Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Erdogan amenință să boicoteze planurile NATO privind apărarea Poloniei și Țărilor Baltice

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan se va opune planurilor NATO în problema asigurării securității Poloniei și Țărilor Baltice atâta timp cât NATO nu recunoaște Forțele kurde din Siria drept teroriste.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Turcia nu va susține planul NATO de apărare a Poliniei și Țărilor Baltice, dacă Alianța nu va recunoaște Forțele curde din Siria drept teroriste, a declarat Recep Tayyip Erdoğan, citat de RIA Novosti.

”Ieri am vorbit cu președintele Poloniei. El a propus să ne unim eforturile împreună cu Polonia și Țările Naltice. Am spus: cu plăcere, de ce nu. Dar dacă prietenii noștri din NATO nu vor recunoaște drept teroriste acele organizații cu care noi luptăm, și pe care le considerăm ca atare, atunci vom fi împotriva oricăror măsuri pe care le va lua NATO”, a declarat președintele Turciei pentru jurnaliști înainte de plecarea la summitul Alianței, care va avea loc pe 3-4 decembrie, la Londra.

Trei militari ruși, răniți într-o explozie în Siria
Potrivit lui Erdogan, Turcia duce o politică externă multivectorială, urmărind prioritățile sale, care sunt condiționate de poziționarea sa geografică. El a mai precizat că ”umbrela de securitate”, oferit de NATO este importantă pentru Ankara.

”Însă este la fel de limpede că alianța are nevoie de o reînnoire. <...> NATO trebuie să acționeze mai hotărât și eficient, mai ales în fața pericolelor reprezentate de organizațiile teroriste”, a subliniat el.

La sfârșitul lunii noiembrie, mass-media a anunțat că Ankara nu a susținut planul NATO cu privire la protecția Statelor Baltice și Poloniei. Totodată, Turcia a chemat reprezentantul Alianței să adopte o poziție dură în cadrul întâlnirilor și discuțiilor private, cerând blocului militar recunoașterea oficială a Forțelor curde drept teroriste.

Operațiunea Turciei în nordul Siriei

În luna octombrie, Erdogan a anunțat demararea operațiunii ”Izvorul păcii” în nordul Siriei, îndreptată împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PMK). În această regiune, Ankara este sprijinită de opoziția înarmată din Siria.

Acordul Putin-Erdogan: Forțele rusești și siriene vor fi desfășurate în nord-estul Siriei

Mulți dintre partenerii occidentali ai Turciei, inclusiv Statele Unite, au condamnat acest pas. Cu toate acestea, Washingtonul, care sprijinise anterior kurzii în conflictul regional, și-a retras trupele, declarând că SUA „nu s-a angajat” să lupta cu Ankara.

Kurzii și Damascul au încheiat un acord comun de a se împotrivi Turciei, Assad a desfășurat armata la frontiera de nord și a ocupat mai multe orașe controlate anterior de kurzi, inclusiv Rakku. Ulterior, au anunțat suspendarea operațiunii și retragerea formațiunilor kurde la 30 de kilometri în interiorul Siriei pentru a crea o ”zonă tampon”, pe care turcii o vor controla de sine stătător.

În același timp, Erdogan a declarat în repetate rânduri că Ankara nu intenționează să poarte negocieri cu Forțele kurde din Siria. De asemenea, în opinia sa, NATO nu susține Turcia în lupta împotriva terorismului.

Pe 22 octombrie, după mai bine de șase ore de negocieri, Vladimir Putin și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, au semnat  un memorandum de înțelegere, alcătuit din zece puncte.

La Ankara, Putin și Erdogan au ajuns la înțelegeri importante

Documentul prevede intrarea pe partea siriană a graniței cu Turcia, în afara zonei de operare ”Izvorul Păcii”, a unităților poliției militare ruse și a serviciului de grăniceri sirian. Acestea urmează să faciliteze retragerea trupelor kurde și a armamentelor la 30 de kilometri de granița dintre Siria și Turcia, precum și să efectueze patrulări comune.

Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat retragerea înainte de termen a kurzilor din zona de securitate. Au început zborurile de recunoaștere și operațiunile de deminare.