CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Președintele Igor Dodon a fost întrebat de Sputnik Moldova la ce etapă sunt în prezent procedurile privind debursarea creditului de aproximativ 200 de milioane de euro promis de Federația Rusă Republici Moldova și dacă există posibilitate de a folosi acești bani în alte scopuri decât s-a anunțat anterior (proiecte de infrastructură), de exemplu pentru lupta împotriva coronavirusului.
”Acordul de credit pentru Moldova a fost inclus în bugetul Federației Ruse și la această etapă a trecut deja toate etapele de consultare și trebuie acum să fie aprobat de Guvernul Federației Ruse. Cred că cele 200 de milioane de euro vor ajunge în curând. (...) În acordul de împrumut nu este indicat în ce scop trebuie să folosim acelti bani. Evident că îi vom folosi și pentru soluționarea altor probleme decât cele de infrastructură”, a declarat șeful statului.
Igor Dodon le-a mulțumit încă odată autorităților din Rusia, care nu au dat înapoi și nu au refuzat acordarea creditului.
Sputnik Moldova i-a adresat lui Igor Dodon și o întrebare legată de reintegrarea cetățenilor Moldoveni care au revenit în țară în ultima perioadă.
Există un plan de încadrare în câmpul muncii a celor câteva zeci de mii de mii de migranți reveniți în țară?
”Aproximativ 35 de mii de oameni au intrat în țară în ultima perioadă. Avem un concept, elaborăm un program, ca ei să rămână în Moldova. Vor fi programe ca ei să își lanseze aici afaceri. Vom stimula suplimentar producția autohtonă”, a răspuns președintele.
Reprezentanții Sputnik Moldova i-au adresat președintelui și o întrebare legată de posibilitatea interzicerii exportului unor produse autohtone în perioada stării de urgență. În context, Igor Dodon a declarat că la această etapă trebuie să fie interzis urgent exportul de cereale.
”Unele țări astfel de interdicții au aplicat deja, precum Rusia, Ucraina, Kazahstan. Timp de câteva săptămâni putem rămâne fără cereale, dacă nu interzicem exportul. Știu că Guvernul lucrează în aceatsă direcție”, a spus șeful statului.
În data de 13 martie, în țara noastră a fost instituit Cod Roșu de pericol de răspândire a virusului COVID-19. În data de 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență până în data 15 mai. Astfel, în Moldova a fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor, saloanelor de înfrumusețare și a altor unități de agrement. Sunt deschise doar alimentarele, farmaciile și magazinele care comercializează semințe, fertilizanți și piese pentru utilajele agricole.