O eroare intenționată a Facebook

De la libertate deplină până la instituirea unei cenzuri dure - editorialistul Irina Alksnis analizează cazul eliminării de pe Facebook a fotografiei lui Evgeni Haldei, care surprinde momentul arborării Stindardului Armatei Roșii pe Reichstag.
Sputnik

Facebook și-a cerut scuze pentru eliminarea masivă a fotografiei cu stindardul Armatei Roșii arborat pe Reichstag, invocând o eroare în mecanismul „instrumentelor de detectare automată”.

Este mare ispita de a explica cele întâmplate ca fiind făcute cu rea intenție. Această ipoteză pare cu atât mai convingătoare, cu cât în Occident apar noi tentative de a rescrie istoria, eliminând din ea și din memoria oamenilor rolul țării noastre în victoria asupra nazismului.

Zaharova, revoltată de declarația Casei Albe privind victoria SUA împotriva nazismului

Se pare însă că în acest caz căutarea unor jocuri politice de culise este redundantă. Dar simpla explicație a blocării celebrei fotografii a lui Evgeni Haldei cu încălcarea „regulilor comunitare cu privire la persoane și organizații periculoase” indică asupra absurdității situației. Iar scuzele care au urmat confirmă doar faptul că rețeaua socială nu intenționa să se implice într-un scandal.

Ce-i drept, să reducem totul doar la o simplă întâmplare la fel ar fi greșit: numai că de data aceasta nu a fost vorba de politica anti-rusească a Facebook, ci de o capcană în care au căzut rețelele sociale globale.

Epoca de aur a rețelelor de socializare, ca spațiu de exprimare și comunicare liberă, s-a dovedit a fi scurtă. Restricțiile și controlul conținutului s-au amplificat acolo cu viteza unei tumori canceroase agresive și s-a transformat acum pe deplin într-o cenzură aspră, în absolut toate domeniile și direcțiile.

În special, una dintre cele mai discutate (și condamnate) reguli ale Facebook este interzicerea nudității, chiar și atunci când vine vorba de capodopere recunoscute de artă. Acum doi ani, prin zarva care a fost făcută în întreaga lume s-a reușit deblocarea utilizatorilor care au publicat imagini cu Venus din Willendorf, o statuetă a epocii de piatră. În schimb cu un an în urmă, niciun efort nu a ajutat la depășirea refuzului impus Muzeului de Artă de la Geneva de a folosi fotografii cu statui antice pentru a face publicitate expoziției.

Despre politică nici nu este nevoie să mai vorbim. Interdicțiile pot fi impuse atât din motive formale (de exemplu, din cauza cuvintelor interzise), cât și din cele ideologice generale. Cu doar o săptămână în urmă, de pe Facebook au fost șterse conturile agenției de știri „pro-Kremlin” News Front.

Cu toate acestea, ar fi o greșeală să vezi în astfel de cenzură voința exclusiv conștientă a companiei, deoarece mulți au învățat să utilizeze acest instrument.

În mod empiric, s-a aflat mult timp că reclamațiile în masă sunt partea cea mai importantă a algoritmului de control automat al conținutului din rețelele de socializare. Așadar, dacă ai fost pedepsit pentru o postare absolut inofensivă din toate punctele de vedere, atunci cel mai probabil ai devenit obiect de atac din partea răuvoitorilor. Facebook în astfel de cazuri mai întâi acționează automat și abia apoi - dacă mai are timp, iar specialistul examinează problema imparțial - situația va fi clarificată în fond. Și este posibil ca să nu aibă timp, pentru că rețelele de socializare măresc volumul conținutului care trebuie verificat, aflat în creștere.

Nu este de mirare că mii de utilizatori sunt sancționați pe nedrept.

Arborarea steagurilor Armatei Roșii pe Reichstag - reconstrucție în format VR

Probabil că ceva similar s-a întâmplat și cu fotografia simbol a Stindardului Victoriei arborat deasupra Reichstag-ului: unii activiști anti-ruși au organizat un atac colectiv sub formă de reclamații cu privire la mai multe postări cu această imagine, ca urmare a căzut în algoritmul de control al mașinii și publicații similare au început să fie radiate automat. Cu toate acestea, de această dată subiectul s-a dovedit a fi atât de acut și semnificativ din punct de vedere social, încât Facebook a trebuit să vină cu explicații urgente în fața umanității jignite.

Și acest lucru este departe de a fi singurul caz de acest fel.

În urmă cu o lună, Google a reușit să elimine de pe YouTube un interviu cu medicul-șef al spitalului Kommunarka, Denis Proțenko, și adresarea către cetățenii ruși a lui Vladimir Putin. Reacția ulterioară a companiei, cu restabilirea videoclipului și asigurările privind eroarea, indică asupra faptului că aceasta nu a fost, de asemenea, o decizie conștientă - pur și simplu „ceva a mers prost”.

Astfel, se dovedește că în toate aceste cazuri unii cetățeni (probabil cu opinii rusofobe) au decis să facă trolling pe seama țării noastre și au folosit cu succes marile corporații, care au suportat un prejudiciu de imagine.

Rusia a amendat Facebook și Twitter - iată motivul

Când Facebook și Google abia cucereau lumea, se credea că rețelele de socializare vor prelua umanitatea sub un dur control supranațional. Cu toate acestea, sa dovedit că statele au avut suficiente mecanisme pentru a forța corporațiile IT să respecte cerințele. Apoi a devenit clar că aceste companii au fost nevoite să se supună unei ”opinii colective” organizate sau pur și simpli foarte vocale. Mark Zuckerberg nu reușește să se apere de tot felul de acuzații, unele chiar contradictorii, inclusiv aflarea în serviciul Kremlinului, a CIA și al Chinei, a sprijinului pentru Trump și pentru adversarii săi, misoginie și discriminarea bărbaților albi, ipocrizie și depravare, iar acum iată - pentru răspândirea panicii coronavirusului și în același timp disidență-covid.

Dar toate aceste scandaluri legate de ștergerea din greșeală a unor postări scot la iveală o altă latură a problemei, întrucât s-a dovedit că până și utilizatorii obișnuiți au o oportunitate reală de a manipula companiile gigant în interesul lor, asigurându-le acestora probleme publice. Ceea ce, de fapt, înseamnă un nivel complet sălbatic al incompetenței și ineficienței lor în această chestiune.

Pe parcursul unui deceniu și jumătate, rețelele sociale au trecut de la libertate deplină la un sistem autoritar rigid, iar acum se află la etapa în care structura edificată a controlului universal este gata să se prăbușească peste creatorilor săi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova