate vedetele NBA, nu-i vor putea convinge pe alegători că vandalii luptă pașnic pentru echitate socială și împotriva „rasismului alb”.

Proprietarul unui restaurant vietnamez distrus din Minneapolis, Yum Nguyen, și-a împărtășit emoțiile reporterilor:

"Este atât de sfâșietor să-i urmărești pe vandalii care distrug restaurantul nostru de familie. Ei fac aceasta râzând și rânjind. Nu voi minți, aproape că am împușcat un bărbat astăzi. El a aruncat cu această piatră ***** în fotografia mea de familie și s-a uitat direct la mine. Am spus: "***** ..." Lacrimile s-au cotilit imediat pe fața mea. Pur și simplu nu mai suport ... "

Poate fi invidiată reținerea proprietarului restaurantului, care probabil a înțeles că împușcarea unui devastator în Minneapolis - adică într-un oraș și un stat controlate de politicieni ai Partidului Democrat – înseamnă să te închizi în pușcărie fără nicio speranță la o justiție corectă. Dar, fără îndoială, de fiecare dată când se întâmplă așa ceva, într-un anumit segment al societății americane crește cel puțin determinarea de a-l vota pe Trump, iar dacă acest lucru va fi insuficient, atunci să-și apere dreptul la viață și proprietate cu armele în mâini pe străzile Washingtonului.

Consiliul rus de securitate: SUA comit până la 75% din toate atacurile cibernetice

Din toată această poveste trebuie trase două concluzii importante. Prima: presa nu este atotputernică și încercările nesfârșite de a îmbrăca propaganda mediatică pe realitatea globului nu duce la o schimbare a realității, ci la faptul că încrederea în mass-media este sfâșiată în bucăți. Și a doua concluzie, mult mai importantă: dacă elitele americane își reglează conturile între ele cu utilizarea devastatorilor înarmați, care terorizează cetățenii de rând și dau foc cartierelor întregi (cu îngăduința completă a autorităților și a unei părți a celor din organele de drept), atunci nu mai avem în față o hegemonie mondială, ci un banal „bantustan”, care, din păcate, încă mai are arme nucleare și control asupra elementelor cheie ale sistemului financiar global.

Iar aceasta este deja o configurație destul de alarmantă, dacă o privești din punctul de vedere al riscurilor pe care Statele Unite le prezintă pentru întreg restul lumii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova