Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce votanții „de dreapta” din Chișinău n-au mers la vot să-și aleagă primarul – expert

Specificul campaniei electorale a socialiștilor și acțiunile vagi ale dreptei au determinat victoria lui Ion Ceban în alegerile locale, a apreciat analistul politic Corneliu Curea, invitat în studioul Sputnik Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Strategia socialiștilor a vizat mobilizarea electoratului din sectoarele Botanica și Râșcani ale Chișinăului și, după cum arată rezultatele alegerilor, acest lucru le-a reușit. Voturi suplimentare în favoarea lui Ion Ceban au fost obținute anume din aceste sectoare, a fost de părere analistul politic Corneliu Ciurea

Primele acțiuni pe care le va face Ion Ceban la Primăria Chișinău

În același timp, Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM pentru Primăria Chișinău, nu a atras suficiente voturi suburbii, care în mod tradițional votau pentru forțele politice „de dreapta”, a punctat Corneliu Curea, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Analistul politic a adăugat că „suburbiile au căzut sub presiunea sub care s-au pomenit toți alegătorii „de dreapta” din Chișinău”.

”De obicei, ei votau pentru „răul cel mai mic”, dar de data aceasta nu s-au decis să voteze conform acestui principiu”, a apreciat Corneliu Ciurea.

În opinia expertului, strategia „dreptei”, în cazul scrutinului din Chișinău, a fost că alegătorul „de dreapta” nu va avea unde să fugă și, prin urmare, va vota în favoarea lui Năstase - dar acest lucru nu s-a întâmplat de această dată.

Ce salariu va primi noul primar al Chișinăului: Precizarea oficială oferită pentru Sputnik

Forțele „de dreapta” ar fi contat pe faptul că alegătorii îl vor vota pe Năstase nu din considerentul că i-ar fi susținători, dar pentru a nu admite victoria forțelor „de stânga”, a sintetizat Corneliu Ciurea.

Însă „dezamăgirea în Năstase a atins un asemenea nivel, încât electoratul „de dreapta” nu a dorit să participe la vot” – „în aceasta a constat mecanismul victoriei lui Ion Ceban”, a adăugat expertul politic.

”L-am întrebat ieri pe Ion Ceban de ce dezamăgirea electoratului „de dreapta” a atins punctul critic. El a răspuns că, în primul rând, campania agresivă a lui Năstase a fost de vină și, în al doilea rând, activitatea acestuia la Ministerul de Interne a condus la acest rezultat”, a declarat Corneliu Ciurea.

Expertul politic consideră însă că motivele sunt mult mai profunde și decurg din  neacceptarea de către alegători a viziunii politice pe care „dreapta” o promovează în ultima vreme.