Este vorba de declarația făcută astăzi de către consilierul municipal Chișinău Alexandr Odințov care i-a cerut premierului Maia Sandu, dar și celor trei componente ale majorității parlamentare, PSRM, PAS și PPDA, să nu cedeze americanilor terenul pe care a fost amplasat Stadionul Republican. Odințov susține că fosta majoritate parlamentară le-ar fi cedat aceste teren americanilor ca un fel de ”mită” pentru susținerea regimului instalat de aceștia.
"Eu mă adresez doamnei premier Maia Sandu, domnului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, care recent și-a făcut publică opinia în chestiunea Stadionului Republican, eu îi indemn să manifeste înțelepciune, ca să spunem așa, și să nu continue inițiativele otrăvite, toxice ale regimului oligarhic. Dragi prieteni, transmiterea acestei stadion de către fosta majoritate parlamentară este, de fapt, o mită dată partenerilor externi ca să-și legalizeze regimul instalat în Moldova, ca partenerii externi să recunoască fostul regim", a declarat Odințov.
Amintim că, acum câteva zile, noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, a anunțat că lucrările de construcție ale noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău pe terenul fostului Stadion Republican vor începe în scurt timp. Acum, potrivit lui Popescu, autoritățile de la Chișinău trebuie doar să întreprindă „câțiva pași tehnici” pentru a debloca procesul.
Popescu a fost întrebat de jurnaliști dacă mai este valabilă decizia luată de Guvernul Filip prin care a fost aprobat contractul de vânzare a terenului, chiar în zilele în care era învestit deja Guvernul Sandu. Mai ales că o altă decizie luată de Guvernul Pavel Filip, exact în aceleași condiții, cea de mutare a Ambasadei din Israel la Ierusalim, a fost declarată nulă de către Cabinetul Sandu.
„Decizia a fost luată cum mult timp înainte, ea a fost doar reiterată săptămâna trecută printr-o declarație”, a răspuns franc Nicolae Popescu.
Precizăm că Nicolae Popescu este ministru de Externe din Partea formațiunii Maiei Sandu – PAS. Prin urmare, în acest moment, avem, cel puțin, două puncte de vedere diferite în sânul partidelor de guvernare asupra unei chestiuni extrem de sensibile – cea a terenului destinat construcției Ambasadei SUA.
Nu știm cum va fi rezolvată această divergență. Cel mai probabil, socialiștii, chiar dacă, în fond, ei au dreptate, vor fi îndemnați să renunțe la cererea lor de a opri transmiterea terenului Stadionului Republican americanilor, pentru că, în primul rând, Guvernul Sandu nu poate să recurgă la acest gest, care va putea fi considerat unul deloc prietenesc față de partenerii noștri strategici, de care depind atât de multe lucruri în regiune și în Republica Moldova. Până și schimbarea puterii la Chișinău, adică instalarea actualei guvernări, s-a făcut cu acordul și sprijinul lor nemijlocit, chiar dacă nu exclusiv.
Și mai ales acum autoritățile Republicii Moldova nu-și pot permite să strice relațiile cu americanii. De ce acum? Pentru că gurile rele spun că situația cu finanțele publice, cu banii bugetari anunță mari probleme. Lucrurile nu sunt atât de roze cum le pare unora. Dar acesta este deja un alt subiect de discuții.
Așa că în această situație, și nu doar în aceasta, ci în general, ar fi înțelept pentru autoritățile țării - fie că este vorba de președinte, de Guvern, de Parlament - să cultive relații bune cu toți partenerii strategici – SUA, Federația Rusă și UE.
Și vă asigur că așa au și să facă autoritățile țării pentru că nu au o altă soluție sau o altă soluție ar însemna pentru ele un suicid politic.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.