Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nicu Popescu, despre parteneriatul strategic cu Rusia și vizita Maiei Sandu la Moscova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a fost întrebat de către un ziar local ce va discuta la Moscova premierul moldovean, Maia Sandu, care urmează să întreprindă o vizită în Federația Rusă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 oct — Sputnik. Nicu Popescu spune că Externele pregătesc vizita Maiei Sandu la Moscova.

#CampCamp2019 în Moldova: cum funcționează ”fabrica” de revoluții

"Pregătim vizita. Sunt anumite lucruri pe care noi întotdeauna le-am spus la Moscova, avem o poziție clară. Rezultatul acestei vizite nu depinde doar de noi, depinde și de partea rusă. Noi am exprimat anumite așteptări, partea rusă urmează să răspundă. Trebuie să vedem care dintre aceste așteptări se vor solda cu rezultate și beneficii concrete. Nu pot să dau mai multe detalii. În 2-3 săptămâni, vom putea discuta agenda și rezultatele acestei vizite", a declarat Nicu Popescu într-un interviu acordat pentru zdg.md.

Jurnaliștii de la această publicație l-au întrebat pe șeful diplomației moldovenești "cum ar trebui să se înțeleagă parteneriatul strategic pe care și-l dorește Republica  Moldova și cu Moscova, și cu Washingtonul, cum ar fi posibil"?

Răspunzând la această întrebare, ministrul a spus că "Republica Moldova are mai multe parteneriate strategice" și că "foarte des, calitatea acestor parteneriate diferă: unele parteneriate sunt mai ușoare, altele mai dificile".

Din spusele ministrului, ar urma să înțelegem că parteneriatul cu Moscova ar face parte din "altele mai dificile".

De ce Nicolae Popescu consideră că rușii nu sunt demni să fie prieteni cu moldovenii

"Vorbind despre parteneriatul cu Moscova, se știe că avem foarte multe probleme cu Federația Rusă, acumulate de decenii — conflictul transnistrean, prezența trupelor ruse, embargouri, respectiv, și dialogul nostru diplomatic e destul de dificil, care afectează relația noastră. În ultimii 15 ani, comerțul moldo-rus s-a aflat într-o linie de scădere continuă, chiar dramatică. Exporturile spre piețele CSI au scăzut cu jumătate de milion de euro. Declarațiile de parteneriat sunt importante, dar dacă te uiți la dosarele din care se constituie aceste parteneriate, constatăm că aici avem dosare foarte complicate", a spus ministrul Popescu.

Totuși, el afirmă că aceste probleme trebuie discutate cu Federația Rusă.

"În același timp, e în interesul nostru să discutăm aceste probleme, s-o facem într-o manieră diplomatică, respectuoasă, dar directă, ca să putem promova punctul nostru de vedere și, inclusiv, să redeschidem accesul exportatorilor pe piața rusă. Dacă vom redeschide exporturile, vom fi în stare să creăm mai multe locuri de muncă acasă, să majorăm salariile, în special în sate, acolo unde se produc bunurile agricole", a declarat Nicu Popescu.

Renegocierea Acordului de Liber Schimb sau în ce limbă vorbește ministrul Nicu Popescu

După care el a vorbit de natura parteneriatului Chișinăului cu Washingtonul, dar și cu unii vecini ai Republicii Moldova.

"Cu Washingtonul avem alt tip de parteneriat. Nu avem atâtea subiecte dificile, din contra, primim asistență economică din partea SUA, sprijinindu-ne și în cadrul instituțiilor financiare internaționale — FMI, Banca Mondială, ONU, OSCE. Agenda colaborării cu SUA este una pozitivă. Și cu România dezvoltăm un parteneriat strategic, și cu Ucraina, tipurile de discuții și de colaborare fiind diferite, lucru absolut normal", a mai adăugat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.