Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane

© Photo : Department of DefenseLansarea unei rachetei balistice - baza aeriană Vandenberg din California
Lansarea unei rachetei balistice - baza aeriană Vandenberg din California - Sputnik Moldova
Abonare
Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: SUA au testat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune fără focoasă nucleară, cu bazare terestră, interzisă anterior de INF - Ce se întâmplă.

CHIȘINĂU, 16 - Sputnik, Nikolai Protopopov. Încă nu este intercontinentală, dar nu mai este nici doar tactică - acum câteva zile, de la baza aeriană Vandenberg din California a fost lansat un prototip al unei noi rachete balistice non-nucleare. O rachetă lansată de la o instalație mobilă de la sol a zburat peste cinci sute de kilometri și a căzut în Oceanul Pacific. Reprezentantul bazei aeriene a declarat pentru RIA Novosti că este vorba despre o armă de rază medie, care era interzisă acum câteva luni.

O demonstrație stângace

Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și scurtă de acțiune și-a încetat existența pe 2 august, la inițiativa Statelor Unite, care au acuzat Rusia de încălcarea prevederilor acestuia. Washingtonul a ieșit din Tratat chiar mai devreme: în martie 2019. Atunci, americanii au anunțat demararea imediată a proiectării unei noi rachete sol-aer, specificând că sistemul va fi gata peste câțiva ani.

În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF - Sputnik Moldova
Video
În pragul unui război rece: SUA au testat o rachetă interzisă de INF

Cu toate acestea, primul exemplar a apărut în mai puțin de nouă luni. Acest lucru provoacă cel puțin nedumerire. Desigur, constructorii americani ar fi putut forța nota și să grăbească dezvoltarea rachetei, dar este evident că este imposibil să proiectezi, să asamblezi și să testezi un prototip experimental al unui nou tip de armă de la zero, într-un timp atât de scurt. Chiar ținând cont de capacitățile financiare nelimitate practic ale Pentagonului și de dorință imensă de a depăși Rusia.

Politicienii și experții, și nu doar cei ruși, cred că americanii au început să dezvolte rachete interzise de prevederile Tratatului cu mult înainte de a-l părăsi. Imediat după testare, Ministerul chinez de Externe a numit explicațiile șefului Pentagon, Mark Esper, drept „o demonstrație stângace”.

"Începând cu 2 august a acestui an, când Statele Unite au anunțat retragerea din Tratatul INF, Pentagonul a efectuat deja două teste cu rachete de sol-aer. Șeful Pentagonului [Mark] Esper a declarat cu mândrie că SUA au început să se pregătească pentru aceste teste încă în luna februarie a acestui an. Vreau să luați act de faptul că SUA au anunțat oficial retragerea din INF pe 2 august, dar șeful Pentagonului a spus că au început deja pregătirile pentru teste în februarie. Acest lucru demonstrează încă o dată presupunerile noastre anterioare că SUA a gândit cu mult timp înainte retragererea din INF", a declarat ministrul chinez de Externe, Hua Chunying.

© Photo : DOD video stillTestarea rachetei de croazieră pe insula San Nicolas
Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane - Sputnik Moldova
Testarea rachetei de croazieră pe insula San Nicolas

Rază medie de acțiune

Într-adevăr, în august, Pentagonul a testat deja o rachetă de croazieră, care a atins ținta la o distanță de peste cinci sute de kilometri, ceea ce contravine prevederilor Tratatului INF. Ministerul rus de Externe a considerat aceste lansări drept dovezi că Statele Unite s-au pregătit îndelung și conștient să părăsească Tratatul.

"Într-un timp atât de scurt, este practic imposibil să desfășurăm astfel de acțiuni, cu excepția cazului în care acestea au fost pregătite din timp. Astfel, am avem dovada atât vizibilă că, nu doar politic și propagandistic, ci și pregătirile tehnice și militare pentru retragerea SUA din Tratatul INF, Washingtonul l-ea pregătit cu mult timpul înainte", anunță Ministerul rus de Externe.

Planurile SUA privind retragere din Tratatul INF au fost confirmate indirect și prin prezentarea de noi arme anti-rachetă găzduite de Comandamentul Armatei SUA în în 2018. Atunci Pentagonul a demonstrat o rachetă promițătoare cu destinație operativ-tactică Strategic Fires Missile cu o capacitate de zbor de la 500 până la 2 mii 250 de kilometri - adică, de fapt, o rachetă cu rază medie de acțiune. Mai mult, imaginile acelui produs erau destul de asemănătoare cu fotografiile rachetei care a fost testată acum.

Potrivit experților blogului specializat BMPD, de acest proiect se ocupă Northrop Grumman Innovation Systems, fosta corporație Orbit ATK, care a devenit parte a Northrop Grumman în 2018. Probabil, la elaborarea acestei rachete a stat treapta de accelerare cu combustibil solid ”Castor-4B”, folosită în rachetele balistice americane. În Rusia, aceste rachete-țintă erau considerate prototipuri de rachete cu rază medie de acțiune care încălcau prevederile Tratatul INF.

© Photo : U.S. ArmyPrezentarea sistemelor de arme pe distanțe lungi ale armatei americane, 2018
Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane - Sputnik Moldova
Prezentarea sistemelor de arme pe distanțe lungi ale armatei americane, 2018

Analogul ”Iskander”

În afară de aceasta, americanii dezvoltă de mult timp arme clasificate de Tratatul INF ca rachete cu rază scurtă de acțiune. La aceeași prezentare din 2018, Pentagonul a prezentat racheta operativ-tactică Precision Strike Missile (PrSM) cu o capacitate de zbor cuprinsă între 70 și 499 de kilometri. Cu toate acestea, în realitate, o astfel de rachetă va putea distruge ținte la o distanță de peste șapte sute de kilometri.

Compania Lockheed Martin se ocupă de această rachetă încă din 2017. Aceasta este o nouă generație de arme de precizie, care va înlocui sistemul de rachete tactice MGM-140 ATACMS, care s-a aflat în serviciul armatei americane de la începutul anilor 1990.

De asemenea, și PrSM a fost deja testat. Lansarea a fost făcută din sistemul de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS. Racheta a zburat 240 de kilometri și a atins și distrus ținta.

© Photo : Lockheed MartinPrezentarea grafică a rachetei elaborate de Compania Lockheed Martin
Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane - Sputnik Moldova
Prezentarea grafică a rachetei elaborate de Compania Lockheed Martin

O rachetă promițătoare cu rază scurtă de acțiune este dezvoltată de o altă companie americană - Raytheon. Testele sunt programate pentru anul 2020. Pentagonul urmează să decidă data exactă, dar deja se cunoaște sigur că armata americană va primi în dotare noua armă cel târziu de 2023.

PrSM poate fi considerat un analog al sistemului rusesc de rachete ”Iskander-M”, pentru caracteristicile cărora Statele Unite au invocat drept motiv principal de retragere din INF. Washingtonul a acuzat Moscova că versiunea modificată a rachetei de croazieră 9M728 pentru acest complex - 9M729 - încalcă cerințele INF: se presupune că raza sa de acțiune ar depăși cei 500 de kilometri admiși.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaPrezentarea rachetei 9M729 pentru atașații militari
Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane - Sputnik Moldova
Prezentarea rachetei 9M729 pentru atașații militari

Moscova a respins acuzațiile, iar Ministerul rus al Apărării a dezvăluit chiar și unele caracteristici ale rachetei. Așadar, comandantul forțelor de rachete și artilerie ruse Mihail Matveievski, a spus că modernizarea unei rachete de croazieră are ca scop creșterea puterii focarului și a caracteristicilor de precizie. Rachetele 9M728 și 9M729 sunt unificate în privința majorității componentelor. Iar raza maximă de acțiune a rachetei 9M729, datorită creșterii masei, este chiar redusă la 480 de kilometri.

Rusia a făcut chiar un pas fără precedent și a sugerat ca Statele Unite să revizuiască în mod privat racheta 9M729 în direct pentru a se asigura că respectă cerințele Tratatului INF. Americanii au refuzat.

© Photo : Минобороны РФSistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune ”Iskander-M”
Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane - Sputnik Moldova
Sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune ”Iskander-M”
Fluxul de știri
0