Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dosarul transnistrean, discutat în Bavaria: Pachetul politic rămâne în afara discuțiilor

Timp de două zile, în Bavaria, Germania, s-a desfășurat conferința cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. În zilele de 4 și 5 noiembrie, în orașul Murnau am Staffelse, Germania, a a avut loc cea de-a 8-a conferinţă bavareză cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. Evenimentul este la a opta ediție și constituie o platformă de discuții neformale menite să impulsioneze procesul de identificare a unor soluții viabile la cele mai actuale probleme de pe agenda negocierilor, cu antrenarea actorilor formatului de negocieri „5+2” și a experților relevanți din cadrul Uniunii Europene.

Dosarul transnistrean, discutat în formatul 5+2 la Bratislava

La lucrările conferinţei au participat reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul formatului „5+2”, experţii din cadrul grupurilor de lucru sectoriale de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanții Misiunii EUBAM, experți din UE. Este vorba despre vicepremierul moldovean Vasilii Șova, reprezentantul politic la negocieri din partea Tiraspolui, Vitalii Ignatiev, șeful Misiunii OSCE în Moldova,  Claus Neukirch, reprezentantul Federației Ruse – Serghei Gubarev, a Ucrainei – Victor Krijanovschi, a UE – Richard Tibbels și ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan.

Reprezentanții politici, mediatorii și observatorii, precum și gazda evenimentului șeful Direcţiei Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Michael Siebert, au salutat reluarea activităților în formatul conferințelor privind promovarea măsurilor de întărire a încrederii. În cadrul discuțiilor a fost confirmat angajamentul de a continua implementarea așa-numitului pachet ”Berlin plus” și accentuată disponibilitatea purtării unui dialog productiv și axat pe rezultate.

Sesiunile specializate au fost organizate în 3 ateliere tematice: Economie, comerț și aspecte bancare; Educație și Libera circulație.

Ce loc va ocupa dosarul transnistrean în agenda Guvernului Maia Sandu >>>

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, la secțiunea economică experții din Chișinău și Tiraspol au abordat subiecte ce vizează eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului, armonizarea sistemului de plăți și introducerea TVA în regiunea transnistreană, reconstrucția podului dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc, reparația capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, importul anumitor categorii de mărfuri, situația conturilor bancare ale întreprinderilor din regiunea transnistreană ce au fost deschise în băncile licențiate din Republica Moldova, realizarea înțelegerilor agreate în sfera telecomunicațiilor.

În cadrul panelului pe aspecte educaţionale s-a discutat mersul realizării deciziilor protocolare privind asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în grafie latină și privind apostilarea diplomelor de studii, facilitarea circulației nestingherite a elevilor și a cadrelor didactice, soluționarea problemei sediilor celor 8 instituții de învățământ cu predare în grafie latină, introducerea cursului facultativ pentru învățarea limbii de stat în școlile moldovenești care nu aplică programele de studii aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, rezultatele inspecțiilor comune în școli și proceduri ce țin de supralegalizarea actelor de studii.

Vasile Șova, despre prioritățile Chișinăului în dosarul transnistrean

La atelierul tematic pe libera circulație s-a efectuat un schimb de opinii pe marginea procesului de participare în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, potențialelor proiecte-pilot privind simplificarea trecerii prin Zona de Securitate a pietonilor și a transportului privat, inclusiv cu discutarea perspectivelor de eliminare a infrastructurii posturilor instalate în lipsa unei coordonări cu Comisia Unificată de Control, implementarea proiectului privind deschiderea unei linii de troleibuz pe segmentul Bender-Varnița-cartierul Nordic.

Participanții au convenit să continue consultările asupra acestor probleme pe parcursul următoarelor şedinţe ale grupurilor de lucru sectoriale și să fie intensificate eforturile în vederea determinării și punerii în aplicare a unor mecanisme viabile și în măsură să rezolve problemele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a vorbit despre necesitatea avansării spre discuțiile asupra pachetului politic în problema transnistreană.