Tehnologiile informaţionale care s-au infiltrat îndrăzneţ în tot mai multe domenii sociale au fost utilizate și pentru a moderniza bibliotecile publice din Republica Moldova. In etapa pilot, în bibliotecile selectate au apărut calculatoare de ultimă generație conectate la rețeaua internet. Directorul general al Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Mariana Harjevschi, spune că aceste inovații au schimbat percepția comunității și inclusiv bibliotecarilor despre felul în care este privată biblioteca la etapa actuală.
"Spectrul care cel mai mult ne-a influențat pe noi, bibliotecarii, a fost schimbarea mentalității, modul în care percepem cum trebuie să fie o bibliotecă modernă, cum ne privesc utilizatorii, cum trebuie să interacționăm cu membrii comunității și cu finanțatorii acestor instituții. Toate acestea au presupus și schimbarea instituției de fapt", a relatat bibliotecara.
Potrivit Marianei Harjevschi, punctul forte al acestui programului a fost că a cuprins peste o mie de biblioteci publice. Totodată s-au creat centre regionale de formare în Telenești, Cahul, Ceadâr-Lunga, Chișinău unde au fost invitați bibliotecari, care au fost instruiți cum să folosească eficient noile tehnologii.
"S-au făcut multe investiții în domeniile tehnologiei, bibliotecile au fost dotate cu calculatoare, laptopuri și roboți. Bineînțeles că totul s-a produs etapizat fiind aplicat un management bine gândit. Cine s-ar fi gândit că într-o bibliotecă publică precum cea din Drochia sau Ungheni vor apărea astfel de biblioteci. Acest program a fost un imbold pentru toți noi să modernizăm și să ne adaptăm la noile cerințe", a conchis Harjevschi.
Programul Novateca activează în țara noastră începând cu anul 2012 și este implementat de IREX Moldova, cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates, în cooperare cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. Pe parcursul ultimilor ani, 1.070 de biblioteci publice au aderat la rețeaua Novateca, fiind înzestrate cu echipament modern (peste 4.000 de calculatoare și tablete, 19 seturi de robotică și trei ateliere de producție la scară mică FabLab). Totodată, peste 1.500 de bibliotecari au fost instruiți la cele 38 de Centre Naționale și Regionale de Formare Profesională, beneficiind de cursuri de educație formală, non-formală și informală.
Autor: Cristina Baș