Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Echipele mobile continuă să preleveze probe la COVID-19 de la persoanele aflate acasă

Din data de 10 aprilie, probele la COVID-19 pot fi prelevate și acasă. Acest proces a fost necesar pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Despre modul în care are loc acest proces a vorbit Tatiana Zatîc, în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 apr. – Sputnik. Acum două săptămâni, au fost create la nivelul centrelor de sănătate raionale echipe mobile care prelevează probel biologice de la pacienții cu suspecție COVID-19, încadrați în tratamentul la domiciliu. din componența echipelor mobile fac parte cel puțin doi asistenți medicali, iar activitatea este coordonată de către medicul de familie sau asistentul medical principal. Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare din cadrul Ministerului Sănătății, a explicat cum anume are loc testarea pacienților. 

Tratament la domiciliu al formelor ușoare de COVID-19

"Există un plan de acțiuni conform OMS, iar echipele mobile îl respetă cu strictețe. În primul rând, cu o zi înainte de testare, se pregătesc seturile pentru prelevarea analizelor, iar pacientul este contactat și informat că mâine dimineață, la ora anumită, va veni echipa mobilă ca să ia analiza", a menționat Tatiana Zatîc.

Pacienții care urmează să dea analizele de laborator trebuie să respecte câteva cerințe. În primul rând, să nu mânânce nimic dimineața, să nu-și spele dinții  și să nu fumeze.

"Probele se fac doar dimineața, este o procedură foarte simplă. Probele sunt prelevate doar din nas și din gură. Pacienții nu au de ce să-și facă griji. Vedem deschidere și din partea angajaților medicali care nu se revoltă că trebuie să meargă diminețile la pacienți. De exemplu, în data de 28 aprilie, la Glodeni au fost prelevate 45 de probe, iar la Fălești - 10", a mai spus reprezentantul Ministerului Sănătății. 

Viorica Dumbrăveanu: 26 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare extrem de gravă

Tatiana Zatîc susține că probele nu au cum să fie confundate sau schimbate, deoarece setul pentru analize este pregătit din timp, după un număr special, iar livarearea analizelor se face în scurt timp, la un laborator din apropierea localității unde se află pacientul. De exemplu, în nordul țării analizele se duc la laboratorul din Bălți, iar cele prelevate de la persoanele aflate în centrul și sudul țării ajung la laboratoarele din Chișinău.

În câteva zile, urmează să fie activizat și un laborator la Cahul. Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare din cadrul Ministerului Sănătății a mai precizat că aceste echipe mobile întotdeauna sunt formate din două persoane: una care pelevează probele, iar alta care monitorizează tot procesul.

"Cel de-al doilea specialist, monitorizează ca prelevatorul în primul rând să îmbrace corect echipamentul, îl ghidează atunci când prelevează probele să nu-i scape niciun moment important și îl ajută să scoată echipamenutul după acest proces. ", a menționat Tatiana Zatîc.

Totuși nu toate persoanele pot fi testate la domiciliu.

Informații actualizate: Câți pacienți au trecut până acum prin Centrul de triere COVID-19

"Echipele mobile vor prelua probele doar de la pacienții care au forme ușoare de COVID-19, identificați de medicul de familie și care nu au criterii de spitalizare. Persoanele care au peste 60 de ani, gravidele și copii, dar și cei care au diverse maladii cum ar fi diabet zaharat sau hipertensiune, obligatoriu se internează la spital și acolo le sunt prelevate probele. De asta ar fi bine ca persoanele să nu ascundă informațiile necesare de medici", a precizat Tatiana Zatîc. 

În prezent, sunt 354 de persoane care se tratează de COVID-19 la domiciliu.  În total, în țară, sunt 3 638 de cazuri de coronavirus. Până acum, 1 114 pacienți s-au tratat, iar 109 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova