Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plini de datorii: Greșeala moldovenilor care au mers fără poliță medicală peste hotare

Asigurarea medicală pentru străinătate costă doar 45-70 de eurocenți pentru fiecare zi de călătorie. Având-o, poți beneficia de servicii medicale de până la 50 de mii de euro în spitale de peste hotare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Un bărbat din Chișinău a refuzat sugestia unui agent de asigurări de a-și perfecta o asigurare medicală pentru străinătate înainte de a merge la Paris. Peste o vreme, acesta a vizitat compania de asigurări a cărei ofertă o refuzase și a povestit în ce situație dificilă s-a pomenit în lipsa poliței.

Avertizare pentru cei care merg în Grecia: Risc major de contaminare cu un virus periculos

Operația de apendicită efectuată în Franța l-a costat 3.000 de euro

În Franța a avut un acces de apendicită și a fost operat de urgență. Operația care i-a fost făcută în Franța l-a costat în total 3.000 de euro, bani pe care i-au plătit din buzunarele lor copiii săi, la care se afla în vizită. Dacă ar fi avut asigurare medicală pentru străinătate, pentru care la Chișinău ar fi plătit vreo 5 euro, nu și-ar fi umplut copiii de datorii.

Bărbatul le-a recomandat agenților de asigurări să fie mai insistenți în discuțiile cu clienții care au programate călătorii peste hotare, iar aceștia au strâns din umeri, amintindu-și cum nu au reușit să-l convingă.  

Întâmplarea a fost povestită de Tatiana Stradnic, director de filială la o companie de asigurări din Chișinău, invitată în studioul Radio Sputnik.

Cazuri similare nu sunt puține.

Având o poliță medicală pentru străinătate, cetățenii care s-au îmbolnăvit în timpul călătoriei sunt tratați în spitale, toate cheltuielile fiind acoperite de asigurare.

Polița acoperă 30 de mii de euro în Europa și 50 de mii de euro în SUA   

O asemenea poliță nu costă scump: de la 45 până la 70 de cenți pe zi. De exemplu, dacă persoana programează o vizită de 10 zile în Europa, asigurarea pentru întreaga perioadă îl va costa numai 4,5 euro. În baza unei asemenea polițe de asigurare, dacă se îmbolnăvește brusc, poate beneficia de asistență medicală în valoare de până la 30 de mii de euro.

Ce riști dacă mergi să te odihnești la una dintre cele mai ieftine stațiuni – Zatoka

Prin urmare, Tatiana Stradnic le recomandă tuturor moldovenilor ca, înainte de a pleca în călătorie peste hotare, să treacă pragul unei companii de asigurări și să-și perfecteze o asemenea poliță medicală. La nevoie, titularul poliței trebuie doar să telefoneze la numărul indicat pe document, pentru a contacta compania de asistență responsabilă, iar aceasta își va asuma toate grijile legate de plăți.  

Pentru SUA, o zi de călătorie acoperită de polița medicală costă cel mai scump - 70 de eurocenți. Totodată, asigurarea costă mai mult pentru copiii de până la un an și pentru persoanele trecute de 60 de ani, considerându-se că în cazul lor și riscurile de îmbolnăvire sunt sporite.

În baza asigurării medicale pentru străinătate, persoana poate beneficia de servicii de asistență medicală de până la 30 de mii de euro în Europa, de până la 40 de mii de euro în Asia și de până la 50 de mii de euro în SUA, Canada, Israel și Australia.

Dumnezeu te păzește, dar trebuie să ai și tu grijă

„Moldovenii spun că Dumnezeu o să-i păzească. Da, Dumnezeu o să te păzească, dar trebuie și tu să ai grijă”, a constatat Tatiana Stradnic.

Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții

„Niciun stat străin nu este obligat să aibă grija ta, pentru el își are cetățenii lui. Noi suntem obligați să avem polița de asigurare medicală”, a adăugat specialistul în asigurări.

Semnalăm că moldovenii își asigură în primul rând mașinile, pentru că polițele auto sunt obligatorii, în timp ce contractele vizând asigurările de sănătate și de viață sunt nepopulare în Republica Moldova.

„Asigurarea este importantă pentru a evita situațiile de criză apărute ca urmare a situațiilor mai puțin fericite, situații care ne produc fie o pagubă sănătății, fie o pagubă materială. Dacă sunt asigurate, persoanele care se confruntă cu asemenea situații pot reveni rapid la situația anterioară sau, cel puțin, să compenseze o mare parte a pierderilor. În Republica Moldova acest lucru nu este răspândit și acest aspect înseamnă pierderi pentru economia națională”, a comentat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.