Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-a dus de râpă turismul: Iată în ce situații au ajuns agențiile din Moldova

Lilia Cernei gestionează o agenție de turism, care activează de mai bine de 11 ani pe piață.  În contextul crizei provocate de pandemie în acest sector, afacerea riscă să se ruineze.
Sputnik
S-a dus de râpă turismul: Iată în ce situații au ajuns agențiile din Moldova

În prag de faliment sunt multe dintre agențiile de turism din țară. Peste noapte au rămas fără încasări și cu multe datorii. Puțini dintre cei care au cumpărat pachete turistice și-au reprogramat vacanțele pentru anul viitor. Singurul ajutor oferit agențiilor de turism din partea statului a fost instituirea moratoriului de 540 de zile pentru rambursarea banilor turiștilor. Măsura este apreciată de agențiile de turism, dar nu este suficientă pentru a salva businessul.

Natalia Țurcanu: Turismul din țară va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a-și reveni
"Chiar de pe 9 martie turiștii au început să ne sune și să acorde întrebări referitor la vacanțele programate. Fiind prima data în astfel de situație, îi rugam să păstreze calmul și să urmărim situația. Treptat am văzut că situația se agravează, iar cererile pentru pachetele turistice s-au încheiat. Am cerut ajutor de la stat să ofere un moratoriu de 540 de zile pentru a avea răgaz să întoarcem banii înapoi turiștilor. În prezent, având aceste 540 de zile, sperăm că din martie 2021 situația va reveni la normal, în caz contrar va trebui să luăm credite și să vindem tot ce avem pentru a întoarce banii", a declarat într-un interviu pentru Sputnik directoarea agenției de turism.

În prezent, din cei cinci angajați ai agenției a rămas doar ea și contabila, iar unica sursă de venit sunt ofertele de vacanță în Turcia, dar nici acestea nu se bucură de mare atenție din partea moldovenilor.  

Votat: Agențiile de turism au mai mult timp să restituie banii pentru pachetele turistice
"Avem un număr foarte mic de doritori care totuși îndrăznesc să meargă în vacanță, chiar dacă după întoarcere trebuie să stea 14 zile în carantină. Numărul încasărilor este foarte mic comparativ cu anul 2019 și putem spune că este unica sursă în prezent ca să achităm serviciile, chiria spațiilor ș.a. Cât privește numărul de angajați, în majoritatea agențiilor de turism situația este similară", a subliniat ea.

Lilia Cernei mai spune că în primul trimestru, ianuarie-martie, au fost înregistrate cu 500 de mii de lei mai puține încasări față de 2019, iar efectuând o analiză comparativă cu anul trecut, atunci este vorba despre pierderi colosale - de milioane de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova