Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Coronavirus în Republica Moldova: Sinteza zilei de 4 mai

Coronavirusul rămâne în continuare principala temă reflectată de presa autohtonă. Iată cele mai importante informații și decizii luate astăzi de autorități în procesul de gestionare a crizei COVID-19.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 mai - Sputnik. După ce timp de trei zile consecutiv am urmărit o descreștere a cazurilor noi de coronavirus, numărul pacienților confirmați cu COVID-19 a început să crească din nou.  

Coronavirus în Rusia: 10581 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Astăzi au fost confirmate 127 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, după ce au fost procesate 696 de probe. Astfel, numărul cazurilor de contaminare a ajuns la 4248, însă cazuri active sunt în prezent doar 2639. Toate cele 127 de cazuri noi depistate au statut de transmitere locală. 

Se întâmplă după ce ieri au fost confirmate doar 68 de noi cazuri, pe 2 mai au fost înregistrate 72 de cazuri noi, iar pe 1 mai au fost înregistrate 83 de cazuri.

În stânga Nistrului au fost confirmate 42 de cazuri, în Chișinău - 39, în municipiul Bălți - 10, Cahul - 5, Dubăsari - 3, în raioanele Edineț, Fălești, Ungheni - câte 3 cazuri, în Călărași, Comrat, Rezina, Strășeni - câte 2 cazuri, iar în raioanele Anenii Noi, Căușeni, Ceadâr-Lunga, Criuleni, Drochia, Florești, Râșcani, Sângerei, Șoldănești și Telenești - câte un caz. 

Numărul deceselor înregistrate

Coronavirusul continuă să facă victime în țara noastră. Astăzi au fost înregistrate încă patru decese provocate de COVID-19. 

A murit un bărbat de 77 ani din raionul Glodeni, care a fost internat la Spitalul Clinic Bălți în data de 27 aprilie. El suferea de diabet zaharat de tip II, obezitate de gradul III și hipertensiune arterială de gradul III.

Vești rele: al doilea val al pandemiei, în octombrie-decembrie

O altă victimă este un bărbat de 80 ani din Capitala Nordului, care a fost internat la Spitalul Clinic Bălți în data de 22 aprilie. El mai suferea de angină pectorală, edem pulmonar și encefalopatie discirculatorie. 

A decedat și un bărbat de 46 de ani din raionul Ceadâr-Lunga, care avea hipertensiune arterială de gradul II și obezitate. 

Tot din cauza COVID-19 a decedat și o femeie de 65 de ani din municipiul Chișinău, care a fost internată la Spitalul Clinic Republican în data de 28 aprilie. Victima suferea de insuficiență renală cronică, cancer abdominal și hipertensiune arterială de gradul III.

Astfel, numărul de decese provocate de noul coronavirus a ajuns în Republica Moldova la 132, iar 1423 de persoane au fost tratate. 

Lucrătorii medicali - cei mai vulnerabili în fața virusului

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că din totalul celor 127 de persoane diagnosticate astăzi cu coronavirus, 29 sunt lucrători medicali. S-au îmbolnăvit 11 asistenți medicali, 5 medici, 2 felceri, un farmacist și zece persoane care fac parte din personalul auxiliar. 

Astăzi s-a înregistrat un nou focar de COVID-19 - la Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime”, unde s-au îmbolnăvit 11 cadre medicale. Această instituție medicală nu are profil de COVID-19. Activitatea secției nu va fi însă sistată, întrucât întreg personalul medical va fi înlocuit. 

Spitalul Raional Ștefan Vodă își reia activitatea

Ministrul Sănătății a anunțat, după ședința de astăzi a Centrului Unic de Comandă privind gestionarea crizei COVID-19, că Spitalul Raional Ștefan Vodă își reia activitatea începând de mâine.

Consecințele COVID-19 și ale secetei pentru agricultură: Cine va acorda asistență Moldovei

”Astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul OMS, a repetat instruirea personalului medical. Spitalul este pregătit pentru primirea pacienților, fiind dotat cu echipamente de protecție, dar activarea secțiilor va fi realizată treptat. Inițial, va fi activată secția chirurgie, unde vor fi preluate cazurile de urgență, iar ulterior vor fi redeschise și celelalte secții. În mod prioritar, este vorba despre secția de boli infecțioase și cea de pediatrie”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

Spitalul din Ștefan Vodă și-a sistat activitatea la începutul lunii aprilie, din cauza mai multor cazuri de infecție cu COVID-19 în instituția medicală, iar pacienții au fost transferați la Chișinău. 

Regimul de carantină ar putea fi ridicat

Premierul Ion Chicu a declarat astăzi că posibilitatea ridicării regimului de carantină în cele opt localități în care a fost instituit va fi analizată în cadrul ședinței de mâine a Comisiei pentru Situații Excepționale. Cel mai probabil, mai întâi de toate acest regim va fi anulat în orașele Ștefan Vodă și Soroca. 

Numărul bolnavilor tratați de COVID-19 la Soroca este în creștere

”Am discutat despre regimul de carantină în cele opt localități din Republica Moldova. Mâine, la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, vom analiza posibilitatea ridicării regimului de carantină în câteva dintre ele, dar o vom face numai după ce specialiștii în medicină vor discuta la Minister dimineață, la punctul focal, ultimele evoluții. În cazul în care va fi posibil, în unele localități, mă refer în primul rând la Ștefan Vodă și Soroca, vom veni cu ridicarea acestui regim”, a declarat Ion Chicu. 

În prezent se află în carantină municipiul Soroca, orașul Ștefan Vodă și satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă, orașul Glodeni, satul Etulia și Cișmichioi din UTA Găgăuzia, satul Valea Perjei din raionul Taraclia, dar și localitatea Brânzeni din raionul Edineț.

Starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai

Premierul Ion Chicu: Starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai
Șeful statului, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și primul ministru, Ion Chicu, au ajuns la concluzia că starea de urgență nu ar trebui prelungită după 15 mai. Primele persoane în stat au ajuns la o asemenea concluzie în cadrul tradiționalei ședințe săptămânale în format trilateral de luni, 4 mai.
Unul dintre argumentele luate în considerare este că rata deceselor de COVID-19 este de 3% în Republica Moldova, în timp ce la nivel mondial este de 7%.

„Respectiv, după 15 mai se va restabili regimul de activitate obișnuit, însă măsurile de protecție trebuie respectate și în continuare, deoarece pandemia cu COVID-19 nu s-a încheiat, iar numărul oamenilor infectați poate crește din nou în cazul nerespectării acestor măsuri”, a scris președintele Igor Dodon pe Facebook.

Examene pe timp de pandemie

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a venit astăzi cu precizări referitor la susținerea examenului de Bacalaureat în acest an. El a declarat că decizia finală privind desfășurarea BAC-ului va fi luată până în data 15 mai.

"O decizie definitivă va fi anunțată pe data de 15 mai, astfel încât în acest an elevii să poată termina studiile, iar diplomele să fie recunoscute la nivel național și internațional", a declarat Igor Șarov.

Oficialul a vorbit și despre faptul că tradiționala festivitate de la sfârșit de an nu va avea loc, în condițiile pandemiei de COVID-19. Elevii vor putea întoarce manualele luate de la şcoală abia în toamnă, la începerea noului an de studii.

Ministrul Educației a mai spus că elevii din țara noastră vor fi scutiți de susținerea tezelor la acest sfârșit de an școlar, iar mediile vor fi încheiate cu minimum două note.

Toate şcolile din Republica Moldova au fost închise în data de 12 martie din cauza răspândirii cu repeziciune a epidemiei de COVID-19. Elevii învață în regim online, de acasă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova