Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transferurile din străinătate au depășit recordul din ultimii 5 ani: Iată ce spun experții

În luna aprilie și mai, moldovenii nu au putut tranfera bani pe căi neoficiale din cauza pandemiei de COVID-19, așa cum făceau până acum. Astfel, tranferurile bănești oficiale au depășit recordul din ultimii 5 ani. Asta susție expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 iun. - Sputnik. Expertul în economie Veaceslav Ioniță a explicat pentru Sputnik Moldova cum au reușit tranferurile din străinătate să depășească recordul din ultimii 5 ani.

Câți bani a cheltuit Cancelaria de Stat pentru deplasări de serviciu în străinătate
Potrivit datelor BNM, în luna mai transferurile de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au constituit 135 de milioane de dolari, cea ce este cu 27 de milioane de dolari sau 24% mai mult decât în luna mai 2019. 

Cei mai mulți bani i-au trimis în țară moldovenii care lucrează în Israel - 19,7 la sută sau peste 26 de milioane de dolari, în creștere cu 35% în comparație cu aceeași perioadă din 2019. Urmează cei din Italia cu o pondere de 16,8 la sută sau peste 22 de milioane de dolari. Din Rusia au venit peste 17 milioane de dolari sau aproape 13 % din tranferurile total, iar din Germania au ajuns 16 milioane de dolari. 

Transferurile din străinătate au depășit recordul din ultimii 5 ani: Iată ce spun experții

”Într-adevăr, ultima dată, o sumă mai mare decât aceasta a fost doar în octombrie 2014.

Ce preferă moldovenii să cumpere pe timp de pandemie și ce se întâmplă cu vânzările
După aceasta, cotele la noi, niciodată nu au un avut un nivel cât de cât apropiat de această sumă. Răspunsul este simplu: oficial cetățenii Republcii Moldova tranferă acasă 1,2 miliarde de dolari anual, dar vând 2,1 miliarde de dolari. Iată că diferența de 900 de milioane de dolari este adusă de cătățenii noștri pe căi informale, asta nu înseamnă neapărat ilegale. De exemplu, cetățenii dacă au lucrat o lună sau două în Federația Rusă și au voie să aducă până la 10 mii de dolari, unii transmit prin rude, alții prin prieteni. În aprilie și mai însă hotarele au fost închise și cetățenii nu au putut veni acasă cu banii sau să-i transmită prin rude, dar i-au trimis prin bănci”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Expertul mai spune că transferurile oficiale pentru cele două luni, aprilie și mai, au constituit 227 de milioane de dolari, cu 14 milioane mai mult decât în în aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 213 milioane de dolari. Totuși, vânzările de valută în această perioadă au fost aproape de două ori mai mici decât în 2019 și au constituit 259 de milioane de dolari, față de 418 milioane. 

”Cred că lunile aprilie și mai sunt unicile în istorie când banii au intrat doar prin căi legale și prin căi neoficiale nu au intrat”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Expertul crede că această tendință a transferurilor se va menține și în luna iunie, însă prognozele pentru 2020 nu sunt optimiste.  

Video: Criza economică se preschimbă în sărăcie lucie – Priviți ce se întâmplă în piață
”Eu cred că în iunie noi iarăși vom avea intrări de valută destul de bune. Totuși, în opinia mea, aceste intrări oficile bune nu spun foarte multe pentru că valuta neoficială nu intră deloc în țară și după mine intrările reale vor fi cu mult mai mici decât anul trecut ”, a precizat Veaceslav Ioniță.

În luna martie 2020, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 95,07 mililioane de dolari, în scădere cu 6,2 la sută comparativ cu luna martie a anului trecut când au fost 101 mililioane de dolari și cu 15 milioane de dolari mai puțin decât în martie 2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova