Dialogul dintre Rusia și UE: Cum se poate ieși din criză

Experții din Rusia, România, SUA și Franța au elaborat un studiu în care analizează perspectivele construcției unor relații pozitive între Rusia și Uniunea Europeană.
Sputnik

Confruntarea pe arena internațională acutizează deseori relațiile dintre diverse state. Rusia și țările europene nu reprezintă o excepție de la regulă. Astăzi, pentru dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase în Europa este importantă determinarea rolului comunicării strategice în raport cu Rusia și Uniunea Europeană. Cercetători de la Academiei Rusă de Agricultură și Administrație de pe lângă președintele Rusiei, de la Academia Diplomatică a MAE al Rusiei și colegii lor din România, SUA și Franța au publicat un studiu pe acest subiect.

Comunicarea strategică în relațiile internaționale

Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane
Pentru Academia Rusă de Agricultură și Administrație și Academia Diplomatică a MAE din Rusia concepția comunicării strategice presupune o proiecție de către stat pe un termen lung al unor valori, interese și obiective în conștiința propriilor cetățeni și auditoriului extern, precum și percepția lor pe arena internațională.

O condiție importantă pentru o astfel de proiecție este sincronizarea adecvată a acțiunilor reale (“afaceri”) ale statului în toate domeniile vieții sociale cu o însoțire comunicativă profesionistă („cuvinte” și „imagini”). În același timp „afacerile” sunt mult mai importante pentru că schimbările reale în economie, politică și sfera socială au un impact asupra conștiinței oamenilor. Fără „afaceri” strategice comunicarea devine doar o propagandă, eficientă doar pe un termen scurt.

“Beneficiul unei astfel de abordări în aprecierea direcției politice a statului constă în accentul care este pus pe coincidența între scopurile enunțate și schimbările reale progresive din viața socială. Totuși comunicarea strategică reprezintă un instrument al administrației de stat, care are și o dimensiune militară și în cazul acutizării relațiilor internaționale este utilizată pentru o confruntare informațional-psihologică”, a menționat autorul conceptului, expertul Institutului problemelor internaționale actuale a Academiei Diplomatice de pe lângă MAE al Rusiei, profesorul Universității de Stat din Moscova, Evgheni Pașențev.

Rusia și Uniunea Europeană

Relațiile dintre Rusia și UE trebuie să fie privite în contextul schimbărilor în ansamblu în spațiul european. Apariția partidelor eurosceptice în Germania, Italia, Olanda, Franța și în alte state nu presupune că majoritatea populației din aceste state vrea să rupă relațiile economice, politice și culturale. Totuși, opinia publică europeană nu acceptă întotdeauna erorile majore admise de organele centrale ale UE, inclusiv atribuirea Rusiei responsabilitatea pentru criza din Ucraina.

De ce SUA demonizează Rusia: Explicația lui Peskov

În 2015, la solicitarea șefilor guvernelor statelor UE de a monitoriza “campaniile de dezinformare din partea Rusiei” a fost înființat Grupul operativ pentru comunicarea strategică a UE pentru direcția estică (Stratcom Est). Acest fapt, precum și menționarea frecventă a „Rusiei și ISIS” printre factorii care amenință actorii din UE, slăbește potențialul edificator al comunicării strategice a UE, supunând-o unor interese de conjunctură a confruntărilor informaționale. Din păcate, acest lucru poate duce la o continuă degradare a relațiilor dintre UE și Rusia.

Diferența percepțiilor reciprocă a celor două părți se manifestă în faptul că Uniunea Europeană este privită de Rusia, mai întâi de toate, ca o organizație economică și a ocupat un loc mai mic în politica externă decât NATO. Iată de ce, precum menționează coautorul cărții, cercetătorul român Marius Văcărelu, Rusia continuă să privească relațiile bilaterale cu tradiționalele „mari puteri europene”, precum Germania și Franța, ca un mijloc normal de menținere a relațiilor cu UE.

Savantul a menționat direcțiile de perspectivă a cooperării dintre Rusia și UE, precum domeniul securității, mediul ambiant și educație.

Problema subminării reciproce a reputației

Aplicarea componentelor comunicării strategice – cuvintelor și imaginilor – separat de afacerile evidente pentru cetățeni (măsuri de soluționare a contradicțiilor) se practică astăzi la nivel de confruntare informațional-psihologice pe arena internațională. Cercetătorii au studiat tonalitatea principalelor mesaje utilizate de UE și Rusia în cadrul acestei confruntări.

Test de rezistență pentru NATO: SUA anunță sancțiuni, Turcia - închiderea bazelor aviatice

În opinia savanților americani, Serghei Samoilenko și Marlène Laruelle, Rusiei la nivel oficial îi este caracteristic “un limbaj orientat spre stat”, care presupune un îndemn la cooperare și nu admite jigniri personale sau retorică instigatoare. Totuși, talk-show-urile politice rusești adeseori vulgarizează erorile UE, discutând despre decadența Europei sau dependența direcției ei de SUA.

În cadrul UE nu există o poziție unică în raport cu Rusia. Experții evidențiază cel puțin patru poziții: trimitere la “amenințarea rusească”; acuzații aduse Rusiei contemporane de nerespectarea normelor democratice; o poziție mai moderată, care echilibrează critica și cooperarea; poziția mai prietenoasă Rusiei. Această diversitate se observă în presa europeană și lasă un mare spațiu pentru depășirea contradicțiilor.

Imaginea companiilor ruse în Uniunea Europeană

Lipsa de atenție față de reputația corporativă sporește riscul comiterii erorilor după care justificare devine mai complicată decât negarea calomniei. La evoluarea reputației companiei, analiștii iau în calcul astfel de parametri precum nivelul de centralizare a luării deciziilor și formalizarea regulilor și procedurilor; predispoziția spre cooperare sau concurență, planificarea pe termen lung sau scurt, stabilitatea și inovarea.

Cercetătorii atrag atenția la astfel de afaceri reale ale businessului rus precum politica de prețuri, controlul calității, susținerea din partea statului rus și (la nivel de imagini) și percepția lui în statele-partenere, dinamica extinderii businessului și, desigur, tonalitatea publicațiilor oficiale ale companiilor și Feedback în presă.

“Dificultatea construcției reputației în statele UE constă în necesitatea luării în calcul a câtorva grupuri de valori ai publicului țintă. Spre exemplu, managementul reputațional în Austria cere luarea în considerație a unui spectru larg al regulilor determinate de cultura europeană, tradiții culturale ale Europei germanofone și atitudini culturale austriece specifice în comunicarea în mediul antreprenorial”, a declarat profesorul catedrei de securitate internațională și politica externă a Rusiei, Daria Bazarkina.

Cercetătorii au examinat parametri reputației Gazprom, Lukoil și Sberbank în contextul preferințelor consumatorilor europeni, au studiat evenimentele informaționale cu care sunt asociați în presa europeană.

Spre exemplu, în anul 2018 statele UE au introdus noi reglementări în domeniu protecției datelor cu caracter personal. Sberbank a reacționat prin crearea unui sistem unificat de prelucrare și păstrare a datelor, ceea ce a creat un eveniment informațional benefic.

În rețelele de socializare se observă o activizare a afacerilor private rusești, comparativ cu companiile de stat și sectorului bancar, comparativ cu cele din domeniul petrol-gaz, afirmă reprezentanții Centrului Internațional de Studii Social-Politice și Consulting, Kaleria Kramar. Acest lucru se poate explica printr-o mai mare concurență pe piața europeană și orientarea spre diferite categorii de clienți. Totuși, în cadrul „revoluției de șist” în SUA sectorul de petrol și gaz s-ar putea confrunta cu o nouă confruntare concurențială pentru piața europeană.

Schimbări tehnologice globale

Depășirea dezacordurilor existente este deosebit de importantă în fața noilor tendințe tehnologice și problemelor comune, consideră experții. Comisia Europeană a propus un plan de acțiune de dezvoltare și utilizare a inteligenței artificiale în Europa. Statele UE discută despre posibilitatea redactării genomului embrionului uman.

În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF

Rusia ocupă pozițiile de frunte la nivel mondial în domeniul bioinformaticii, avansarea ei în robotizare, genetică și ciborcizație creează un sol fertil pentru cooperarea cu Europa. În lucrare sunt evidențiate și noi riscuri, legate de inteligența artificială, fiind prezentate cinci scenarii de dezvoltare a viitorului – de la cele mai progresive la cele mai periculoase.

Nivelul oficial lipsesc discuțiile deschise despre problemele “ingineriei umane” pentru că ambele părți sunt ocupate de probleme geopolitice. În discuțiile academice este importantă analiza posibilelor modele ale dezvoltării sociale, luând în considerație aprecierea complexă a rolului tehnologiilor viitorului care influențează tot mai mult direcția dezvoltării sociale.

Ce-i de făcut?

Autorii studiului recomandă concentrarea atenției asupra experienței pozitive de cooperare între Rusia și UE. În opinia coautorului lucrării, politologul francez Pierre-Emmanuel Thomann, sunt necesare niște consultări mai extinse între state pentru a evita o militarizare excesivă a cuvintelor și imaginilor în comunicarea strategică.

Maria Zaharova spune cum vor fi lichidate munițiile rusești cu termen expirat din Cobasna

Este important să fie nu fie admisă predominarea discuții publice, nici în cele din Rusia, nici în cele din statele UE, bazate pe agende revanșiste, luarea unor decizii politice în baza rezultatelor unei analize echilibrare și multilaterale, luând în considerație scenarii alternative a evoluției evenimentelor.

Totuși la ora actuală cel mai important lucru în domeniul comunicării este dezvoltarea mai activă a evaluării relațiilor dintre Rusia și UE în cadrul discuțiilor pozitive, reieșind nu din ideologiile trecutului, ci din analiza rațională a proceselor interdependente a dezvoltării omenirii, care duc la o stare calitativ nouă. Cum va arăta aceasta, depinde de societatea în ansamblu.