CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. În dimineața de 7 decembrie, salvatorii au depistat corpul neînsuflețit al unui bărbat de 47 de ani, care a decedat în urma incendiului ce i-a cuprins casa. Cazul s-a întâmplat în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni.
Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 8:27. La fața locului au fost trimise două echipaje de intervenție. Incendiul a fost lichidat într-o jumătate de oră, la 8:58.
Când au ajuns la fața locului, pompierii au constatat că ard bunurile materiale din interiorul unei case de locuit. Corpul neînsuflețit al bărbatului nu avea urme de carbonizare. Salvatorii nu avansează ipoteza că acesta s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Circumstanțele și cauza de producere a incendiului urmează a fi stabilite de specialiști, potrivit comunicatului oficial.
De asemenea, o femeie de 88 de ani și-a pierdut viața vineri, 6 decembrie, după ce i-a luat foc casa. S-a întâmplat în satul Tartaul, din raionul Cantemir.
Incendiul s-a autostins, fără a fi observat de vecini. Corpul neînsuflețit al femeii a fost găsit de fiul acesteia, care ulterior a alertat Serviciul 112.
Incendiul a izbucnit din cauza nerespectării normelor antiincendiare, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Se presupune că femeia s-a intoxicat cu monoxid de carbon emanat de soba defectă. În urma arderii, au fost afectate bunurile materiale din casă, inclusiv lenjeria de pat, iar încăperea a fost inundată cu fum dens.
IGSU atenționează cetățenii să respecte cu strictețe normele antiincendiare, pentru a evita producerea tragediilor de acest fel, în special la utilizarea surselor de încălzire și exploatarea canalelor de evacuare a fumului.
De la începutul anului 2019, în Republica Moldova s-au produs 1.521 de incendii, în care și-au pierdut viața 106 persoane.
În peste 130 de case din 13 localități, pompierii și salvatorii au instalat recent 177 de detectoare de fum. De detectoare de fum instalate gratis, în cadrul Campaniei IGSU „O casă protejată, o viaţă salvată”, au beneficiat familii cu mulţi copii, persoane în etate şi imobilizate la pat.
Totodată, angajații IGSU au verificat, în peste 40 de localități, starea a vreo 500 de instalaţii de detectare a fumului şi gazului toxic emanat de sobe şi aparate defecte instalate în 2018.