BUCUREŞTI, 12 iun – Sputnik, Doina Crainic. Oamenii de știință ruși duc războiul împotriva coronavirusului pe trei fronturi majore: diagnostic, prevenţie și tratament. Diagnosticul presupune introducerea de noi sisteme de testare sofisticate pentru detectarea SARS-CoV-2 și analizarea anticorpilor.
De asemenea, un număr mare de vaccinuri anti-COVID testate în prezent de cercetători au scopul de a preveni îmbolnăvirea, în timp ce tratamentul include dezvoltarea de medicamente recombinante care neutralizează virusul, precum și de medicamente antivirale cu factori activi pronunţaţi anti-SARS-CoV- 2.
Proiectele au fost prezentate și descrise în detaliu în cadrul unei reuniuni recente a Prezidiului Academiei Ruse de Științe, desfășurată cu sprijinul Ministerului de Științe și Învățământ Superior al Federației Ruse și al portalului Rusia Științifică, potrivit Sputnik News.
Diagnosticare avansată
Institutul de Biologie Moleculară Engelhardt și Centrul Național de Cercetare în Hematologie au dezvoltat un sistem de testare bazat pe un imunostimul enzimatic pentru detectarea SARS-CoV-2. Domeniul de legare la receptor (RBD) al proteinei spike, care este specifică SARS-CoV și SARS-CoV-2, a servit ca imunogen. Proteina recombinantă a fost dezvoltată în celule de la mamifere.
„Anticorpii detectați sunt anticorpi neutralizanți, ceea ce este foarte important”, a spus Vladimir Chekhonin, vicepreședintele Academiei Ruse de Științe. În același timp, sistemul de testare permite detectarea imunoglobulinei G cu o acurateţe de 95% și o specificitate de 98%, a subliniat specialistul, adăugând că sistemul a fost deja utilizat în laboratoare.
Vaccinuri
Între timp, opt vaccinuri candidate au fost înregistrate pentru studii clinice în Rusia, și anume, două vaccinuri vectoriale, două vaccinuri ARN, patru vaccinuri inactivate, un vaccin subunitar și un vaccin ADN.
Potrivit lui Chekhonin, oamenii de știință ruși creează un vaccin anti-COVID neobișnuit, care poate fi introdus în organism sub formă de iaurt - un vaccin mucosal anti-SARS-CoV-2 fiind dezvoltat de Institutul de Medicină Experimentală. Chekhonin a explicat că dezvoltatorii vaccinului au folosit metode de inginerie genetică pentru a încorpora o proteină S pe suprafața microbilor probiotici; Proteina S este o moleculă-cheie prin care SARS-CoV-2 pătrunde în celule. Astfel, se formează o bacterie cu proteina imunogenă a virusului la suprafață.
„Acest vaccin poate fi administrat sub forma unui produs lactat fermentat”, explică academicianul, adăugând că în prezent sunt efectuate studii preclinice ale acestui vaccin.
Medicamente unice
Pe lângă noile sisteme de testare și vaccinuri avansate, oamenii de știință de la RAS au creat un medicament care ar putea împiedica COVID să intre în organism. Studiile preclinice ale noului medicament sunt în prezent efectuate de medici militari din Sankt Petersburg, dezvăluie Chekhonin, care a explicat că medicamentul blochează interacțiunea coronavirusului cu celulele epiteliale. Potrivit acestuia, aceste studii se desfășoară sub îndrumarea academicianului Vladimir Popov de la Centrul Federal de Cercetare „Bazele Biotehnologiei” din cadrul Academiei Ruse de Științe.
Model inovator de predicție
În plus, grupul a prezentat scenarii multifactoriale detaliate, luând în considerare gradul măsurilor de restricţii, modelul de mortalitate și durata tratamentului pacientului.
„Aceasta este o muncă foarte importantă, care ne permite nu numai să prezicem, ci și să luăm decizii active cu privire la gestionarea pacienților și la activarea unor noi capacități pentru vindecarea lor”, a conchis Chekhonin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova