Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lecțiile pe care le-a oferit instruirea online: Declarația unui dascăl cu experiență

Anul de studii 2019-2020 a fost unul complicat atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Ce lecții de viață au însușit în această perioadă, care au fost dificultăţile și provocările învăţământului la distanţă am aflat de la profesoara Veronica Pârlea-Conovali.
Sputnik
Lecțiile pe care le-a oferit instruirea online: Declarația unui dascăl cu experiență

În premieră, în urma suspendării procesului educațional în școli, profesorii din mai multe instituții de învățământ din țară au desfășurat procesul de instruire online, utilizând aplicațiile mobile. Dascălii recunosc că au depus eforturi considerabile pentru a învăța copiii la distanță, aceasta fiind o mare provocare atât pentru ei, cât și pentru elevi.

"A fost un an complicat. Din data de 11 martie am desfășurat lecțiile online. De dimineață și până seara stăteam în fața calculatorului pentru a fi în contact permanent cu elevii. A fost foarte obositor pentru că am avut un regim mai solicitant decât se obișnuia anterior", a declarat pentru Sputnik profesoara de istorie Veronica Pârlea-Conovali.

Cu toate acestea, profesoara cu o experiență de aproape 30 de ani de activitate pedagogică a remarcat faptul că, datorită implicării autorităților și eforturilor comune depuse de către cadrele didactice, părinți și elevi, au reușit totuși să se conformeze unor reguli și să facă față situației, iar anul de studii s-a încheiat cu succes.

Important pentru elevii restanțieri: Când vor susține examenele

"Ministerul Educației a dirijat situația foarte bine și mereu a fost în contact cu instituțiile de învățământ, oferindu-ne informația necesară privind desfășurarea procesului de studii și examenelor", a subliniat profesoara.

Mai mult, Veronica Pârlea-Conovali susține că în această perioadă profesorii din țară au progresat la capitolul competențe digitale, dar și elevii au învățat să utilizeze rațional calculatoarele.

"Elevii au devenit mult mai responsabili. Cei care nu aveau acces permanent la Internet găseau diverse modalități pentru a transmite temele pentru acasă. Noi, profesorii, am fost toleranți și am fost în permanentă comunicare cu toți", a menționat ea.

Întrebată dacă sistemul online de studii ar putea fi aplicat în viitor în Republica Moldova, profesoara de istorie a spus că, deocamdată, forma de studii online nu poate înlocui învățământul tradițional, unde există un contact permanent între elev și profesor, însă în situații de criză această formă de învățământ este o soluție bună.

Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

De menționat este că, de la 1 septembrie curent, procesul educațional va fi reluat în incinta instituțiilor de învățământ, cu condiția că acestea vor respecta instrucțiunile de prevenire a riscurilor de infectare. 

Ministerul Educației a prezentat șapte modele de organizare a procesului educațional 2020-2021. Potrivit datelor prezentate de instituția de resort, din numărul total de 1249 de instituții de învățământ general, inclusiv 23 private, modelul unu - prezența la școală 100% a fost ales de 779 de instituții de învățământ. Modelul doi, - învățarea pe schimburi, a fost ales e 119 instituții. Modelul trei - învățarea combinată, zile de prezență și zile la distanță, a fost ales de patru instituții. Modelul patru, învățarea pe grupe, 50% de copii în clase, 50% de copii de la distanță, a fost selectat de 17 instituții. Modelul cinci - alternanță, pe săptămâni, a fost ales de 15 instituții. Modelul șase, exclusiv online, a fost ales de 0 instituții.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova