Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soborul Arh. Mihail şi Gavriil şi al tuturor îngerilor: Ce semnificație au numele lor

© Photo : doxologia.roSfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Soborul Arhanghelilor Mihail şi Gavriil și al tuturor cetelor îngerești. Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Naşterii Domnului, care va începe pe 28 noiembrie.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Creştinii ortodocşi din Republica Moldova sărbătoresc pe 21 noiembrie Soborul Arhanghelilor Mihail şi Gavriil şi al tuturor celor fără de trup şi cereşti Puteri. Bineînțeles, este și sărbătoarea îngerilor păzitori. După Liturghie, în biserici se citește acatistul Sfinților Arhangheli, iar mulți creștini vor citi acasă Canonul Îngerului Păzitor.

În numeroase localităţi este zi de Hram. Mii de moldoveni își sărbătoresc onomastica. Potrivit datelor statistice, peste 73 de mii de bărbaţi poartă numele Mihail, peste 5.800 se numesc Mihai, mai mult de 2.900 - Gabriel, 1.095 - Gavril, iar vreo 50 de persoane au prenumele Gavriil. De asemenea, 12.000 de moldovence se numesc Mihaela, iar altele 5.900 - Gabriela.

Felicitări și o zi binecuvântată tuturor!

Semnificația numelor celor 7 arhangheli

Numele celor 7 arhangheli sunt Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.

Sfântul Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Tesalonic  - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie

Mihail se tâlcuieşte „puterea lui Dumnezeu”. Acest arhanghel este voievodul oştilor cereşti şi cel dintâi din ceata Sfinţilor Arhangheli. El poartă sabie de foc şi are slujba de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. Sfântul Arhanghel Mihail este cel care s-a luptat cu îngerii răi. După ce satana a căzut din cer, Dumnezeu l-a rânduit căpetenia îngerilor buni.

Gavriil se tâlcuieşte „bărbat-Dumnezeu”. Este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie, care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeieşti. El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neîntinată bucurie. Sfântul Arhanghel Gavriil a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria şi a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor. Se presupune că tot el a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului vestind Învierea Domnului femeilor mironosiţe.

Rafail, al treilea arhanghel, este tămăduitor al neputinţelor omeneşti.

Uriil este luminător al celor întunecaţi.

Salatiil este rugător fierbinte pentru neamul omenesc.

Gudiil este slăvitor al lui Dumnezeu şi întăritor al celor ce se nevoiesc la fapte bune.

Varahiil este aducător de binecuvîntare dumnezeiască pe pământ.

Fluxul de știri
0