Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ecaterina - cea mai frumoasă și mai inteligentă fată din istoria omenirii

Sfânta Ecaterina, prințesa mucenică, numită „ocrotitoarea studenţilor”, este sărbătorită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie/7 decembrie. Tânăra a fost decapitată din ordinul împăratului, la vârsta de aproximativ 18 ani, după ce a refuzat să renunţe la creştinism.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Maica Domnului este în afara oricăror comparații, iar titlul de „cea mai frumoasă și mai inteligentă fată” din istorie l-ar merita Sfânta Ecaterina, prințesa mucenică.

Ecaterina, fiica unui principe nobil din Roma Antică, era o fecioară deosebit de frumoasă şi de o inteligenţă fără seamăn la vârsta de 17-18 ani. Vestea despre înţelepciunea şi frumuseţea ei se răspândise în lumea largă, potrivit sinaxarelor. Împăratul roman Maximian (co-împărat cu Diocleţian) o credea demnă de tronul împărătesei.

Ecaterina - cea mai frumoasă și mai inteligentă fată din istoria omenirii
Ecaterina și-a demonstrat inteligența deosebită în faţa unui consiliu format din 50 de filosofi păgâni. Învățații au fost adunați de împăratul Romei pentru a o convinge pe Ecaterina să renunţe la creştinism.

Ecaterina însă a rostit o pledoarie atât de convingătoare în favoarea creștinismului, încât toți cei 50 de filosofi s-au dezis de zei şi s-au convertit la credinţa creştină. Filosofii au fost martirizați din acest motiv, fiind arși pe rug.

Dragostea fără răspuns: Greșeala celor care se îndrăgostesc de cine nu trebuie – Video

Pentru că nu a dorit să renunțe la creștinism, Sfânta Ecaterina a fost biciuită, trasă pe roată, iar în final decapitată din ordinul împăratului, în anul 304 sau 305.

Potrivit sinaxarelor, în timpul torturilor, un înger i s-a arătat Sfintei Ecaterina, sfărâmând roata pe care era trasă. Apoi, Iisus Hristos Însuşi i S-a arătat şi a mângâiat-o. Iar atunci când i-a fost tăiat capul cu sabia, în loc de sânge, din rană a curs lapte.

Moaştele Sfintei Ecaterina se află la mănăstirea din Muntele Sinai (Egipt) ce-i poartă numele, la o înălţime de 1.200 de metri.

Sursele creştine mărturisesc că trupul Sfintei Ecaterina a dispărut în mod misterios de la locul execuţiei şi că îngerii Domnului l-au ridicat şi l-au dus în Muntele Sinai, în locul în care Profetul Moise a văzut Rugul Aprins şi unde a primit de la Dumnezeu Tablele cu Cele Zece Porunci.

Lângă Muntele Sinai (2.285 de metri înălţime) se află Muntele Sfintei Ecaterina (2.637 de metri în înălţime).

Detalii din viața Sfintei Ecaterina

Sfânta Ecaterina a trăit pe vremea împăratului Maximian, în cetatea Alexandria, metropolă a civilizației greco-romane din Egiptul antic, fiind născută, cel mai probabil, în anul 287.

Cum să-ți interpretezi corect visele: Ce spun sfinții și psihologii – Video

Tatăl Ecaterinei, un nobil cu numele Consta (Constus), fusese chiar guvernator al provinciei romane Alexandria.

După moartea tatălui, tânăra a fost educată de mama ei, care, în taină, era creştină.

Provenind dintr-o familie de rang înalt, Ecaterina a avut avantajul de a studia temeinic toată învăţătura şi ştiinţa greacă şi latină, citind operele lui Homer şi ale lui Virgiliu, ale doctorilor Hippocrat şi Gallin, filosofilor Aristotel şi Platon, scrierile „marilor magi” (astronomi) Ianni şi Iambri, ale lui Dionisie, profeţiile Sibilei ş.a.

A învăţat retorica, precum şi mai multe limbi. Faima înţelepciunii şi frumuseţii ei s-a răspândit în lumea largă, fiind admirată nu doar de cei care o cunoşteau, dar şi de cei care doar auziseră despre ea.

Mulţi bărbaţi şi-ar fi dorit-o de soţie, până şi împăratul Maximian (co-împărat cu Diocleţian) o credea demnă de tronul împărătesei.

Ecaterina considera însă că niciun bărbat nu merită să-i fie alături, spunând că nici unul dintre ei nu-i este egal ca frumuseţe şi inteligenţă.

Viziunile Ecaterinei și inelul dăruit de Iisus Hristos 

Văzând că Ecaterina nu îndrăgeşte niciun bărbat, mama ei a dus-o la un duhovnic.

„Cunosc un Mire care te depăşeşte în toate”, i-a spus preotul. De la el, tânăra a aflat despre Creştinism şi Mântuitorul Iisus Hristos.

La finalul discuţiei, duhovnicul i-a dăruit o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe, spunându-i că aceasta o va ajuta să-şi vadă mirele.

Soborul Arh. Mihail şi Gavriil şi al tuturor îngerilor: Ce semnificație au numele lor

La scurt timp, Ecaterina a avut două viziuni, în somn. În prima a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în braţe, dar nu vedea şi faţa Mântuitorului. Și-a spus că acest lucru se întâmplă din cauză că nu este creştină.

Astfel, a mers din nou la duhovnic, de la care a aflat despre facerea lumii, căderea omului în păcat, a Doua Venire a Mântuitorului.  A cerut să fie botezată.

În timpul celei de-a doua viziuni, Iisus Hristos-Pruncul din icoană i-a dat Ecaterinei un inel de logodnă, zicându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată şi veşnică, deci să păzeşti tocmeala aceasta cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum alt mire pământesc“. 

Dimineaţa, Ecaterina a constatat cu uimire că poartă cu adevărat pe deget inelul de logodnă primit în timpul vedeniei. Inelul se află şi astăzi pe degetul Sfintei Ecaterina.
Ecaterina - cea mai frumoasă și mai inteligentă fată din istoria omenirii
În acea perioadă, împăratul Maximian ar fi ajuns în cetatea Alexandriei pentru a aduce ofrandă zeilor.

Ecaterina însă le vorbea oamenilor despre deşertăciunea păgânismului: “Mare ruşine este a fi cineva atât de orb şi de nebun ca să se închine unor urâciuni ca acestea“.

Pentru că l-a înfruntat pe împărat, dar pentru că a reuşit şi să-l impresioneze puternic pe acesta cu frumuseţea ei, Ecaterina a fost dusă în faţa unui consiliu format din 50 de filosofi păgâni, care urma să o determine să renunţe la creştinism şi să se închine zeilor.

Ecaterina a combătut argumentele membrilor consiliului şi a rostit o pledoarie în favoarea creştinismului atât de convingătoare, încât filosofii s-au dezis cu toţii de zei şi s-au convertit la credinţa creştină. Au fost martirizaţi din acest motiv, fiind arşi de vii.

Înfuriat, împăratul Maximian a poruncit ca Ecaterina să fie biciuită cu vine de bou, apoi să fie întemniţată fără mâncare şi apă.

Cum a fost martirizată Sfânta Ecaterina

Inspirată de o vedenie, împărăteasa Augusta, soţia lui Maximian, a mers împreună cu un prieten al împăratului şi cu două sute de ostaşi, conduşi de comandantul gărzii imperiale, Porfirie (mucenicul Porfirie Stratilatul), în temniţa Ecaterinei. După o discuţie cu ea, toţi s-au convertit la creştinism, sfârşind şi ei mai apoi prin moarte mucenicească.

Riscurile pe care ți le asumi atunci când mergi la vrăjitor – explicația te va uimi

Se împlinise proorocia Ecaterinei pentru împăratul Maximian: „Mulţi din palatele tale vor crede în Hristos Dumnezeu“.

Împăratul Maximian i-ar fi propus din nou Ecaterinei să se închine la idoli şi să-i devină soţie. Ecaterina a refuzat şi a fost supusă în mod public unor torturi cumplite.

Mulţimea de oameni care asista la scenele de groază plângea că se pierde o tânără atât de frumoasă şi deşteaptă, însă Ecaterina spunea că are sufletul plin de bucurie: „Eu văd acum pe iubitul meu Mire Iisus Hristos, Făcătorul şi Mântuitorul meu, cununa şi slava mea“.

Potrivit sinaxarelor, în timpul torturilor, un înger i s-a arătat Sfintei Ecaterina, sfărâmând roata pe care era trasă. Apoi, Iisus Hristos Însuşi i S-a arătat şi a mângâiat-o.

După o ultimă încercare nereuşită a împăratului de a o convinge să se închine zeilor şi să-i devină soţie, Ecaterina a fost scoasă în afara cetăţii, tăindu-i-se capul. Din rană a curs lapte, în loc de sânge, scriu sinaxarele.

Sursele creştine mărturisesc că trupul Sfintei Ecaterina a dispărut în mod misterios de la locul execuţiei şi că îngerii Domnului l-au ridicat şi l-au dus în Muntele Sinai, în locul în care Profetul Moise a văzut Rugul Aprins şi unde a primit de la Dumnezeu Tablele cu Cele Zece Porunci.

La poalele Muntelui Sinai (Peninsula Sinai, Egipt) a fost construită Mănăstirea Sfintei Ecaterina, la o înălţime de 1.200 de metri, în care se păstrează moaştele Sfintei.