Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Ce se întâmplă cu transportul aerian al Republicii Moldova

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaUn avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă
Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
„Este foarte îngrijorătoare” scăderea înregistrată de transportul aerian în primul trimestru al anului, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul Oleg Tofilat.

Transportul aerian și cel feroviar de pasageri, cărora le revin cote de puțin peste un procent în totalul transportului de pasageri, au înregistrat scăderi de aproximativ 4% în primul trimestru al anului 2019, comparativ cu activitățile din primele trei luni ale anului trecut.

TIR-uri - Sputnik Moldova
Moldova - scădere semnificativă a exporturilor în aprilie: Ce spun experții economici

La polul opus, transportul rutier de pasageri, cu cea mai mare pondere în domeniu, a înregistrat o nouă creștere de 3,5% în perioada indicată, depășind cota de 97% în totalul transportului de pasageri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).

Reporterul Sputnik Moldova l-a întrebat pe expertul în domeniul transporturilor Oleg Tofilat ce ne semnalează scăderile în transportul feroviar și aerian.  

Transportul feroviar înregistrează o scădere „naturală”

„Transportul feroviar de pasageri este într-un trend de scădere de mai mulți ani. Este un proces natural - pasagerii migrează din trenuri în avioane, pe cursele lungi, și în autoturisme și autobuze, pe cursele domestice”, a comentat expertul.

„Scăderea la transportul aerian este foarte îngrijorătoare, în schimb. În ultimii ani se atesta o tendință de creștere de peste 10% anual”, a spus Oleg Tofilat.

Reducerea din primul trimestru înregistrată de transportul aerian de pasageri „poate fi un efect al optimizării rețelei de curse ale operatorilor naționali în perioada de iarnă”, în opinia expertului.

„Adică, scăderea numărului de pasageri este consecința scăderii capacității oferite. În caz contrar, aceasta ar însemna pierderi operaționale considerabile”, a explicat Oleg Tofilat.

Structura transportului de pasageri din Republica Moldova

În ianuarie-aprilie 2019, prin toate modurile transportului public, au fost transportați 34,1 milioane de pasageri, cu 3,5% mai mult decât în primele luni ale anului 2018.

Ponderea modurilor de transport public în transportul de pasageri arăta în felul următor la sfârșitul lunii aprilie:

  • transportul rutier de pasageri - 97,3%, peste 33 de milioane de persoane;
  • transportul feroviar de pasageri - 1,5%, peste 526 de mii de persoane;
  • transportul aerian de pasageri - 1,1%, peste 373 de mii de persoane.
Ponderea modurilor de transport
Alarmant: Ce se întâmplă cu transportul aerian al Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Ponderea modurilor de transport

Transportul naval - creștere spectaculoasă

Cea mai spectaculoasă creștere, de peste 16%, a fost realizată în primele trei luni ale anului de transportul fluvial de pasageri, care deține o cotă de aproximativ o zecime de procent în total. Numărul călătorilor care s-au deplasat cu transportul naval în primele trei luni ale anului constituie 30 de mii de persoane.

TIR-uri - Sputnik Moldova
Societate
Serviciul Vamal pregătește noi reguli: Cum va trece transportul prin vamă

În Republica Moldova activează câțiva agenți economici care prestează servicii în domeniul transportului naval pe plan intern și pe plan international: Instituția Publică „Căpitănia portului Giurgiulești”, Întreprinderea de Stat „Portul Fluvial Ungheni”, Întreprinderea de Stat „Registrul Naval” și Întreprinderea de Stat „Bacul Molovata”.

În afara acestor agenți economici cu capital de stat, prestează servicii în domeniul transportului naval intern și câțiva agenți economici cu capital privat, cel mai mare fiind „Danube Logistics” SRL, care este operatorul „Portului Internațional Liber Giurgiulești”.

Autoritățile guvernamentale ș-au anunțat intenția, în 2018, de a întreprinde acțiunile necesare pentru dezvoltarea transportului naval de mărfuri și pasageri.

Fluxul de știri
0