Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a adoptat legea ce prevede susținerea mediului de afaceri

Parlamentul a adoptat joi, 23 aprilie, în două lecturi, Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative, propus săptămâna trecută de Guvern.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. În lectura a doua, Parlamentul a adoptat cu 59 de voturi favorabile, exprimate de socialiști și democrați, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător.

Statul vrea să relanseze economia prin susținerea mediului de afaceri - Detalii

Potrivit Guvernului, în urma aplicării acestei legi, veniturile bugetare vor crește cu 15 milioane de lei.

Opoziția parlamentară a fost foarte activă în cadrul dezbaterilor, criticând mai multe propuneri din proiect și avansând o serie de amendamente, care însă n-au întrunit un număr suficient de voturi.

Proiectul conține mai multe măsuri de susținere a întreprinderilor și a economiei în general, în contextul pandemiei de COVID-19. Instrumentele de suport prevăzute sunt bazate pe subvenționarea cheltuielilor suportate de întreprinderi în procesul de identificare a resurselor financiare pentru onorarea obligațiilor salariale față de angajați, obligațiilor comerciale și necesității de mijloace circulante.

Instrumentele de suport țin de două dimensiuni: măsuri de susținere directă a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative în scopul perfecționării legislației bugetar-fiscale.

Ce se va întâmpla cu economia după perioada de criză: Opinia unui expert
Măsurile de susținere directă a activității de întreprinzător vizează implementarea a două programe de suport pentru mediul  de afaceri. Este vorba despre un program de subvenționare a dobânzilor și, în premieră pentru Republica Moldova, programul de rambursare a TVA. Suma subvențiilor care ar urma să le fie achitate agenților economici în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020 este de 90 milioane lei. Programul de rambursare a TVA presupune o injecție de lichidități de aproximativ 1 miliard lei către mediul de afaceri.

Cât privește perfecționarea legislației în domeniul bugetar-fiscal, proiectul de lege adoptat prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA; acordarea dreptului la deducerea oricăror donații efectuate pe parcursul anului 2020 pentru combaterea coronavirusului (COVID-19) la conturile bancare deschise de Ministerul Finanțelor în acest scop, sau instituțiilor medico-sanitare publice; consolidarea veniturilor Fondului de susținere socială a populației, prin instituirea a două taxe: taxa aeroportuară și taxa pentru portabilitate; creșterea accesibilității agricultorilor de a beneficia de facilitatea la achitarea contribuțiilor obligatorii de asigurărilor sociale, prin care statul subvenționează 6% din 18%.

Noua prognoză a FMI pentru economia Moldovei: Cu cât va scădea PIB-ul
Guvernul a precizat că de ultima facilitate beneficiază acum doar producătorii agricoli care practică exclusiv activități agricole. Dar pentru a le permite mai multor producători agricoli să beneficieze de suportul respectiv din partea statului (subvenționarea a 6% din 18%), s-a propus înlocuirea condiției exclusivității cu condiția de 95% a ponderii veniturilor din activități agricole.

Proiectul adoptat de Parlament mai prevede neaplicarea taxării inverse cu TVA pentru agenții economici în procedura de restructurare și prelungirea cu 4 ani a garanției aplicării impozitului unic în mărime de 7% pentru rezidenții parcurilor IT (până la 1 ianuarie 2026).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova