Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

2020 ne aduce schimbări: Cele mai importante legi adoptate de Parlamentul de legislatura X

Parlamentul de legislatura a X-a a reușit să adopte 175 de inițiative, chiar dacă activitatea sa a fost blocată timp de câteva luni. În cele ce urmează, aflați care sunt cele mai importante proiecte aprobate de deputați.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 dec - Sputnik. Mandatele deputaților aleși în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019 au fost validate de Curtea Constituțională pe 9 martie, iar ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a a avut loc pe 21 martie. 

Aceasta a fost prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, la fel ca în legislatura anterioară, a fost parlamentarul Eduard Smirnov, care a împlinit în septembrie 80 de ani.

2020 ne aduce schimbări: Cele mai importante legi adoptate de Parlamentul de legislatura X

Activitatea legislativă a fost însă blocată până în data de 8 iunie, când a fost învestit Guvernul. Până atunci însă nu exista o majoritate parlamentară și, implicit, nici o conducere a Parlamentului. 

Cu toate acestea, timp de cinci luni, Legislativul a reușit să adopte 175 de inițiative legislative: 75 de legi și 100 de hotărâri de Parlament. Acestea au fost înaintate de Guvern, deputați sau președintele Republicii Moldova. 

După destituirea Guvernului Sandu, în Legislativ nu mai există o coaliție formal constituită, dar numeroase inițiative au fost adoptate de parlamentari unanim. 

”Cred că asta este o realizare foarte importantă. Noi în Parlament avem un singur scop - să căutăm ceea ce ne unește și nu ce ne dezbină. Lucrăm în tandem. Vrem să promovăm anume inițiative de acest gen - sociale, economice, care sunt în favoarea societății. Țara intră în noul an cu legile bugetare în vigoare”, a declarat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a făcut bilanțul anului care se încheie.

Cele mai importante inițiative care vor intra în vigoare în 2020

Unul dintre cele mai importante proiecte sociale, care vor intra în vigoare în 2020, este cel care prevede că pensiile vor fi indexate de două ori pe an și nu o singură dată, cum a fost până acum. Inițiativa a fost adoptată în lectură finală de Parlament.

Sunt nevoiți să facă asta: Cum supraviețuiesc doi pensionari din Chișinău - Video

Astfel, pensiile vor fi indexate pe 1 aprilie și 1 octombrie. Potrivit legii, indexarea de la 1 aprilie se va efectua, conform procedurii în vigoare, pentru toți beneficiarii, fiind echivalentă cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Iar indexarea de la 1 octombrie va viza în primul an de implementare peste 400 de mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minim de existență.

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în Republica Moldova erau 700 de mii 887 de beneficiari de pensii. 75 la sută dintre aceștia sunt persoane care au atins vârsta de pensionare.

Cel mai mic cuantum al pensiei a constituit la 1 aprilie 2019 - 1079 de lei, în timp ce minimul de existență pentru un pensionar este de 1574 de lei.

Potrivit statisticii, astfel de pensii minime primesc aproximativ 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Pensii pentru îngrijirea copilului

La începutul lunii decembrie, deputații au votat un proiect privind modificarea cuantumului pensiei pentru perioada de îngrijire a copilului de până la 3 ani. Astfel, aceste îndemnizații se vor calcula în funcție de salariul mediu lunar pe economie și nu de salariul minim, cum era până acum.

Banii pentru acoperirea cheltuielilor legate de implementarea noilor norme legislative sunt prevăzuți în bugetul de stat pentru 2020. Potrivit autorilor, pensia medie pentru femei este semnificativ mai mică decât cea pentru bărbați. Aceeași situație se atestă și în cazul salariilor.

"Femeile, atunci când ating vârsta de pensionare, sunt mai puțin protejate decât bărbații. Potrivit statisticilor, la 1 august 2019, pensia medie pentru femei constituia 1688 de lei, iar pentru bărbați - 2278 de lei. Noile reglementări vor reduce acest decalaj" - a declarat deputatul socialist Vladimir Odnostalco.

Pentru implementarea proiectului, în 2020 va fi nevoie de 1,5 milioane de lei, în 2021 – de 3,2 milioane de lei, iar în 2022 – de 5,3 milioane de lei.

În premieră, soțul supraviețuitor va putea primi pensia celui decedat

Un alt proiect important adoptat de Parlament în două lecturi la începutul lunii decembrie este cel înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Igor Dodon, care prevede acordarea îndemnizațiilor în cazul decesului unuia dintre soți.

Sute de mii de moldoveni vor primi ajutoare unice de 700 de lei: Cine sunt beneficiarii

Potrivit proiectului, în cazul în care o persoană moare înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării, soțul sau soția rămasă în viață va primi îndemnizații lunare echivalente cu pensia pentru limita de vârstă de care a beneficiat soțul sau soția decedată.

Cu alte cuvinte, dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice două pensii în perioada menționată.

De dreptul la pensie de urmaș vor beneficia doar soțul sau soția persoanei decedate, nu și alte categorii de succesori. 

În 2020, statul va aloca aproape 50 de milioane de lei pentru a plăti îndemnizațiile în cazul decesului unuia dintre soți. Aceste cheltuieli au fost incluse în bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor

Recalcularea pensiei

Începând cu anul 2020, aproximativ 15 mii de persoane care au atins vârsta de pensionare, dar continuă să muncească, vor beneficia de recalcularea pensiilor, în baza unei inițiative legislative adoptate în două lecturi de Parlament.

Acum îți poți calcula singur data ieșirii la pensie: Serviciu disponibil pentru toți

Deputatul socialist Ala Darovanaia, care a prezentat proiectul în Parlament, a declarat că pensiile cetățenilor care au atins vârsta de pensionare, dar continuă să lucreze, vor fi recalculate treptat, până în 2027.

Anterior, a fost adoptat un alt proiect, care prevedea că persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult, pot depune cerere pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai. De la 1 ianuarie 2020 însă vor fi recalculate inclusiv pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

Potrivit statisticii, 165 de mii din totalul celor peste 700 de mii de pensionari din Republica Moldova continuă să muncească, chiar dacă au atins vârsta de pensionare.