Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum economia Moldovei este îngenuncheată în fața donatorilor externi

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gîrbu
Viorel Gîrbu - Sputnik Moldova
Abonare
Expert economic: „Noi am semnat foarte multe acorduri internaționale care ne-au legat mâinile”
Cum economia Moldovei este îngenuncheată în fața donatorilor externi

Economia Republicii Moldova a ajuns la pământ din cauza lipsei de profesionalism a celor care au negociat în ultimii ani acordurile semnate cu instituțiile internaționale. Cel puțin asta sugerează expertul economic Viorel Gîrbu. PotrIvit acestuia, reprezentanții țării noastre nu au ținut cont de interesele Moldovei atunci când au semnat diverse acorduri cu partenerii externi, motiv pentru care țara a ajuns astăzi în situația în care nu mai are spațiu de manevră.

„Noi am semnat foarte multe acorduri internaționale, care practic ne-au legat mâinile la spate, ne-au sucit așa tare mâinile încât spațiu de manevră nu mai avem. În aceste condiții, sigur că este foarte greu”, a declarat Viorel Gîrbu pentru Radio Sputnik Moldova.

Întrebat dacă Moldova ar putea să se descurce fără finanțarea FMI, expertul a răspuns franc.

„Teoretic - da , practic este aproape imposibil, deoarece noi nu avem resurse”, adaugă Viorel Gîrbu.

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Cert este că actualul Guvern continuă greșelile fostelor guvernări, care nu au făcut decât să stea cu mâna întinsă, fără a veni cu inițiative menite să miște lucrurile din loc.

„Guvernul ar putea să vină cu abordări mult mai nuanțate, să folosească resursele interne, fără să apeleze la anumite practici, chiar abuzive, venite din partea comunității internaționale. Dar la noi cum se întâmplă, după ce este numit în funcție, Guvernul fuge rapid la donatori să-și valideze mandatul. Atunci când cere granturi și credite de la donatori, Guvernul își demonstrează capacitatea pe care o are să implementeze politici. Și aici apare întrebarea, de ce avem nevoie de un Guvern care nu este capabil să vină cu politici?”, conchide Viorel Gîrbu.

Amintim că și consilierul președintelui Republicii Moldova Ion Chicu susține că Acordul încheiat de autoritățile țării cu Fondul Monetar Internațional va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei naționale.

„Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții”, susține consilierul prezidențial, fost ministru al Finanțelor.  

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0