Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Bibliotecile Rusiei - Unele dintre cele mai frumoase și mai mari din lume

Sputnik

Sărbătoarea Națională a Bibliotecilor a fost instituită în Rusia prin decret prezidențial în anul 1995. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că anume pe 27 mai, în 1975, a fost fondată prima bibliotecă publică de stat din Rusia - Biblioteca Publică Imperială (acum Biblioteca Națională Rusă din Sankt Petersburg).

Cheia succesului unei biblioteci: Ce spune directorul Bibliotecii Municipale "B.P. Hașdeu"

Primele biblioteci - colecții de manuscrise - au apărut în antichitate în Asiria, Egiptul Antic, Grecia și Roma, mănăstirile Evului Mediu timpuriu. Bibliotecile au cunoscut o dezvoltate încă din secolul al XV-lea după inventarea tipografiei. În secolul al XIX-lea au fost organizate biblioteci publice.

În Rusia bibliotecile mănăstirești au apărut în secolele XI-XII. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, aproximativ 37% din întregul fond de carte al țării era concentrat în mănăstiri, însumând 260-350 de mii de exemplare. La mijlocul secolului al XVII-lea s-au format primele biblioteci de natură laică - ale ordinelor regale.

În 1714, o mare bibliotecă publică a fost deschisă la Sankt Petersburg, transferată în 1725 la Academia de Științe. Apoi au apărut bibliotecile științifice ale Universității din Moscova (1756) și ale Societății Economice Libere din Sankt Petersburg (1765).

Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară

Pe 27 mai (16 mai după stilul vechi), în 1795, împărăteasa Ecaterina a II-a a aprobat proiectul depus pentru construcția Bibliotecii Publice Imperiale. Aranjamentul său a durat aproape douăzeci de ani - din 1795 până în 1814. Biblioteca Publică Imperială din Sankt Petersburg a devenit prima bibliotecă de stat din Rusia al cărei obiectiv principal era crearea unei „colecții complete de cărți rusești”. Prin cărți rusești se înțelegeau cărți publicate de la începutul tipăririi în Rusia și publicate în limba rusă în străinătate. Biblioteca urma să includă și cărți despre Rusia publicate în limbi străine.

Pe teritoriul Imperiului Rus au fost deschise biblioteci școlare și religioase publice și de ofițeri.

Până în 1914, în Rusia funcționau peste 200 de mii de biblioteci.

După Revoluția din octombrie din anului 1917, dezvoltarea biblioteconomiei a fost determinată de decretele „Cu privire la înființarea biblioteconomiei” (1918), „Cu privire la protecția bibliotecilor și a depozitarilor de carte din RSFSR” (1918), „Cu privire la centralizarea biblioteconomiei în RSFSR” (1920), care prevedea crearea unei rețele unificate de biblioteci.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei 38% din fondurile bibliotecii au fost distruse, precum și 52% din clădirile bibliotecilor. Perioada postbelică a fost marcată de creșterea rapidă a rețelei de biblioteci, o creștere a fondurilor și de construcția unor noi edificii pentru biblioteci.

A fi bibliotecar este la modă, iată care sunt avantajele acestei meserii

După prăbușirea URSS, sistemul unificat de sprijin metodologic pentru activitățile Sistemului de bibliotecă centrală a încetat să mai funcționeze.

În 2019, Guvernul rus a aprobat un plan pentru dezvoltarea Bibliotecii Electronice Naționale, incluzând selecția și sistematizarea cunoștințelor din fonduri de carte, arhivă, muzee și universități, includerea în sistem electronic de copiere a publicațiilor rusești în proporție de 100% în mod obligatoriu.

În cadrul proiectului național „Cultură”, conform standardului model, până în 2024 este prevăzută reechiparea a 660 de biblioteci municipale. Cel puțin 110 astfel de biblioteci actualizate ar trebui să apară anual în regiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1 / 15
Rafturi cu cărți în sala de lectură a Bibliotecii Wallenrod din Kaliningrad.
2 / 15
Biblioteca prezidențială ”B. N. Elțin” din Sankt Petersburg.
3 / 15
Foaierul Bibliotecii de Stat din Rusia pentru Tineret din Moscova.
4 / 15
Biblioteca științifică ”N. I. Lobachevski” din Kazan
5 / 15
Biblioteca ”Lenin” din Moscova și monumentul lui Dostoievski într-o zi însorită de iarnă.
6 / 15
Interiorul bibliotecii pentru copii numărul 266 ”K.I. Ciukovski” din satul Peredelkino, regiunea Moscovei.
7 / 15
Curtea Bibliotecii Publice de Stat din din Rostov-pe-Don.
8 / 15
Interiorul casei Pașkov din Moscova: Sala Rumianțev
9 / 15
Clădirea Bibliotecii de literatură străină „M. Rudomino”, Moscova, Rusia.
10 / 15
Biblioteca Universității Naționale Tehnologice de Cercetare (MISiS). În legătură cu extinderea regimului de autoizolare în Moscova, toate evenimentele și consultările sunt organizate la distanță.
11 / 15
Biblioteca Maiakovski din Sankt Petersburg
12 / 15
Biblioteca Științifică de Stat a Orientului Îndepărtat
13 / 15
Un student în sala de lectură a Bibliotecii Științifice ”A. M. Gorki” a Universității de Stat din Moscova ”M. V. Lomonosov”.
14 / 15
Biblioteca Națională a Republicii Cecene.
15 / 15
Sala de lectură a Bibliotecii de Stat din Moscova.