Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

"Zirconul" va schimba tactica flotei navale și echilibrul de forțe în Oceanul Planetar

Noile rachete rusești hipersonice vor schimba radical raportul de forțe în Oceanul Planetar și tactica flotelor navale, opinează observatorul militar Alexandr Hrolenko.
Sputnik

Sistemele de rachete hipersonice, amplasate pe navele militare și submarinele Flotei Navale Rusești vor schimba cardinal tactica luptei pe mare și raportul de forțe în Oceanul Planetar.

Potrivit agenției internaționale de presă “Rossiya Segodnya”, care face trimitere la surse din cadrul industriei rusești de apărare, primele teste ale rachetei hipersonice Zircon cu bazare maritimă de pe bordul submarinului nuclear ar urma să aibă loc în 2024-2025.

Sistemele de rachetă S-500 vor intra în dotarea armatei ruse în 2020

Rachetele vor fi amplasate pe submarinele de generația a cincea, Zircon va înlocui rachetele antinavă Granit și Onix. Navele militare vor primi armele hipersonice ceva mai devreme, în anul 2022, sau poate chiar mai curând. Recenta lansare experimentală și cea care urmează să aibă loc a rachetei Zircon de pe bordul fregatei „Admiral Gorșkov” apropie momentul lansării producției în serie a celui mai nou sistem de rachete antinavă.

În domeniul tehnologiilor înalte Rusia a reușit să depășească cele mai dezvoltate state din lume. Seria de teste continuă din primăvara anului 2016, iar în aprilie 2017 Zircon a depășit viteza sunetului de șapte ori.

Se cunoaște că modelele în serie vor zbura cu o viteză de 9 Mach (de nouă ori mai mare decât viteza sunetului) și vor lovi ținte aflate la o distanță de peste 1000 de kilometri. Nu în zadar SUA au supranumit această rachetă un “salt cuantic” în crearea unei “arme asimetrice” pentru apărarea față de o amenințare nucleară.

Racheta 3M22 Zircon, care atinge o viteză de nouă Mach (peste 10789 de kilometri pe oră), este imposibil de interceptat de către sistemele actuale de apărare antirachetă, dar și cele de perspectivă. Armele hipersonice aparțin tehnologiilor care în secolul XXI vor avea un rol decisiv asupra încheierii unui război. Chiar și în perioada de pace, sub supravegherea rachetelor rusești Zircon, grupurile de atac ale portavioanelor și unitățile unui eventual inamic sunt condamnate să fie doar o imitație a eficienței în spațiul oceanic.

Rachetele hipersonice Zircon vor completa gama largă a capabilităților rachetelor de croazieră de o precizie înaltă Kalibr, cu bazare maritimă, destinate unor atacuri în condiții meteorologice simple și complicate, ziua și noaptea, ținte terestre și maritime (punctele de control, depozite, aerodromuri și construcții portuare).

Aplicarea în luptă

Doar prin simpla sa existență, racheta hipersonică Zircon dictează forțelor militare navale ale statelor ostile Federației Ruse niște schimbări tactice și tehnologice ale apărării antiaeriene. Aceasta determină sporirea distanței sigure de apele teritoriale rusești, reduce semnificativ spațiul operativ de manevră. Conștientizarea inutilității sistemelor de apărare antirachetă de tip “Aegis” nu va contribui la sporirea spiritului de luptă al echipajelor.

Exact în țintă: Racheta de croazieră „Kalibr” a fost testată cu succes în Marea Neagră

În cazul unei confruntări militare, grupările de portavioane ale unui eventual inamic vor fi nevoite să păstreze o distanță, în afara razei de acțiune a Zircon, adică cel puțin 1000 de kilometri de navele și submarinele flotei navale rusești. Totodată, formularea de “cel puțin 1000 de kilometri” nu exclude faptul că distanța ar putea fi și mai mare.

Avioanele bazate pe portavioane nu vor avea suficient combustibil pentru a străbate o distanță necesară pentru a efectua un zbor până la țintă și înapoi. În perspectivă (după anul 2025), invizibilitatea înaltă a submarinelor rusești, dotate cu Zircon, vor face grupările de portavioane ale inamicului vulnerabile în orice punct al Oceanului Planetar.

Zirconul, invizibil într-un nor de plasmă, are capacitatea de a depăși zona de apărare antiaeriană a inamicului în câteva secunde, iar sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă nu vor reușit să intercepteze ținta. Presa britanică deja și-a exprimat îngrijorările față de noua armă rusească. Spre exemplu, sistemele de apărare antiaeriană ale flotei regale britanice sunt capabile să lovească obiectele aeriene care zboară cu o viteză de cel mult 3700 de kilometri pe oră, iar Zirconul rusesc este o rachetă de neoprit (unstoppable), capabilă, în opinia observatorilor britanici “să distrugă dintr-o lovitură două portavioane britanice noi de câte șase miliarde de lire sterline”.

Într-adevăr, energia cinetică imensă a rachetei hipersonice permite să “disece” în două distrugătorul de tip Arleigh Burke. Un astfel de efect a fost observat inclusiv în cadrul testărilor rachetei de croazieră ruso-indiană BrahMos (care depășește de trei ori viteza sunetului). Șansele de a intercepta Zircon pe orice cale de zbor sunt egale cu zero, nu există în toată lumea nicio armă care s-ar putea opune acestor rachete, fapt care l-au recunoscut și experții occidentali ai centrului de cercetări Rand.

În același timp, Zircon nu reprezintă o provocare, ci un răspuns.

Pentagonul a recunoscut că a fost depășit în această sferă. Apune proiectul “Atacului global prompt” (Prompt Global Strike), însă utilizarea armelor nucleare pentru obținerea unor „rezultate decisive și restabilirea stabilității strategice” continuă să reprezintă un element fundamental al strategiei militare a SUA. Direcția antirusească rămâne una prioritară și pentru celelalte state NATO.

Tehnologiile înalte

Majoritatea caracteristicilor Zircon sunt secretizate. Din surse făcute publice se știe că lungimea rachetei este de aproximativ 6 metri, masa segmentului de luptă – 300 kilograme. Pentru lansarea ei este utilizat sistemul universal naval 3S-14, destinat și rachetelor antinave Granit și Onix.

Racheta Zircon din Rusia va fi invizibilă pentru radar - va uimi inamicul

Noua armă a fost concepută prin depășirea unei multitudini de probleme științifico-tehnice. Motorul cu flux direct al rachetei cu ardere hipersonică utilizează în calitate de oxidant oxigenul din atmosferă. Aparatul hipersonic nu poate fi accelerat cu motoarele reactive tradiționale cu un combustibil obișnuit. În acest scop a fost creat un nou tip de combustibil “Decilin-M” cu o intensitate energetică sporită cu 20 la sută.

Rachetele hipersonice acționează într-un nor de plasmă cu o temperatură de până la +1500 de grade Celsius (este topit aluminiul și magneziu, își schimbă proprietățile oțelul rezistent la temperaturi înalte). În același timp, sistemul de autoghidare trebuie să fie capabil să vadă ținta, echipamentul radioelectronic de la bord trebuie să funcționeze stabil. Pentru ghidarea pe o traiectorie complexă și păstrarea unor funcții de rachetă de croazieră în construcție sunt utilizate aliaje de beriliu, noi materiale ablative, compozite în bază pe fibre de bor și carbon, pulverizarea cu plasmă a învelișurilor refractare și alte tehnologii spațiale.

Dezvoltatorul sistemului hipersonic este corporația industrial-militară “NPO Mașinostroenia”, care face parte din corporația “Takticeskoe raketnoe voorujenie”. Acest proces nu stă pe loc. Programul de stat al înarmărilor 2018-2025 include dezvoltarea unor modele de perspectivă a armelor hipersonice, sisteme robotice inteligente, arme în baza noilor principii fizice.

Desigur, pentru Rusia întâietatea în armele de tehnologie înaltă nu reprezintă un scop în sine. Spre exemplu, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat pe 14 aprilie că Moscova este deschisă pentru un dialog cu Washingtonul cu privire la viitoarele proiecte, inclusiv arme hipersonice. Deocamdată, nu a urmat niciun răspuns. Cursa neanunțată a înarmărilor continuă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova