"O doctrină plină de agresivitate": Militarii SUA intenționează să ocupe orbita Pământului

Luarea câmpului de luptă sub control deplin, aflarea din timp a planurilor inamicului și îndepărtarea lui completă de pe orbita Pământului - comandamentul Forțelor Spațiale americane, create în decembrie anul trecut a publicat prima sa doctrină militară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik, Andrei Koț. Pe 64 de pagini au fost descrise scopurile și obiectivele noilor trupe, precum și o descriere detaliată a avantajelor lor față de alte tipuri de forțe armate. Despre principalele teze ale documentului aflați din materialul RIA Novosti.

Ocuparea înălțimii

Mesajul principal: spațiul va deschide oportunități unice pentru planificarea și desfășurarea operațiunilor militare pentru forțele armate ale SUA. Autorii documentului amintesc că, din cele mai vechi timpuri, comandanții au căutat să ocupe înălțimile înainte de luptă și să obțină un avantaj strategic: să vadă manevrele inamicului, să observe câmpul de luptă fără impedimente, să excludă posibilitatea unui atac surpriză. Poziția cea mai avantajoasă din secolul 21 este orbita Pământului. Și, potrivit Pentagonului, acesta ar trebui să fie controlată de Forțele Spațiale a SUA.

Operațiunile militare în spațiu sunt privite ca o zonă specială de război și nu ca o sferă de competență a altor ramuri ale forțelor armate. Pe orbită trebuie să se comporte agresiv pentru a „atinge superioritatea”. Conform doctrinei enunțate, în cosmos cineva trebuie să atace.

Tehnologii avansate: Federația Rusă îl va trimite pe robotul „Fiodor” în cosmos

”Operațiunile ofensive sunt orientate asupra capacităților spațiale și sistemelor de apărare anti-spațiale ale inamicului, reducând eficacitatea și letalitatea forțelor inamice”, subliniază documentul. - Este necesar să obținem avantajele și oportunitățile pentru neutralizarea timpurie a misiunilor spațiale ale statelor neprietene”.

Și nu este vorba doar despre sistemele de apărare împotriva rachetelor, ci despre „întregul potențial anti-satelit al inamicului”. De asemenea, americanii își rezervă dreptul de a efectua operațiuni defensive, inclusiv cele active, „pentru a neutraliza mijloacele de atac ale inamicului și pentru a reduce nivelul amenințărilor”.

Sporirea grupării

Forțele spațiale vor fi responsabile de „securizarea” orbitei Pământului, de asigurarea accesului SUA și a aliaților săi la ea și de proiectare a puterii de luptă pentru a intimida adversarii și a-i forța să-și schimbe comportamentul. Încărcăturile și personalul vor fi transportate de nave reutilizabile, pentru transmiterea rapidă a informațiilor la niveluri tactice, operaționale și strategice va fi necesară crearea unei grupări puternice de sateliți. Un rol special este atribuit dispozitivelor de recunoaștere, observare și comunicare transatmosferică - acestea vor servi drept bază pentru prezența militară americană în spațiu.

Statele Unite vor lupta în spațiu. Care va fi reacția Rusiei

Nu este un secret faptul că armatele americane și ale aliaților lor NATO folosesc activ sateliți. Anume în spațiul cosmic sunt concentrate principalele mijloace de comandă și control ale trupelor și armelor, de recunoaștere, comunicații și navigație. Pe orbită se află aproximativ o mie de aparate militare occidentale cu dublă destinație.

Forțele spațiale ruse au mijloace tehnice și specialiști capabili să urmărească acțiunile sateliților din țările occidentale, concentrația acestora asupra anumitor zone de apă și uscat, frecvența cu care zboară deasupra unei localități.

Comportamentul grupului orbital spune multe despre intențiile unui potențial inamic. În special, este posibilă prognozarea de mare precizie a momentului unui atac masiv cu rachete și a unui atac aerian în cadrul unei operațiuni ofensive aeriene.

Autorii doctrinei insistă asupra necesității de a priva toți adversarii SUA de oportunitatea de a primi orice informații despre grupul orbital american. În acest scop, agenția pentru dezvoltarea avansată a apărării DARPA implementează deja de câțiva ani programul Blackjack, care prevede lansarea pe orbită joasă a 200 de sateliți mici conectați la o singură rețea.

Rusia, îngrijorată de planurile NATO pentru spațiul cosmic

Se crede că dimensiunea mică a acestor aparate va complica detectarea lor prin mijloace de recunoaștere ale spațiului, iar numărul mare va face dificilă distrugerea. Grupul, conform planurilor Pentagonului, va începe să fie dislocat deja în anul 2022.

Războiul stelelor

De altfel, mulți experți cred că lucrurile nu se vor limita doar la sateliți. Documentul publicat nu spune acest lucru în mod direct, dar este clar că americanii, mai devreme sau mai târziu, vor disloca arme de luptă pe orbita Pământului. Alexei Podberezkin, directorul Centrului de Cercetări Militar-Politice al MGIMO, a declarat acest lucru în cadrul Studioului Radio Sputnik.

Trump este convins că salvarea Americii este spațiul cosmic - iată de ce

"Vorbim despre arme de atac: cinetice, laser, electromagnetice și altele", precizează expertul. Poate fi orice. Imaginați-vă o situație când un satelit cu un compartiment de marfă zboară deasupra noastră, în care există cinci până la șase metri cubi de substanță otrăvitoare. La un moment dat, containerul se deschide și tot ce este acolo ne cade în cap. Aceasta este una dintre opțiunile ipotetice și există multe altele. Dacă armele de atac spațiale vor fi instalate pe sateliți, atunci trebuie să înțelegem că se va reduce brusc durata timpului de zbor al muniției către țintă. Acum, întregul sistem de apărare se bazează pe detectarea la timp a declanșării rachetelor și distrugerea lor în faza de accelerare. Și dacă acest satelit este deasupra capetelor noastre, va zbura pe cea mai scurtă traiectorie. Prin urmare, toate acestea reprezintă o amenințare reală pentru securitatea Rusiei”.

Podberezkin a subliniat că Rusia dezvoltă sisteme anti-satelit care vor diminua amenințarea unui atac de pe orbită. Cu toate acestea, expertul se teme de o altă cursă costisitoare a înarmărilor - de data aceasta în spațiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova