Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Defender Europe 2020: De ce NATO forțează râurile în apropierea granițelor Rusiei

Cele mai mari manevre ale NATO din ultimii 25 de ani, programate pentru primăvară, au fost amânate pentru luna iunie. Conform declarațiilor oficiale, obiectivul strategic al exercițiilor este de a demonstra angajamentul SUA față de Alianța Nord-Atlantică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik, Nikolai Protopopov. Mii de militari, sute de tancuri, avioane de luptă și „amenințarea” unui atac din est - exercițiile militare de amploare Defender Europa 2020 sunt în plină desfășurare. SUA trebuie să-și reafirme disponibilitatea de a sprijini aliații din Europa. Sarcina principală a manevrelor este de a exersa forțarea unor bariere mari de apă. Despre motivul pentru care Occidentul „luptă” din nou la granițele rusești aflați din materialul RIA Novosti.

Cel mai credincios aliat

Cele mai mari manevre ale NATO din ultimii 25 de ani erau programate pentru această primăvară, dar, din cauza pandemiei coronavirusului, a fost amânat pentru iunie. Conform declarațiilor oficiale, obiectivul strategic al exercițiului este de a demonstra angajamentul SUA față de Alianța Atlanticului de Nord și „hotărârea lor neclintită de a sprijini aliații europeni”.

Cum va reacționa Rusia la exercițiile NATO din Marea Neagră

Se presupunea că Statele Unite vor transfera aproximativ 20 de mii de militari în Europa prin Germania pentru a consolida contingentul deja dislocat acolo. În total, Pentagonul a decis ca la exerciții să participe aproximativ 37 de mii de soldați și ofițeri. În prezent, planurile au fost ușor ajustate. Principalul participant la manevre a fost unul dintre cei mai devotați aliați ai Washingtonului - Polonia.

Aici au început să aterizeze avioane de transport cu soldați și echipamente americane. Pe terenul de pregătire de la Drava, „șase mii de soldați, dintre care două mii sunt polonezi, vor fi prezenți și își vor ”spori pregătirea și cooperarea strategică prin intermediul dislocării rapide a trupelor americane în Europa”.

”Desigur, epidemia ne-a schimbat planurile, dar cel mai important lucru este că ne-am adaptat rapid la circumstanțe, a declarat ministrul polonez al Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak. Armata poloneză nu și-a pierdut atenția nici măcar un minut."

S-au adunat peste o sută de tancuri și două sute de vehicule blindate, artilerie, sisteme de apărare aeriană, aeronave și elicoptere, în total aproximativ două mii de unități de tehnică militară. Trupele poloneze și americane vor desfășura mai multe operațiuni militare comune.

Principalul episod tactic însă este forțarea obstacolelor de apă, cu participarea trupelor aeriene și de tancuri precum și trecerea la contraatac. Expertul militar al Clubului Analitic Valdai Artem Kureev consideră că anume acesta este principalul scop al exercițiilor ”Defender Europe 2020”.

”Din punct de vedere militar, militarilor cehi, polonezi și lituanieni li se va oferi din nou un "masterclas" în ceea ce privește utilizarea echipamentelor militare americane, pe care trebuie să le achiziționeze" - explică expertul pentru RIA Novosti - dar în plan politic, aceasta este o demonstrație a disponibilității NATO de a elimina trupele inamice de pe teritoriul alianței, în cazul unei invazii, de a forța Nemanul și Daugava”.

Baltica neliniștită

Aproape simultan au demarat ample exerciții militare în Marea Baltică ”Baltops 2020”. Optzeci de țări, treizeci de nave de război și aproximativ același număr de aeronave participă la acestea. Astfel de manevre se desfășoară în acest loc anual, pe parcursul a 49 de ani.

Forțele aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe

”Baltops are o legendă foarte defensivă - organizarea apărării anti-submarine, anti-aeriene, anti-mine, precum și a blocajului naval”, subliniază expertul. - ”Este interesant să ne uităm la aceste exerciții, deoarece, în conformitate cu logica manevrelor NATO în Europa de Est, operațiunile anti-aterizare ale flotei trebuie de asemenea elaborate, arătând electoratului Estoniei, Letoniei și Lituaniei că alianța nu va permite debarcarea marinei ruse pe plajele Saaremaa, Jurmala și Palanga".

De dragul adevărului, trebuie să remarcăm faptul că toate țările de frontieră au dreptul la exerciții militare în regiune. Cu toate acestea, în ultimii ani, manevrele SUA și NATO s-au apropiat de granițele Rusiei, iar politicienii occidentali le folosesc drept motiv pentru a înrăutăți relațiile cu Moscova.

”Desigur, un mare bloc militar internațional trebuie să-și cizeleze interacțiunea dintre forțele armate naționale", spune Kureev. Cu toate acestea, legenda exercițiilor este, în majoritatea cazurilor, atacul unui anume vecin european din est comparabil ca potențial militar cu Rusia. Aceasta, desigur, este o dovadă a celor mai constructive relații între Rusia și NATO, doar legenda este concepută nu atât pentru militari, cât pentru oamenii de rând. Electoratul conservator, cu o idee naționalistă a statelor baltice, Poloniei și Cehiei trebuie să fie sigur că aliații îi vor proteja de ursul rus - un potențial adversar, care este convenabil pentru a-i pune pe seama acestuia o mulțime de probleme interne de ordin politic și economic".

Expert militar: România se transformă într-o bază aeriană a Pentagonului

Atât Ministerul rus de Externe, cât și Ministerul rus al Apărării reacționează la acțiunile colegilor lor occidentali, îndemnându-i să scadă gradul de tensiune și să-și retragă trupele departe de granițe, cel puțin în timpul sărbătoririi a 75 de ani de la Victoria asupra Germaniei naziste.

”Nu este un secret faptul că exercițiile NATO, de exemplu, ”Defender Europe”, cel mai mare din ultimii ani, au fost construite conform modelelor din timpul Războiului Rece și au fost concepute în așa fel încât intensitatea cea mai mare a activității, atât a echipamentelor, cât și a personalului, să fie în preajma zilei de 9 mai. Acesta este un fapt", a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Grușko.

Diplomatul a menționat că exercițiile NATO se desfășoară unele după altele. Aeronavele de recunoaștere zboară din ce în ce mai mult chiar în apropiere de granițele Rusiei, în special deasupra Marii Baltice și Mării Negre. El a amintit, de asemenea, recenta pătrundere a Marinei SUA în Marea Barenț, ceea ce nu s-a întâmplat de la mijlocul anilor '80.

Ignorând înțelegerile

Diplomații ruși și Armata propun să se renunțe la amplele exerciții în apropierea granițelor sale, să se convină asupra unei distanțe minime de apropiere a avioanelor și navelor și să se folosească, de asemenea, transpondere atunci când deasupra Marii Baltice zboară aeronave de luptă. Cu toate acestea, ei nu sunt auziți.

Premier: Polonia speră să găzduiască trupele SUA dacă sunt retrase din Germania

Mai mult, Ministerul rus de Externe consideră că odată cu relaxarea legată de pandemie, activitatea militară a NATO se va intensifica. Potrivit lui Kureev, flota va juca un rol important în sprijinirea forțelor terestre ale Alianței.

Cu toate acestea, ”Baltops 2020” și ”Defender Europa 2020”, ca amploare, nu sunt comparabile cu exercițiile din timpul Războiului Rece, când organizația Pactului de la Varșovia și Alianța Atlanticului de Nord au adus mai mult de o sută de mii de militari. La exercițiile Dnepr din 1967, de exemplu, au participat mai mult de un milion și jumătate de militari, iar în cadrul manevrelor ”Occident-1981” au participat peste 100 de mii. Și în 1982 s-au organizat exerciții sovietice ”Scut-82”, conform legendei, Uniunea Sovietică a efectuat un atac nuclear preventiv împotriva NATO.

”Atunci era necesar să demonstrezi inamicului care este potențialul militar și capacitatea de a respinge în mod eficient un atac”, amintește Kureev. "Răspunsul american a fost exercițiul" Experienced Archer - 1983", un joc de comandă și personal pentru testarea de noi coduri, sisteme de comunicații și evacuare a oficialilor de vârf în caz de conflict nuclear. "Acesta a adus țările care au ratificat Pactul de la Varșovia și din NATO în pragul războiului. Moscova a perceput pregătirile pentru exerciții și negocierile intense între Londra, Bonn și Washington drept discuții privind atacarea Uniunii Sovietice”.

Pentagonul militarizează România – implicații periculoase

Atunci când NATO planifică exerciții militare, de multe ori încalcă acordurile internaționale. În special, al optulea articol din Documentul de la Viena „Cu privire la măsurile pentru construirea încrederii și securității”, semnat în 2011, care prevede multe restricții privind desfășurarea amplelor manevre asociate notificărilor prealabile. Cu toate acestea, NATO adoră să prezinte învățăturile sale drept independente în diferite țări.

Vestul ignoră pur și simplu acordurile, în timp ce Rusia fie notifică din timp despre desfășurarea exercițiilor, fie le desfășoară departe de granițe. Așadar, exercițiile militare ”Caucaz-2020”, programate pentru acest an, vor avea loc în regiunea Volga și în Caucazul de Nord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova