Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Programul "Prima Casă": Ce se întâmplă în țară în timp ce guvernanții "luptă cu oligarhia”

În timp ce noile autorități luptă glorios cu oligarhia, formează și discută interminabil în tot felul de comisii de anchetă și comitete, în țară lucrurile degradează, oamenii, în loc să o ducă mai bine, au tot mai multe probleme, o duc din prost în mai prost.
Sputnik

Faptul că schimbarea puterii în Republica Moldova nu a generat schimbări sociale și economice în bine devine tot mai evident pentru toată lumea (poate mai puțin pentru guvernanți), inclusiv pentru cei care și-au dorit mult abdicarea fostei guvernări democrate. În ciuda așteptărilor majorității populației, care a votat pentru alte partide politice decât PDM, în multe sectoare situația s-a înrăutățit brusc, iar unele proiecte ale fostei guvernări, care până deunăzi au mers bine, acum trenează.

Când străinii vor umple golul lăsat de moldovenii ce își părăsesc țara - Opinia expertului

Unul dintre aceste proiecte este Programul "Prima Casă". Încă acum câteva săptămâni am aflat de la unii beneficiari ai acestui program că lucrurile s-au complicat. Și anume, unele bănci comerciale care au acordat credite în cadrul Programului Prima Casă intenționează să micșoreze termenul de achitare de la 25 la 7 ani. Pentru că încă nu exista nicio informație oficială în această chestiune și ca să nu zică unii că fac panică în coteț, am evitat să abordez subiectul. Dar iată că informațiile că lucrurile merg prost în cadrul acestui program sunt confirmate și din alte surse, inclusiv din surse care nu pot fi bănuite că ar avea simpatii pentru fosta guvernare și ar fi ostile actualei guvernări.

28 la sută dintre tineri (18-29 de ani) intenționează să plece din Moldova în următoarele 6 luni

Iată despre ce este vorba. În una dintre cele mai recente ediții a emisiunii "15 minute de realism economic", expertul economic IDIS "Viitorul" Victor Ursu a făcut analiza unei cercetări sociologice (spre regret, el nu precizează despre ce sondaj este vorba) care arată că tocmai 28 la sută dintre tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani intenționează să părăsească Republica Moldova în următoare jumătate de an (în 2017, cota acestora era de 30 la sută).

Ion Chicu despre Acordul cu FMI: ”Partenerii” cu ultimatumuri deplasate, nu sunt parteneri

Victor Ursu numește și cauzele care îi împing pe acești tineri să-și ia lumea-n cap.

"Asta denotă că în continuare aceștia nu-și pot găsi un loc de muncă bine plătit în Republica Moldova și nu-și pot asigura traiul sau să-și cumpere, eventual, o casă", afirmă expertul IDIS "Viitorul".

Ca mai jos el să prezinte problemele care au apărut în derularea Programului Prima Casă, după ce în iunie Banca Națională a majorat rata de bază, pentru a ține inflația sub control, la nivelul de 5%, cu un interval de variație de ± 1,5 p.p..

"Autoritățile au încercat cumva să țină tinerii acasă prin lansarea Programului "Prima Casă", însă acesta este cu multe semne de întrebare în condițiile în care, în urma majorării ratei de bază de către Banca Națională, băncile comerciale deja au început să renegocieze ratele de dobândă pentru clienții care au contractat un imobil în cadrul Programului "Prima Casă", a spus el.

Mai mult, expertul spune că unele bănci cer de la beneficiari un avans inițial mai mare de 10% din valoarea totală a locuinței.

"Din unele informații putem să aflăm că unele bănci chiar au pus și anumite restricții pentru acordarea programului prima casă în sensul că acestea deja cer o cotă mai mare de 10 la sută pentru contribuția în cadrul programului. Însă aceste informații trebuie verificate", a precizat expertul.

Cum economia Moldovei este îngenuncheată în fața donatorilor externi

Vom mai da un citat din Victor Ursu, care, în opinia mea, definește exact decalajul care există între așteptările populației și acțiunile guvernanților, decalaj care riscă să se aprofundeze enorm.

"Schimbarea puterii la Chișinău a reanimat speranța moldovenilor că situația economică a țării se va îmbunătăți. Deocamdată, schimbările se lasă așteptate în condițiile în care sunt făcute cu jumătăți de măsură. Or, cei mai mulți moldoveni sun dezamăgiți de corupție, lipsa locurilor de muncă bine plătite și justiția politizată", constată expertul IDIS "Viitorul".

Revenind la lupta pe care guvernanții o duc cu oligarhia, vrem să facem următoare precizare. Bineînțeles că autoritățile trebuie să facă lumină în cazul furtului miliardului, să identifice făptașii, să-i aducă pe banca acuzaților și să recupereze banii care mai pot fi recuperați din acel miliar furat.

Incredibil: Ce s-a întâmplat la băncile falimentate după acordarea garanțiilor de stat

Dar guvernanții trebuie să înțeleagă că aceasta nu este singura lor obligație, că ei, în primul rând, trebuie să administreze cu înțelepciune țară, să rezolve gravele problemele pe care le are economia moldovenească, agricultura – că, iată, în luna august moldovenii cumpără roșii de la piață cu prețul de un euro kilogramul, industria – care, vorba lui Caragiale, "este admirabilă, sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”. Ei trebuie să înțeleagă că doar "lupta cu oligarhia" nu aduce neapărat bunăstarea populației, creșterea nivelului de trai, nu rezolvă gravele și complexele probleme ale acestei țări.  

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.