Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sunt nevoiți să facă asta: Cum supraviețuiesc doi pensionari din Chișinău - Video

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaLocuitori din raionul Briceni, la întâlnirea cu premierul Ion Chicu
Locuitori din raionul Briceni, la întâlnirea cu premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Un pensionar care a lucrat 26 de ani în calitate de șofer de troleibuz spune că nu s-ar descurca doar din pensie. El și soția sa, de asemenea pensionară, continuă să muncească, deși au trecut de 70 de ani.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Un pensionar care a lucrat 26 de ani în calitate de șofer de troleibuz în Chișinău spune că nu s-ar descurcă deloc cu pensia pe care o primește.

Pentru a face față cheltuielilor, bărbatul, în vârstă de 72 de ani, dar și soția sa, de asemenea pensionară și trecută de 70 de ani, lucrează în continuare.   

El câștigă bani prestând servicii de taximetrie, iar ea continuă să activeze ca femeie de serviciu într-o instituție de stat în care a lucrat până la pensionare.

Bărbatul a povestit pentru Sputnik că s-a pensionat în 1995, cu o pensie de 1.070 de lei. După indexările și majorările care au urmat, abia acum pensia i-a depășit 2.000 de lei. Soția sa primește o pensie mai mică, de până la 2 mii de lei.

Cheltuielile de bază ale celor doi soți țin de achitarea serviciilor pentru apartament și de procurarea produselor alimentare, a spus pensionarul.  

Bărbatul constată cu regret că șoferii de troleibuz care se pensionează acum ar avea o pensie de două ori mai mare. Și-ar dori ca și pensia lui să fie ridicată până la același nivel.

Conform datelor oficiale, 23% dintre pensionarii din Republica Moldova, ceea ce înseamnă peste 162 de mii de persoane, continuă să lucreze după pensionare, pentru a se putea întreține.

Îngrijitoare - Sputnik Moldova
Societate
Moldova îmbătrânește tot mai mult: Cum se trăiește după 60 de ani

Actualul Parlament a dispus prin lege ca mărimea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite până la 1 ianuarie 2019 să fie reexaminată până la sfârșitul anului 2022. De asemenea, Parlamentul a decis indexarea pensiilor de două ori pe an: pe 1 aprilie și pe 1 octombrie.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2019, numărul pensionarilor a constituit 703,9 mii de persoane (din totalul populației de 2,68 de milioane).

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă era la începutul anului 2019 de 1.644 de lei, în creştere cu 12,8% față de 2018 și mai mare cu 47,5% față de anul 2014.

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă în cazul bărbaţilor constituia 1.940 de lei, iar în cazul femeilor – 1.520 de lei.

În 2018, valoarea medie a minimului de existenţă pentru pensionari a constituit 1.574 de lei. Pentru pensionarii din oraşele mari minimul de existență a fost estimat la 1.766 lei, pentru cei din sate – la 1.485 de lei, iar pentru cei din orașe mici – la 1.590 de lei.

În realitate, cheltuielile necesare pentru întreținere depășesc minimul de existență, mai ales pe timp de iarnă. Pentru a supraviețui, vârstnicii se descurcă cu ajutorul copiilor și al nepoților.

Din 1 iulie 2019, bărbații se pensionează la împlinirea vârstei de 63 de ani, iar femeile ies la pensie la vârsta de 58 de ani și 6 luni. Vârsta de pensionare în cazul femeilor va fi majorată treptat, cu câte 6 luni pe an, până la atingerea pragului de 63 de ani în 2028.

Până în 1 iulie 2017, bărbații se pensionau pentru limită de vârstă la 62 de ani, iar femeile – la 57 de ani.

Fluxul de știri
0