CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. Transportul feroviar de pasageri a înregistrat o scădere dramatică, de 20% (-19,9%), în primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu intervalul ianuarie-iulie 2018.
Ponderea transportului feroviar de pasageri a fost de 1,3% în perioada indicată, ceea ce înseamnă 805,7 mii de călătorii cu trenul, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).
În primele trei luni ale anului, transportul feroviar de pasageri înregistrase o scădere de doar 4%. Reiese că, din aprilie până în august, viteza cu care intră în declin acest tip de transport a crescut de cinci ori.
„Transportul feroviar de pasageri este într-un trend de scădere de mai mulți ani. Este un proces natural - pasagerii migrează din trenuri în avioane, pe cursele lungi, și în autoturisme și autobuze, pe cursele domestice”, a comentat pentru Sputnik expertul în domeniul transporturilor Oleg Tofilat.
Credit de la Franța pentru modernizarea căilor ferate
Informația statistică despre diminuarea alarmantă, cu 20%, a popularității transportului feroviar vine la doar trei zile după ce Guvernul Republicii Moldova și cel al Franței au semnat o scrisoare de intenție privind creditul pentru reabilitarea și modernizarea liniei de cale ferată Chișinău - Ungheni.
Proiectul a fost prezentat drept unul strategic de Guvernul de la Chișinău, afirmându-se că împrumutul pe care-l va oferi guvernul francez „va îmbunătăți substanțial conexiunea rețelei moldovenești de cale ferată la cea română și europeană”.
Este îmbucurător că va fi modernizat un sector al căilor ferate atât de popular odinioară printre pasageri, chiar dacă pe bani de împrumut, la care se va adăuga o „dobândă preferențială”.
Pare greu de crezut însă că se mai poate schimba în viitorii ani situația lamentabilă în care se află Căile Ferate și transportul feroviar din Republica Moldova.
Este revoltător cum acest sector a fost lăsat să degradeze în ultimii 10 ani, în timp ce miniștri și premieri au tot vorbit despre intenții de revitalizare a sa.
Trenuri în flăcări - așa sunt speriați ultimii pasageri
Vara aceasta, mai exact în lunile iulie și august, presa a relatat despre trei cazuri de incendii izbucnite în trenurile cu pasageri, toate pe traseul Bălți - Ungheni.
Într-un caz, locomotiva-vagon a ars complet. Pasagerii au ieșit din tren în timp util, dar maşinistul şi asistentul acestuia au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale, după ce s-au intoxicat cu fum.
Într-un alt caz, locomotiva trenului a fost cuprinsă de flăcări sub podul de lângă Circul din Chișinău, înspăimântându-i și pe pasageri, și pe oamenii de pe stradă.
Cum să-i mai convingi pe oameni să aleagă trenul după asemenea scene de coșmar și după atâta publicitate negativă?
Dacă ai circulat frecvent cu trenul în copilărie, scoțând capul în bătaia vântului și bucurându-te de peisajele ce se perindă de-a lungul șinelor, situația actuală din transportul feroviar îți provoacă amărăciune profundă.
Călătoriile cu trenul sunt de multe ori mai avantajoase sub multe aspecte decât cele cu autocarul sau avionul. În plus, poluează mai puțin mediul înconjurător.
În țările UE, ponderea transportului feroviari de pasageri este de 6%, existând strategii de stimulare a creșterii sectorului. În Republica Moldova, în funcție de sezon, ponderea transportului feroviar de pasageri este de doar 1,3% - 1,5%.