Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medic pediatru, despre vaccinarea copiilor: Iată ce trebuie să cunoască părinții

Invitat în studioul Sputnik Moldova, medicul pediatru Igor Pletosu a vorbit despre importanța vaccinării copiilor și miturile legate de vaccinare.
Sputnik
Medic pediatru, despre vaccinarea copiilor: Iată ce trebuie să cunoască părinții

Mulți dintre părinții moldoveni refuză vaccinarea copiilor. Aceștia au o viziune sceptică asupra imunizării, argumentând că vaccinarea este o metodă folosită pentru a reduce numărul populației sau nu este altceva decât o afacere profitabilă pentru cineva. Prezent în Studioul Sputnik Moldova, medicul pediatru Igor Pletosu a făcut unele concretizări cu privire la aceste zvonuri, pe care le califică drept mituri.

Vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman salvează viața femeilor

Potrivit spuselor sale, vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode din istoria medicinii pentru a preveni infecțiile care au un potențial de răspândire și de evoluție sub formă de epidemie.

"Vaccinul protejează copilul de infecții sau chiar dacă se infectează, nu va face complicații. Este o metodă de a preveni acele maladii care pot avea complicații destul de serioase, ce pot duce chiar la deces", a menționat medicul pediatru.

Igor Pletosu susține că unii părinți refuză să-și vaccineze copiii din motiv că citesc informații eronate din diverse articole scrise de așa numiții "specialiști". Medicul spune că aceste mențiuni nu-și au argumentarea științifică, pentru că în revistele de specialitate fiecare întrebare care este pusă la nivel public este cercetată și este demonstrată statistic - corelativitatea dintre vaccinare și efectele asupra sănătății.

"Toți compușii pe care le conține vaccinul sunt studiați. Vaccinul nu conține doze toxice. Mai mult, la fiecare doi-trei ani vaccinurile se modernizează. Sunt înregistrate tot mai puține reacții adverse. Probabil frica părinților apare din necunoștință de cauză", a subliniat el.

Medicul pediatru s-a referit și la calitatea vaccinurilor din Moldova, afirmând că acestea corespund tuturor standardelor de transparență și rigoare, indiferent de faptul unde aleg părinții să-și vaccineze copiii – în clinici de stat sau cele private.

De asemenea, Igor Pletosu a menționat că după efectuarea vaccinului, disconfortul și durerea locală sunt reacții normale ale organismului, care nu ar trebui să-i alarmeze pe părinți. Totuși, "acestea nu trebuie să dureze mai mult de patru zile", susține el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.