Președintele SUA a semnat un decret prin care garantează dreptul americanilor de a extrage resurse în spațiul cosmic. Documentul prevede în mod explicit: cosmosul "este legal și fizic un domeniu unic al activității umane, iar Statele Unite nu îl consideră că este un patrimoniu comun". Cu toate acestea, după cum a menționat pe bună dreptate Casa Albă, Statele Unite au reafirmat doar poziția susținută de mult timp, fără a face modificări.
Reacția din partea Rusiei s-a dovedit a fi destul de previzibilă - una moderată, dar de condamnare.
Cel mai mare interes însă este provocat de însăși semnarea decretului: nu mai sunt alte probleme mai urgente pentru America și liderul său!
Într-adevăr, deși întreaga lume trece prin momente dificile acum, expresia „furtună perfectă” este cea mai potrivită pentru a caracteriza situația din Statele Unite.
Pe de o parte, avem epidemia extrem de gravă de COVID-19: cel mai mare număr de infectați și mai mult de zece mii de morți.
Pe de altă parte, există o criză economică acută, pentru depășirea căreia autoritățile iau măsuri atât de radicale, încât experții le compară cu bomba atomică, sugerând în mod transparent că demersurile pentru salvarea economiei pot avea un efect și mai distructiv asupra acesteia.
După economie s-a prăbușit corespunzător și sfera socială, îngropând realizările ca atare remarcabile ale lui Trump în cei trei ani de președinție. Șomajul înregistrează recorduri, iar experții se tem că acesta este doar începutul și că lucrurile se vor agrava.
În plus, au mai rămas puțin mai mult de șase luni până la următoarele alegeri prezidențiale - fatidice nu numai pentru actualul șef de la Casa Albă, ci și pentru țara per ansamblu.
Și într-o astfel de situație, Donald Trump a considerat necesar să se concentreze asupra spațiului cosmic.
Pentru el acesta nu este un interes întâmplător. El a abordat în mod repetat această chestiune. În ianuarie anul trecut, a devenit cunoscut faptul că, la un moment dat, președintele Statelor Unite a propus să aloce o sumă nelimitată de bani pentru NASA, dacă agenția reușește să ducă un om pe Marte până în 2020.
În martie 2019, Trump a cerut ca să ducă americani pe lună timp de cinci ani. În iulie, el a revenit asupra subiectului legat de Planeta Roșie, promițând ca în scurt timp să arboreze acolo steagul american.
Și în luna februarie a acestui an, președintele a apelat la Congres cu o solicitare de a finanța un program de zboruri către Lună și Marte. Așadar, noul decret se încadrează organic în politica dusă de Trump pe parcursul a câțiva ani.
Întrebarea principală este alta: cum trebuie apreciată o asemenea consecvență, dacă nu obsesie, a liderului american față de domeniul spațial?
Excentricitatea lui Donald Trump a devenit un lucru binecunoscut tuturor, care le permite cu ușurință adversarilor să-l învinovățească pentru orice păcat, inclusiv de prostie și chiar nebunie (de lucru în favoarea Kremlinului nici nu e cazul să amintim).
Cu toate acestea, de-a lungul anilor șederii sale la Casa Albă, stăpânul acesteia a demonstrat că imaginea este doar o coajă externă, de fapt, avem în fața noastră un manager inteligent și foarte eficient, care poate obține succes în cele mai nefavorabile condiții. El a reușit să întoarcă în favoarea sa situația de la Washington, unde aproape întreaga mașină a statului american a lucrat împotriva lui. El a stors din sistemul economic rezultatele pe care adversarii săi le considerau pur și simplu imposibile și de neatins. Da, acum aceste succese s-au prăbușit sub presiunea circumstanțelor (despre care Trump a vorbit și cu mult timp în urmă, criticându-le dur), dar acest lucru nu schimbă nimic.
Și acum, când lumea cu care ne-am obișnuir se prăbușește în fața ochilor noștri, președintele american continuă să pedaleze tema explorării spațiale.
Se pare că din partea lui Donald Trump aceasta nu este excentricitate și nici prostie. El vede de fapt o cale de ieșire din impasul în care a intrat economia americană. Probabil, poziția sa este influențată de apartenența lui la generația a cărei tinerețe a trecut printr-o perioadă de optimism de masă în ceea ce privește perspectivele cosmice ale omenirii. Cu toate acestea, în esență, „diagnosticul” stabilit de președintele SUA este absolut corect.
Economia globală a intrat într-o criză de sistem care va atrage după sine o mare transformare. Statele Unite sunt principalul beneficiar al sistemului existent - agonizant. În lume, concurenții foarte serioși au prins la putere, astfel că schimbările în curs promit Washington-ului cele mai grave pierderi. Situația este agravată de faptul că „globul s-a terminat” - nu există mai multe teritorii și piețe noi pe glob care ar putea deveni o resursă pentru o altă rundă de dezvoltare economică, așa cum a mai fost în istorie de fiecare dată.
În astfel de circumstanțe, orice eforturi de restructurare și reînnoire a economiei americane vor avea un efect cosmetic și de scurtă durată. Avem nevoie de o sursă fundamental-nouă, care să asigure dezvoltarea durabilă și pentru o lungă perioadă de timp. Aparent, Donald Trump vede spațiul cosmic în calitate de sursă.
Aceasta este o idee foarte dubioasă în ochii societății moderne.
Acum cincizeci și șaizeci de ani, atât experții, cât și masele erau convinși că până la începutul secolului XXI umanitatea va fi în plină desfășurare pentru a explora spațiul, extrăgând din el resurse unice și nelimitate.
Realitatea s-a dovedit a fi mult mai puțin optimistă.
Spațiul rămâne un „hobby” foarte scump al celor mai dezvoltate puteri ale lumii. Utilizarea sa comercială este extrem de limitată (sateliți de comunicare și proiecte similare), dar mass-media aduce în mod constant vești deloc îmbucurătoare. Doar săptămâna trecută, toată lumea a aflat despre falimentul ”OneWeb” și despre un alt eșec al ”Elon Mask”.
Nu există nici o îndoială că mai devreme sau mai târziu va exista o descoperire științifică și tehnologică care va aduce umanitatea într-o nouă etapă în explorarea spațială, ceea ce o va face atractivă din punct de vedere comercial.
Cu toate acestea, a paria pe o soluție rapidă ÎN această problemă este, sincer, riscant. Dar Trump pare intenționat să facă acest lucru.
Cel mai probabil, în calitate de om de afaceri și om de stat care a reușit să iasă din cele mai profunde eșecuri, este convins de validitatea unei observații manageriale de lungă durată: cu resursele necesare (atât financiare cât și umane) și cu o presiune administrativă suficientă, orice problemă poate fi rezolvată.
Deși ar fi mai corect să spunem - aproape orice problemă.