Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transportul rutier a fost doborât la pământ de criză: Demers către autorități

Transportatorii pe cale rutieră cer autorităților să întreprindă măsuri urgente de salvare a ramurii, grav afectată de criza provocată de COVID-19. Ei semnalează și numărul insuficient de autorizații bilaterale/tranzit de transport de marfă spre/din Federația Rusă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 iun – Sputnik. Situația critică din ramura transporturilor rutiere are mai multe motive, dar principalul motiv este criza provocată de pandemia COVID-19.

Expert: Cum pot fi adaptate străzile Chișinăului la traficul rutier în creștere constantă

Totodată, problemele care au existat în sectorul transporturilor până la pandemie și care nu au fost soluționate la timpul potrivit, s-au transformat acum într-un catalizator care amplifică efectul negativ al crizei social-economice.

Această stare de lucruri este descrisă într-un demers al Consiliului Consultativ în domeniul transporturilor rutiere de pe lângă Ministerul Economiei și Infrastructurii adresat primelor persoane în stat și tuturor instituțiilor de competența cărora este problema.

Consiliul constată că situația din domeniul transporturilor rutiere de marfă și pasageri s-a înrăutățit semnificativ: volumele de servicii au scăzut enorm, un număr mare de angajați nu pot fi remunerați sau sunt remunerați doar parțial. În anul 2020, practic nu au fost făcute investiții în ramura transporturilor rutiere.

Sunt necesare măsuri urgente, de ordin administrativ, financiar și fiscal

Autorii demersului cer să fie întreprinse măsuri urgente, care să diminueze impactul pandemiei COVID-19 asupra ramurii transporturilor rutiere din Republica Moldova. Ei au și un set de propuneri - de ordin administrativ, financiar și fiscal - care, în opinia lor, ar îmbunătăți situația.

Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova

Membrii Consiliului informează în demers că în prezent se atestă abuzuri din partea gărilor auto: neasigurarea „respectării drepturilor operatorilor de transport, autoasumarea de către gări a funcțiilor de control ale statului și lipsa de reacție a Agenției Proprietății Publice la încălcarea contractului de Parteneriat Public Privat (PPP), reconstrucția unor gări fără a fi asigurat faptul ca pe perioada reconstrucției să fie respectat procesul tehnologic în transport, imposibilitatea creării unor altor gări și încheierii contractelor cu alte gări de către operatorii de transport”.

Autorii demersului mai semnalează „existența unui număr mare de litigii în care se află operatorii de transport rutier cu MEI, ANTA, SFS, ÎS ”GSA” și lupta insuficientă a organelor de control cu transportul ilicit”, care, în opinia lor „ transformă activitatea de transport a operatorilor legal constituiți într-o luptă continuă contra hărțuirii din partea organelor de stat și a transportatorilor iliciți”.

A scăzut drastic numărul pasagerilor și volumul mărfurilor transportate

De asemenea, în demers este semnalată „o scădere drastică a numărului de pasageri și a volumelor de marfă transportată” în perioada de după starea de urgență declarată din cauza COVID-19.

Impactul COVID-19: Volumul creditelor acordate de bănci a scăzut în luna mai

În paralel, transportatorii pe cale rutieră susțin că înregistrează „un număr insuficient de autorizații bilaterale/tranzit de transport de marfă spre/din Federația Rusă, care ar putea bloca activitatea de export a sectorului agricol și alte domenii”.

„Lipsa investițiilor în ramură în anul curent va avea efecte negative câțiva ani în viitor, ca rezultat al necompetitivității ramurii în raport cu transportatorii străini. Totodată, lipsa regimului liberalizat transport de marfă în transporturile bilaterale cu Federația Rusă, Ucraina va scade din mobilitatea operatorilor de transport și va reduce semnificativ instrumentele organelor naționale de a reacționa la fluctuațiile post-pandemice”, este menționat în demersul Consiliului.

Vor să fie luat în seamă exemplul Rusiei și României

În demers se constată că „în România, celelalte țări ale UE, Federația Rusă ș.a. au fost aplicate măsuri de ordin financiar, fiscal și administrativ care au avut drept scop diminuarea efectelor pandemiei și menținerea transporturilor la un nivel înalt de competitivitate”.

Impactul COVID-19 asupra pieței valutare din Moldova – opinia expertului economic

„De exemplu, în România au fost adoptate măsuri de ordin financiar ce au permis companiilor să reducă din povara salarială și a plăților salariale, iar în prezent se implementează programe de susținere a sectoarelor din economie, iar în Federația Rusă deja operatorii de transport, pe lângă alte instrumente valabile pentru toate ramurile economiei, au primit două tranșe de subvenționare echivalente în total cu 400 de euro raportate la o unitate din statele de personal. Considerăm că pentru supraviețuirea transporturilor rutiere, astfel de instrumente sunt necesare și în Republica Moldova”, mai este precizat în demersul către autoritățile statului al Consiliului Consultativ în domeniul transporturilor rutiere de pe lângă Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Propuneri de ordin administrativ    

Chișinăul, sufocat de mașini: Cât de mult a crescut numărul automobilelor în ultimii ani
Consiliul solicită, între altele, să fie întreprinse de urgență următoarele măsuri de ordin administrativ: restabilirea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor ca organ central de specialitate în domeniul transporturilor și infrastructurii; Instituirea moratoriului la controalele fiscale și cele efectuate de ANTA planificate și inopinate până la sfârșitul anului 2020, cu excepția combaterii transporturilor ilicite şi respectării, pe drumurile publice, a masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise ale vehiculelor rutiere; Inițierea negocierilor cu organele competente din Federația Rusă pentru majorarea cotei de autorizații bilaterale/tranzit pentru anul 2020; Inițierea negocierilor cu Federația Rusă, Turcia și Ucraina pentru liberalizarea transporturilor bilaterale de mărfuri pentru o perioadă de doi ani post-pandemie; Mobilizarea tuturor forțelor ANTA și Poliției pentru combaterea transportului ilicit de persoane.

Propuneri de ordin fiscal

Furau mașini din Cehia ca să le înmatriculeze în Moldova – Video
Consiliul are și propuneri de ordin fiscal, cum ar fi: Introducerea TVA cu cota „zero” la transportul de pasageri pe rute naționale; Scutirea de plata impozitului pe venit din activitatea de  întreprinzător pentru anul 2020 și 2021; Amânarea cu 6 luni a plăților obligatorii de asigurări sociale și către fondul de pensii, precum și plăților pentru asigurarea medicală obligatorie; Compensarea a 50% din costul accizelor combustibilului consumat la transportul rutier de marfă și transportul rutier de pasageri pe rute regulate analogic practicii UE; Reducerea cu 50% a mărimii taxelor rutiere pentru autobuze și camioane; Deducerea la cheltuieli a costului tuturor lucrărilor de întreținere și reparație a unităților de transport; Modificarea Legii nr. 160 și micșorarea cu 50% a costului autorizațiilor pentru transportul internațional de marfă.

Propuneri de ordin financiar

Anunț important pentru șoferii cu mașini înmatriculate peste hotare: Ce trebuie să știe
Propunerile de ordin financiar avansate de Consiliu includ: Achitarea din contul Bugetului de stat a datoriilor acumulate de ÎS ”Gările și Stațiile Auto” față de operatorii de transport, similar Deciziilor CEDO adoptate contra Republicii Moldova pe cazuri similare; Acordarea unor subvenții pentru întreprinderile de transport de pasageri ce deservesc rute regulate naționale pentru o perioadă de 6 luni, calculată fie în funcție de numărul de unități de transport ce activează pe cursele regulate, fie în raport de numărul angajaților la întreprindere antrenați în domeniul transporturilor rutiere pe rute regulate naționale în mărime de trei mii lei pentru fiecare unitate de transport antrenată la deservirea curselor sau două mii cinci sute lei pentru un angajat în ramură; Compensarea integrală pe un termen de 6 luni a dobânzilor pentru contractele de leasing încheiate și active până la pandemie pentru procurarea autobuzelor/camioanelor/taximetrelor; Reducerea valorii unității convenționale la 30 lei; Reeșalonarea creditelor bancare și nebancare (leasing și microfinanțare) pe un termen de 6 luni, înghețarea calculării dobânzilor, stabilirea posibilității achitării anticipate a creditelor fără achitarea unor comisioane suplimentare; Permiterea importului autobuzelor de orice capacitate cu vârstă de până la 15 ani; Compensarea fondului de salarizare pentru angajații care parțial au fost încadrați în activitatea de bază sau încă staționează (perioada după ridicarea stării de urgență) în mărimea salariului mediu pe perioada de trei luni pre-pandemice pe o perioadă de 6 luni; Compensarea dobânzilor pentru un termen de trei ani la contractele de leasing, ce vor fi încheiate pentru procurarea unităților de transport cu vârsta de până la cinci ani; Modificarea legislației în scopul stabilirii prin negocierea părților a mărimii poliței de asigurare în contractele de asigurare a răspunderii față de  pasageri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova