Într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul moldovean anunță că sâmbătă a acordat un interviu unui post de radio internațional, în care a abordat subiectul relațiile frățești ale Republicii Moldova cu România.
El a sugerat că politicienii de la București care au venit cu critici împotriva autorităților de la Chișinău, între care și președintele român Klaus Iohannis, și premierul, Ludovic Orban, încearcă să deterioreze relațiile frățești cu Republica Moldova.
"Am discutat (…) despre mai multe subiecte importante, cred eu. Inclusiv, despre relațiile noastre frățești cu România și lipsa oricărei perspective pentru acei, care în scopuri politice și electorale egoiste, încearcă să deterioreze aceste relații. Relax, oameni buni. Nu aveți nici o șansă. Știți de ce? Pentru că relațiile între malurile Prutului nu mai depind de alegerile pe malul Bâcului sau Dâmboviței. Lumea e cu mult mai deșteaptă decât cred polit-tehnologii de palat. Serios. Focusare maximă pe munca în folosul oamenilor! Efortul merită, credeți-mă. Inclusiv, sub aspect electoral", a scris Ion Chicu pe Facebook.
Amintim că în data de 16 ianuarie 2020, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la întrevederea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București că pentru Republica Moldova parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.
Cu această declarație a premierului Ion Chicu, vom constata că rolurile adjudecate de autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului s-au inversat. Dacă de obicei Bucureștiul era cel care îi reproșa Chișinăului că pune bețe în roate dezvoltării relațiilor frățești dintre România și Moldova, mai ales când la Chișinău se aflau formațiuni politice de stânga sau cu viziuni geopolitice eurasiatice, iată că acum Chișinăul apără relațiile frățești dintre Moldova și România, pe care Bucureștiul vrea să le deterioreze.
Pe lângă proiectele investiționale, de infrastructură, pe care le-au anunțat actualii guvernanți de la Chișinău, o abordare echilibrată în chestiunile naționale și identitare, în cele de politică externă și, mai ales o relațiile bună și fructuoasă cu Bucureștiul i-ar asigura lui Igor Dodon un avantaj hotărât în alegerile prezidențiale din toamna anului acesta în fața contracandidatului său, Maia Sandu. Și pentru a nu admite acest lucru, prietenii Maiei Sandu, care se dovedesc a fi nu și prietenii Republicii Moldova, au decis să deterioreze conștient și premeditat "relațiile frățești dintre cele două maluri ale Prutului".
Acum rămâne să vedem dacă le-a va reuși sau nu.