Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce soluții pentru criza din agricultură a anunțat grupul parlamentar de lucru

Președintele grupului parlamentar de lucru pentru redresarea situației în agricultură, Nicolae Ciubuc, a susținut la amiază un briefing în care a anunțat ce soluții au fost identificate pe această platformă și urmează să fie convenite cu Guvernul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Una dintre soluțiile principale identificate de grupul parlamentar de lucru pentru redresarea situației în agricultură este reeșalonarea creditelor agricultorilor față de furnizorii de tehnică agricolă.

Ultima oră: Agricultorii protestatari au intrat în Parlament

Ar trebui reeșalonate 200 de milioane de lei în acest caz, pentru o perioadă de 12 luni, a precizat președintele grupului, deputatul Nicolae Ciubuc (PDM), la un briefing.

Cât privește reeșalonarea creditelor față de băncile comerciale, aceasta fiind o revendicare a agricultorilor protestatari, aspectul trebuie reglementat prin lege.

Deputatul a spus că în cadrul discutiilor cu reprezentanții băncilor și instituțiilor nebancare s-a discutat inițierea unui proiect de lege care să prevadă reeșalonarea împrumuturilor agricultorilor.

De asemenea, grupul parlamentar a examinat chestiunea eliberării certificatelor de forță majoră în agricultură - și acest aspect trebuie promovat printr-un proiect de lege.

Alte soluții identificate țin de aspecte fiscale și subvenționarea de către stat a dobânzilor la creditele contractate de producătorii agricoli.

Ce le-a promis Ion Perju agricultorilor protestatari în cadrul dialogului

Nicolae Ciubuc a menționat că, anterior, în urma discuțiilor pe platforma grupului de lucru parlamentar cu reprezentanți ai Guvernului, a fost agreată majorarea de la 1.050 lei până la 1.500 de lei a compensației pentru fiecare hectar de culturi agricole afectate de secetă. Precizăm că agricultorii au cerut ca această compensație să fie majorată până la 3.000 de lei, însă premierul le-a răspuns că statul n-are acum această posibilitate, Bugetul confruntându-se deja cu un deficit mare ca urmare a pandemiei COVID-19.

Reamintim, totodată, că un alt răspuns la revendicările protestatarilor l-a constituit decizia Ministerului Agriculturii de a simplifica procedura de depunere a dosarelor de către agricultorii care au înregistrat pierderi mai mari de 60% și sunt eligibili să beneficieze de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova