Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În baza căror acte putem vota la alegerile din 20 octombrie

Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați duminică, 20 octombrie, la secțiile de votare pe a alege primarii și consilierii locali. Tot în această zi, în patru circumscripții uninominale, vor avea loc alegeri parlamentare noi. Cu ce acte vom putea vota la acest scrutin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. La 20 octombrie 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. Cetățenii vor alege 898 de primari și 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani.

Alegeri 2019: alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale

Alegătorii vor vota consilierii și primarii doar din unitatea administrativ-teritorială în care sunt domiciliați. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, el votează în localitatea în care își are reședința.

Paralele, la 20 octombrie 2019, în patru circumscripții uninominale se vor desfășura alegeri parlamentare noi. Este vorba despre circumscripțiile nr.17 Nisporeni, nr. 33 Chișinău, nr.48 or. Slobozia și mun. Bender și Tiraspol și nr.50 la vest de Republica Moldova. Deputații aleși în aceste circumscripții în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019 și-au depus mandatele.

Votarea se poate efectua în baza câtorva acte de identitate

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, alegătorul trebuie să prezinte la secția de votare, înainte de a primi buletinul de vot, buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare.

De asemenea, cetățeanul cu drept de vot poate prezenta  buletinul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova și domiciliul titularului.

La vot, alegătorul poate prezenta și paşaportul pentru intrare–ieşire din ţară, livretul de marinar, în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican, în secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova.

Alegeri 2019: Concurenții electorali pot lua credite fără dobândă

Votarea se poate face și în baza legitimației de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

În secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, alegătorul completează şi depune o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă, fiind informat despre răspunderea penală în caz de încălcare a acestei obligaţii.

Preşedintele şi membrii biroului electoral al secţiei de votare votează în secţia unde îşi desfăşoară activitatea, iar dacă este necesar, după înscrierea lor în lista suplimentară în baza certificatului pentru drept de vot.

Cum votează alegătorul care nu poate veni la secția de votare

Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei.

Maxim Lebedischi pentru Sputnik: Alegerile din 20 octombrie vor avea un buget de milioane

Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

În ziua alegrilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puţin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

Votarea la locul aflării poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde își are înregistrarea la domiciliu/reședință alegătorul.

Aceste persoane votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor depuse.