Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

COVID–19 bate și în agricultori! Motivul pentru care activitatea fermierilor este blocată

Coronavirus pune pe brânci și sectorul agricol. Restricţiile impuse anterior de autorități, în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID – 19, au blocat activitatea agricultorilor.
Sputnik
COVID–19 bate și în agricultori! Motivul pentru care activitatea fermierilor este blocată

Restricţiile impuse de autorități în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19 au blocat activitatea agricultorilor. Fermierii spun că nu pot să-și desfășoare activitățile deoarece toate magazinele agricole specializate în comercializarea semințelor, a produselor de uz fitosanitar și a altor materii prime, precum și a pieselor de schimb au fost închise. Respectiv, desfăsurarea lucrărilor agricole este blocată.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, spune că s-a întâlnit deja cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar doleanțele fermierilor au fost înaintate autorităților.

Dumbrăveanu: 3 regiuni în care are loc răspândirea coronavirusului (transmisie locală)
„Cerem excluderea, prin derogare, de la anexa nr2 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din data de 15 martie 2020, care prevede că unitățile de comerț care comercializează mijloace de producție pentru agricultori – este vorba de semințe, preparate chimice, de produse de uz fitosanitar, piese de schimb, anvelope, instrumente de tăiere a ramurilor, să fie închise. Noi avem așa-numitele agromagazine în localitățile rurale, care au fost închise prin hotărârea respectivă”, a declarat Vitalie Gorincioi pentru Sputnik Moldova.

Și asta nu este singura problemă. Fermierii cer autorităților să faciliteze și intrarea în țară a camioanelor încărcare cu produse și piese necesare lucrărilor agricole.

Ce-i cu Programul Prima Casă când toate merg rău: epidemie, criză social-economică
„Noi am cerut să fie instituit un punct de contact în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la care importatorii de mijloace de producție să poată apela pentru facilitarea traversării frontierei de stat. Noi am avut camioane încărcate cu produse de uz fitosanitar, cu îngrășăminte, stimulente de creștere a culturilor chimice, care au stat în vamă cu Italia. Parcă întrebarea s-a soluționat în cazul acelor camioane, dar vrem să avem un punct cu ajutorul căruia să comunicăm atunci când apare o problemă”, adaugă președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi.

În contextul în care majoritatea companiilor internaționale specializate în producerea produselor de uz fitosanitar și-au sistat activitatea, agricultorii din țara noastră își fac griji că în acest an nu-și vor putea proteja culturile agricole de boli și dăunători. Și asta, deoarece, astăzi, în Moldova este permis importul doar a produselor fitosanitare cu un termen de valabilitate mai mic de șase luni. Respectiv, agricultorii cer autorităților ca în următoarele trei luni să le fie permis importul preparatelor deja existente în depozitele producătorilor, care au un termen de valabilitate de până la un an.

Pas revoluționar: Savanții ruși au reușit să descifreze genomul coronavirusului
„La fel, noi cerem emiterea unui act care ar permite ca în următoarele trei luni să se permit importul mărfurilor pentru uz fitosanitar cu un termen de valabilitate de până la un an de zile. Astăzi, în stocurile din România, Germania și Ungaria sunt preparate care au un termen de valabilitate de până la un an. Nouă ni se permite doar importul preparatelor cu un termen de valabilitate de până la șase luni. Pentru a nu avea probleme cu asigurarea de preparate, noi vrem să avem permisiunea să importăm aceste preparate care ne sunt necesare în următoarele șase luni”, adaugă Vitalie Gorincioi.

La fel, asociațiile producătorilor agricoli cer autorităților să nu blocheze exportul produselor autohtone.

„Noi insistăm să fie facilitat exportul produselor autohtone, care se află în depozitele agricultorilor. Noi avem circa 100 de mii de tone de producție în depozite, care trebuie exportate”, conchide Vitalie Gorincioi.

Până la această oră, unele solicitări ale agricultorilor au fost auzite. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis ca începând de luni, 23 martie, magazinele agricole, specializate în comercializarea semințelor, produselor de uz fitosanitar, furajelor și a altor materii prime și produse necesare în procesul tehnologic, să își reia activitatea.